Lezzetiyle damga vuran 5 dünya mutfağı
Dünyanın pek çok noktasında kültürel farklılıklar, coğrafya, inançlar ve sosyo-ekonomik durum ülkelerin mutfaklarını da etkiliyor. Katı kurallarıyla dünyada bir numara olarak görülen Fransız mutfağı, baharat zengini Hint mutfağı, leziz yemekleriyle yöresel Türk mutfağı ve hamur işleriyle ünlü İtalyan mutfağı bunlara verilecek örneklerden yalnızca birkaçı… Dünya mutfaklarının karakteristik özellikleriyle lezzetli bir yolculuğa hazır mısınız?
Giriş Tarihi: 29.12.2020
18:06
Güncelleme Tarihi: 29.12.2020
19:21
🍰İtalyan mutfağı hakkında ilginç bilgiler
📌Yoksul İtalyan ailelerin vazgeçilmez lezzeti olarak tüketilmeye başlanmış olan pizzanın ilk olarak dünyaca üne kavuşması 1889 yılında, İngiltere kraliçesi Margherita'nın mozzarella, domates, fesleğen ve incecik hamurla hazırlanmış pizzayı tatması ile başlar.
📌İtalya'da makarnalar; corta yani kısa anlamına gelen çeşitleri ile penne, farfalle, rigatoni ve lunga yani uzun anlamına gelenler de spagetti, linguini, bucatini olarak ayrılır.
📌İtalya'da yıllık ortalama kişi başına makarna tüketimi yaklaşık 30 kilo kadardır ve dünyada hem üretim hem de tüketim de ilk sırada yer alır.
📌İtalya'da salatalar yemeğin yanında yardımcı öğün ya da meze olarak değil yemek olarak ekmekle yenir ve en meşhuru domates ve mozzarellanın dilimler halinde sıralandığı insalata capresedir.
🍕İtalya mutfağının en ünlü yiyecekleri
📌Pizza, spagetti, lazanya, tiramisu, tortellini, risotto, panna cotta.
🍤Japon mutfağının özellikleri
📌Geleneksel Japon mutfağının ana gıdası pilavdır. Pilav, kahvaltı da dahil her öğünün bir parçasıdır. Japonya bir ada olduğundan dolayı balık ve diğer deniz meyveleri içeren yemeklere de çok sık rastlamak mümkündür.
📌Genel olarak Japon mutfağı, diğer Doğu Asya ülkelerinin mutfaklarına benzer. Diğerlerine göre en önemli farkı yağ ve baharat kullanımının çok daha az olmasıdır.
📌Dünyanın en sağlıklı mutfaklarından biri olan Japon mutfağında, yağ ve baharat kullanımı minimum seviyededir. Bunun en önemli sebebi ise, malzemelerin özgün tadını korumaktır. Ayrıca besin değerlerini korumak amacıyla yiyecekler genellikle az pişirilir.
📌Mümkün oldukça mevsim için tipik olan taze malzemeler kullanılır.
🔪Japon mutfağının tarihi kökenleri
📌Milattan önce 300'lü yıllarda pirinç yetiştirmeye başlayan ve aynı dönemde Çin mutfağından etkilenen Japon mutfağında da soya, soya sosu, tofu ve yemek çubukları yer almaktadır. 1200'lü yılların başında ise Batı etkisiyle mısır ve patates Japon mutfağına girmiştir.
📌Ayrıca et ve köri de mutfağa Hindistan, Çin ve Portekiz gibi ülkelerin etkisiyle girmiştir.
🔎Japon mutfağı hakkında ilginç bilgiler
📌Bir ada ülkesi olması sebebiyle, balık ve diğer deniz mahsulleri yemeklerde fazlasıyla yer alır. Suşi ise sanılanın aksine sıklıkla tüketilmez.
📌Yemekler genellikle küçük porsiyonlar halinde hazırlanır ve göze hitap edecek şekilde, ayrıntılara özen gösterilerek servis edilir.
📌Geleneksel Japon kültüründe tatlı servisi yaygın değildir.
📌Japonya'da kaşık kullanılmaz. Çorbanın katı malzemeleri yemek çubuklarıyla yenir, sulu kısmı ise kaseden içilir.
📌Japonya'da yemekler Hashi olarak adlandırılan yemek çubukları ile yenir. Japonya'da yemek çubuklarının çeşitleri vardır. Aile içinde çocuklar en kısa, yetişkin erkekler ise en uzun yemek çubuklarını kullanır.
🍱Japon mutfağının en ünlü yiyecekleri
📌Japon mutfağında Fugu, Surimi ve Takabe gibi balık yemekleri; Takoyaki, Donburi, Maki, Nabe, Okonomiyaki ve Tempura gibi ana yemekler en meşhur yemekler arasında yer alır.
Ülkelerin 20 ilginç yemek adabı
🍥Hint mutfağının özellikleri
📌Hint mutfağına genellikle bol baharatlı yemeklerinden aşinayız.
📌Mutfağın temelini tohum ve taze otlar ile lezzetlendirilmiş yemekler almaktadır.
📌Tatlıdan tavuğa kadar tüm yemekler baharatlıdır. Tatlılar tarçın ağırlıklı ve tavuklar köri ağırlıklıdır. Dini sebeplerden ötürü fazla dana eti kullanılmaz. Tavuk eti ağırlıktadır.
📌Pek çok ülke gibi burada da üç öğün yemek yenen Hindistan'da sabah kahvaltıları bölgelere göre değişmektedir. Güney'de pirinç yenen yerlerde sabahları pirinç topları soslar eşliğinde tüketilir. Öğle ve akşam yemeklerinde ise köri, kebap, balık gibi yemekleri yerler. Genellikle yemeklerde birkaç çeşit köri bulunmaktadır.
🍗Hint mutfağının tarihi kökenleri
📌Hindistan'ın kuzeyi ile güneyi arasında yemek alışkanlıkları ve tarzları açısından gerek tarihsel gerekse de iklim şartları nedeniyle ciddi farklılıklar vardır.
📌Kuzey Hindistan mutfağında Pencap mutfağı ile Babür saray mutfağının etkisi görülmektedir. Chapati, Naan ve Roti gibi ana yemekleriyle birlikte yoğurt, peynir, tereyağı gibi süt ürünleri, baharat olarak kimyon, kişniş, tarçın ve kakule kullanılmaktadır.
📌Güney Hint mutfağı ise kuzey Hint mutfağına göre daha vejetaryendir. Baharat miktarında azalma olmasına rağmen acı seviyesi daha yükselmektedir. Kuzey Hint mutfağına göre pirinç tüketimi fazla olmakla beraber, ekmeğin yerine daha çok pilav almaktadır.