Arama

Kripto paralar hakkında bilmeniz gereken 20 kavram I Kripto para caiz mi?

Teknolojik gelişmeler hızını kesmeden hayatımızın her alanına etki etmeye devam ediyor. Son yıllarda gündemde olan kripto paralar da verilebilecek örneklerden sadece biri... Tüm kripto para birimleri dijital varlık olsa da tüm dijital varlıkların kripto para birimi olmadığı belirtiliyor. Peki kripto para nedir? Dijital kripto paraların kullanımının dini hükmü nedir? Kripto para caiz midir? Bitcoin caiz midir? Kripto para haram mı? Bu gidişatın içinde doğacak sorunları daha net görebilmek adına bazı kavramlara aşina olmakta fayda olduğunu düşünüyoruz. Sizler için derlediğimiz dijital varlıklar hakkındaki kavramları öğrenirken, Prof. Dr. Murat Şimşek'in Fikriyat'ta fıkhi açıdan kaleme aldığı kripto para sistemleri hakkındaki yazılarını da okuyabilirsiniz.

  • 3
  • 20
Balina nedir?
Balina nedir?

Blok zincir endüstrisi bağlamında, bir balina, fiyatını etkilemek için yeterince büyük miktarda kripto para birimine sahip bir yatırımcıdır. Balinalar da sahip oldukları dijital varlıklara göre kendi içlerinde gruplara ayrılır.

📌Bilindiği üzere ülkemizde Diyanet İşleri Başkanlığı bitcoinin caiz olmadığı yönünde bir karar yayımladı. Arap ülkelerindeki fetva kurullarının da kripto paraları gerçek bir para görmeyerek kullanımının caiz olmadığı yönünde fetvalar verdiler.

Konuyla ilgili yazı kaleme alan Prof. Dr. Murat Şimşek, helal yaşamın bir parçası olarak helal gıda, helal kazanç, helal turizm, helal ekonomi ve helal yönetim sistemleri gibi birçok alanda belgelendirmeye de ihtiyaç bulunmaktadır. Belgelendirmenin bir parçası olan helal sertifikaları süreç, güvenilirlik ve tanınılırlık gibi birçok açıdan hala tartışma konusudur. Bununla birlikte yeni teknolojik gelişmeler bu konuda yeni imkânlar sunmaktadır. Örneğin blockchain, özellikle akıllı sözleşme teknolojisi helal sertifikaları daha basit hale getirebilir ve helal sertifikası için imkânlar sunabilir. POCertify bu teknolojiyi kullananlardan biridir. Dijital olarak şifrelenerek blockchain üzerinden helal sertifikasının doğrulanması suretiyle bir programlamanın mümkün olduğu belirtilmektedir. Örneğin; İslam İşbirliği Teşkilatı'nın eHalal projesi The eHalal Token Coin (HAL), Ethereum üzerinden blockchain sistemine dayalı bir helal bilgilendirme internet uygulaması burada zikredilebilir." yorumunda bulundu.

Yazının devamını buradan okuyabilirsiniz

  • 4
  • 20
Bitcoin nedir?
Bitcoin nedir?

◾ Bitcoin herhangi bir merkez bankası veya bir ülke ile ilişiği olmayan elektronik bir para birimidir. Dağıtık defter teknolojisinin ve PoW modelini kullanır. Kriptopara piyasasının sürükleyici gücüdür. Felsefik olarak merkeziyetsizliği benimsemiş bir topluluk tarafından ilk kullanımları yapılmış ve günümüze kadar değerini artırarak gelmiştir. Sadece finansta değil, NFT gibi icatlara vesile olmasıyla sosyo-kültürel kodlarda meydana getirebileceği değişiklikler düşünüldüğünde, Bitcoin'in potansiyelini bugün bile anlamak tam olarak mümkün değildir.

Dijitalleşme seçenek mi, zorunluluk mu?

  • 5
  • 20
Blok Zincir nedir?
Blok Zincir nedir?

◾ Basit anlamda baktığımızda bir Blok Zincir; verileri onaylamak için merkezi bir otorite yerine kriptoloji sayesinde bir fikir birliği mekanizmasından faydalanan, içeriği eşler tarafından korunan ve doğrulanan halka açık bir işlem defteridir. Bu ağdaki her bilgisayar, paylaşılan kaydın kendi kopyasını tutar, bu da tek bir bilgisayarın geçmiş işlemleri değiştirmesini veya kötü niyetli kişilerin ağda sahtekarlık yapmasını neredeyse imkansız hale getirir. Bunun istisnası %15 saldırısıdır. Bugün kripto paraları konuşmamızı mümkün kılan da blok zincir teknolojisidir. Bu teknoloji sayesinde; merkezi bir otorite veya coğrafi sınırlar olmadan; güvenilir, doğrulanabilir ve hızlı bir şekilde işlemler yapılabilir.

  • 6
  • 20
Cüzdan nedir?
Cüzdan nedir?

Bir kripto para cüzdanı, kullanıcıların genel ve özel anahtarlarını depolayan, çeşitli blok zincirleriyle etkileşime girmelerine ve kripto varlıkları gönderip almalarına olanak tanıyan bir cihaz veya hizmettir. Cüzdanlar dijital (yazılım) veyaz fiziksel (donanım), etkin (internete bağlı) veya soğuk (internet bağlantısı kesilmiş), emanet (güvenilen bir üçüncü taraf kullanıcının özel anahtarlarının kontrolüne sahiptir) veya gözetim dışı (yalnızca kullanıcı kendi özel anahtarlarını kontrol eder) şeklinde olabilir.

  • 7
  • 20
Çok Faktörlü Kimlik Doğrulama nedir?
Çok Faktörlü Kimlik Doğrulama nedir?

Çok Faktörlü Kimlik Doğrulama, kullanıcıların sistemlerde oturum açarken birden fazla doğrulama biçimi sağlamasını gerektiren bir güvenlik mekanizmasıdır. Örneğin, bir e-posta hesabında oturum açarken, bir kullanıcının hem bir şifre hem de akıllı telefonuna gönderilen bir doğrulama kodunu girmesi gerekebilir.

Prof. Dr. Murat Şimşek'in Fikriyat'ta kaleme aldığı yazısı

👇

Helal finans açısından kripto paralar

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN