Arama

Lavanta ve kültürel mirasımızın merkezi: Afşin

7 güzel adamın memleketi olarak bilinen Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesi, Eshab-ı Kehf Külliyesiyle UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer almaktadır. Kültür, sanat ve tarihi eserler açısından zengin bir bölge olan Afşin, aynı zamanda lavanta tarlalarıyla sosyal hayat, turizm ve ekonomiyi de canlı tutuyor. İşte lavanta ve kültürel mirasımızın merkezi Afşin hakkında detaylar…

📌Kehf Suresi, 14. ayet: Onların kalpleri üzerinde (sabrı ve kararlılığı) rabtetmiştik; (Krala karşı) Kıyam ettiklerinde demişlerdi ki: "Bizim Rabbimiz, göklerin ve yerin Rabbidir; İlah olarak biz O'ndan başkasına kesinlikle tapmayız, (eğer tersini) söyleyecek olursak, andolsun, gerçeğin dışına çıkarız."

📌Kehf Suresi, 15. ayet: "Şunlar, bizim kavmimizdir; O'ndan başkasını ilahlar edindiler, onlara apaçık bir delil getirmeleri gerekmez miydi? Öyleyse Allah'a karşı yalan uydurup iftira düzenden daha zalim kimdir?"

📌Kehf Suresi, 16. ayet: (İçlerinden biri demişti ki:) "Madem ki siz onlardan ve Allah'tan başka taptıklarından kopup-ayrıldınız, o halde, (dağlara çekilip) mağaraya sığının da Rabbiniz size rahmetinden (bolca bir miktarını) yaysın ve işinizden size bir yarar kolaylaştırsın."

📌Kehf Suresi, 17. ayet: (Onlara baktığında) Görürsün ki, güneş doğduğunda mağaralarına sağ yandan yönelir, battığında onları sol yandan keser-geçerdi ve onlar da onun (mağaranın) geniş boşluğundalardı. Bu, Allah'ın ayetlerindendir. Allah, kime hidayet verirse, işte hidayet bulan odur, kimi saptırırsa onun için asla doğru-yolu gösterici bir veli bulamazsın.

Kehf Suresi'ni dinlemek için tıklayınız

📌Kehf Suresi, 18. ayet: Sen onları uyanık sanırsın, oysa onlar (derin bir uykuda) uyuşmuşlardır. Biz onları sağ yana ve sol yana çeviriyorduk. Köpekleri de iki kolunu uzatmış yatıyordu. Onları görmüş olsaydın, geri dönüp onlardan kaçardın, onlardan içini korku kaplardı.

📌Kehf Suresi, 19. ayet: Böylece, aralarında bir sorgulama yapsınlar diye onları dirilttik (uyandırdık). İçlerinden bir sözcü dedi ki: "Ne kadar kaldınız?" Dediler ki: "Bir gün veya günün bir (kaç saatlik) kısmı kadar kaldık." Dediler ki: "Ne kadar kaldığınızı Rabbiniz daha iyi bilir; şimdi birinizi bu paranızla şehre gönderin de, hangi yiyecek temizse baksın, size ondan bir rızık getirsin; ancak oldukça nazik davransın ve sakın sizi kimseye sezdirmesin."

📌Kehf Suresi, 20. ayet: "Çünkü onlar üzerinize çıkıp gelirlerse, sizi taşa tutarlar veya dinlerine geri çevirirler; bu durumda ebedi olarak kurtuluş bulamazsınız."

📌Kehf Suresi, 21. ayet: Böylece, Allah'ın va'dinin hak olduğunu ve gerçekten kıyametin, kendisinde şüphe bulunmadığını bilmeleri için (şehir halkına ve sonraki insan kuşaklarına) onları buldurmuş olduk. (Onları görenler) Kendi aralarında durumlarını tartışıyorlardı, (bir kısmı) dedi ki: "Onların üstüne bir bina inşa edin, Rableri onları daha iyi bilir." Onların işine galip gelen (sözleri geçen)ler ise: "Üstlerine mutlaka bir mescid yapmalıyız" dediler.

📌Kehf Suresi, 22. ayet: (Sonra gelen kuşaklar) Diyecekler ki: "Üç'tüler, onların dördüncüsü köpekleridir." Ve: "Beştiler, onların altıncısı köpekleridir" diyecekler. (Bu,) Bilinmeyene (gayba) taş atmaktır. "Yedidirler, onların sekizincisi köpekleridir" diyecekler. De ki: "Rabbim, onların sayısını daha iyi bilir, onları pek az (insan) dışında kimse bilemez." Öyleyse onlar konusunda açıkta olan bir tartışmadan başka tartışma ve onlar hakkında bunlardan hiç kimseye bir şey sorma.

📌Kehf Suresi, 23. ayet: Hiçbir şey hakkında: "Ben bunu yarın mutlaka yapacağım" deme.

📌Kehf Suresi, 24. ayet: Ancak: "Allah dilerse" (inşallah yapacağım de). Unuttuğun zaman Rabbini zikret ve de ki: "Umulur ki, Rabbim beni bundan daha yakın bir başarıya yöneltip-iletir."

📌Kehf Suresi, 25. ayet: Onlar mağaralarında üç yüz yıl kaldılar ve dokuz (yıl) daha kattılar.

📌Kehf Suresi, 26. ayet: De ki: "Ne kadar kaldıklarını Allah daha iyi bilir. Göklerin ve yerin gaybı O'nundur. O, ne güzel görmekte ve ne güzel işitmektedir. O'nun dışında onların bir velisi yoktur. Kendi hükmünde hiç kimseyi ortak kılmaz."

Kehf Suresi tefsirini okumak için tıklayınız

  • 7
  • 15
ESHAB-I KEHF’İN MAĞARASI NEREDEDİR?
ESHAB-I KEHF’İN MAĞARASI NEREDEDİR?

📌Yedi arkadaşın nerede kaldıklarına dair türlü rivayetler vardır. Birçok dinin ortak paydada buluştuğu nokta olan Eshab-ı Kehf hikayesinde, bu yedi arkadaşın kaldığına inanılan Asya, Avrupa ve Afrika'da pek çok mağara bulunmaktadır.

📌İspanya, Cezayir, Mısır, Ürdün, Suriye, Afganistan ve Doğu Türkistan'da Ashâb-ı Kehf'e ait olduğu ileri sürülen mağaraların olduğuna inanılır. Anadolu'da ise Efes, Tarsus ve Efsûs (Arabissos, Afşin) olmak üzere üç yer gösterilmektedir.

İşte Afşin'de yer alan Eshab-ı Kehf Külliyesi , Eshab-ı Kehf'in yıllarca uyuduğuna inanılan mağaralardan biridir.

Mimar Sinan eseri 5 külliye

  • 8
  • 15
ESHAB-I KEHF KÜLLİYESİ'NİN TARİHÇESİ
ESHAB-I KEHF KÜLLİYESİ’NİN TARİHÇESİ

📌Çok köklü bir tarihe sahip olan külliyede Doğu Roma, Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı dönemlerine ait izler bulunmaktadır.

📌Külliye, antik çağdan itibaren kutsal sayılan, Eshab-ı Kehf olarak tanınan kayalık bir tepedeki mağaranın çevresine kurulmuştur.

Kur'an-ı Kerim'de geçtiği üzere mağarada yıllarca uyuyan arkadaşlar, uyandırıldıktan sonra kısa bir sürede vefat edince onlar anısına halk tarafından mağaranın yanına bir mescit (kilise) inşa edilir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN