Arama

Kur’an-ı Kerim rehberliğinde şehir – kent ayrımı

Şehirler, medeniyetleri geçmişten geleceğe taşıyan en önemli kültür öğeleridir. Her medeniyet kendine ait bir şehir tanımı üzerinden dinamiklerini yeni nesillere aktarır. Kent ve şehir kavramları ise bugün sıklıkla karıştırılan fakat esasında birbirine çok benzeyen iki kelimedir. İslam topraklarında iller şehir olarak adlandırılırken günümüz literatüründe gelişmiş pek çok il için kent kelimesi kullanılır. Peki, Kur'an-ı Kerim ışığında şehir ve kent nedir, İslam kenti diye bir kavram olabilir mi?

  • 9
  • 10
Şehrin kente dönüşümü
Şehrin kente dönüşümü

💠 Şehirlerin dönüşümü ancak şehri oluşturan toplumun dönüşümü ile mümkündür. Bu durum kentin şehre indirgenmesi halinde de caridir. Şehrin sakinleri birbirinin haklarını gözetmekten vazgeçtiğinde şehir kentleşmeye başlar.

💠 Kentleşen şehirde komşuluk, akrabalık ilişkileri minimum düzeylere doğru seyreder. Şehir ölçeğinden en küçük birim olan konut ölçeğine kadar kentin temel umdeleri şehrin faziletlerini ezerek hükmünü icra etmeye başlar.

Türkiye'de görülmesi gereken 15 antik kent

  • 10
  • 10
Kentin şehre dönüşümü
Kentin şehre dönüşümü

💠 Kentin inorganik yapısı insan fizyolojisi ve fıtratıyla ters bir düzlükte ilerler. Dolayısıyla insan kent yaşamında ruhuna refah ve sükûnet kazandıracak nokta-i istinadı bulamaz. Kent planlamasının merkezinde iş yerleri, sanayi ve endüstrileşme yer alır. Bu da insan hayatının gündemine ekonomik ilişkilerin yerleşmesine yol açar.

💠 Avrupa'nın neredeyse tüm kentlerinde Sanayi Devrimi ile birlikte kentleşmenin oluşturduğu buhran gün yüzüne çıkar. İnsanlar zamanla bu boğuculuktan kentin dışında inşa ettikleri banliyö yapılarına kaçar. Ancak bu da planlamada farklı problemleri beraberinde getirir.

💠 Nihayetinde şehir yapısının kente dönüşmesi ne kadar kolay olsa da, kentin şehre evrimi bir o kadar zordur.

Karadeniz'in görmeniz gereken ahşap camileri...

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN