Küresel adaletsizlik sadece aşı dağılımında mı?
Dünyada aşı dağılımındaki eşitsizlik ile birlikte küresel adaletsizlik konusu da gündeme geldi. Eşitsizliğin sadece aşı ya da ekonomik olduğunu söylemek ise bugünün dünyasında büyük bir yanılgı. Zira küresel adaletsizlik ve eşitsizliğin kökleri çok daha uzun bir geçmişe uzanıyor. Sömürgecilik nedeniyle yüzyıllar boyu Avrupa ülkelerinin tahakkümü altında yaşayan ülkeler, siyasi anlamda bağımsızlığa sahip olsalar dahi pek çok konuda köklerini yitirmiş, alt yapıdan mahrum kalmış ve emperyalist ülkelerin kurmuş oldukları ekonomik düzen içinde gelişme gösterememiş durumdalar. Peki, geçmişten günümüze modern dünya küresel adaletsizliği nasıl oluşturdu?
Giriş Tarihi: 25.01.2021
18:43
Güncelleme Tarihi: 26.01.2021
16:59
Sesli dinlemek için tıklayınız.
KÜRESEL ADALETSİZLİK ‘BAĞIŞIKLIK UÇURUMUNA’ SÜRÜKLEYEBİLİR
📌 Aşılara erişimde yaşanan küresel adaletsizliğin, dünyayı bir "bağışıklık uçurumuyla" karşı karşıya bırakacağı düşünülüyor.
Bu ülkelerde sağlık çalışanları, yaşlılar ve kronik hastalar gibi risk altındaki grupların aşılanması mümkün olmayacak.
Bu durum, vaka sayılarının artmaya devam etmesi ve virüse bağlı ölümlerin yükselmesine yol açabilir. Üstelik çok sayıda ülkenin aşıların sağladığı bağışıklıktan yoksun kalması , küresel boyuttaki salgının tamamen kontrol altına alınmasını olanaksız hale getirebilir.
Aşılara erişimdeki adaletsizliğin, ülkeler arasında mevcut ekonomik eşitsizlikleri , insani gelişmişlik farklarını derinleştirme tehlikesini de tetikliyor.
2020'ye damga vuran 10 bilimsel buluş
COVİD 19 EŞİTSİZLİĞİ BÜYÜTTÜ
📌 Öte yandan Covid 19'un etkilerine dair yapılan araştırmalarda, salgının ekonomik eşitsizliği büyüttüğü tespitleri ön plana çıkıyor.
Uluslararası insani yardım örgütü Oxfam'ın yayımladığı Eşitsizlik Raporu 'nda, dünyadaki en zengin 1000 kişinin Covid 19 nedeniyle yaşadıkları kayıpları 9 ay içinde telafi edebilirken, dünyanın en yoksullarının ekonomik olarak toparlanmasının 10 yılı aşabileceği ifade ediliyor.
10 KİŞİNİN 9 AYLIK GELİRİ ‘TÜM DÜNYA İÇİN AŞI’ DEMEK
📌 79 ülkeden 300 ekonomist ile hazırlanan raporda, 9 aylık süreçte dünyadaki milyarderlerin toplam servetinin 3 trilyon 900 milyon dolar yükseldiği belirtildi.
Jeff Bezos, Bernard Arnault, Bill Gates ve Mark Zuckerberg gibi isimlerin de aralarında bulunduğu dünyanın en zengin 10 kişisinin serveti, pandemi sürecinde 540 milyar dolar attı.
Bu rakamın, tüm dünya nüfusunun aşılanmasını sağlayacağı ve kimsenin pandemi nedeniyle yoksulluğa düşmemesi konusunda yeterli olduğu düşünülüyor.
TÜRKİYE, KÜRESEL ADALETSİZLİĞİN KARŞISINDA DURDU
Dünyada gelir, sağlık hizmetleri, beslenme, güvenlik, su dağılımı ve doğal kaynakların eşitsiz kullanımı gibi sorunlar her geçen gün artıyor. Türkiye bu konuda küresel adaletsizliğin karşısında duran ve mücadele veren ülkelerin başında geliyor.
Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, NATO gibi uluslararası veya küresel çapta faaliyet gösteren kuruluşlar; bu kuruluşlar üzerinde söz sahibi olarak dünya siyasetine ve ekonomisine yön veren ülkeler, küresel adaletsizliğe karşı sessiz kalıyor.
📌 Öte yandan Türkiye, dünyayı etkileyen ve belli ülkeler tarafından alınan bu kararların karşısında "Dünya 5'ten büyüktür" doktrini ile duruyor.