Lokman Hekim'den 10 şifalı bitki
Bir yandan hastalara şifa dağıtırken bir yandan da hikmetli sözleri ile nefisleri tedavi eden Lokman Hekim, tıp alanında hekimliğin atası olarak bilinir. Lokman'ın bütün bitkilerin özünü bildiği, dertlere şifa olacak reçeteler yazdığı ve çeşitli formüller geliştirdiği belirtilir. Türk edebiyatında da Lokman, hakim-filozof kimliğinden çok, hekim olarak öne çıkar. Sizler için hekimliğin atası olarak bilinen Lokman Hekim'den 10 şifalı bitki listesi derledik.
Giriş Tarihi: 23.02.2020
09:49
Güncelleme Tarihi: 12.05.2020
22:30
Ziraatı yapıldığı gibi, çalılıklarda ve ormanlarda yabanisi de yetişir. Boyu 30-100 cm arasındadır. Haziran ve Ağustos ayları arasında çiçek açar. Bol miktarda F vitamini içerir. Keten tohumu kabuğunun altında bulunan yağlı bileşimin tedavi edici etkisi vardır. Yağı çıkarılır ya da ezilerek kullanılır.
*Nefes darlığı, astım, ses kısıklığı, öksürük ve bronşite faydalıdır. Kavrulmuş ve çekilmiş 1 çorba kaşığı keten tohumu bal ile karıştırılır, yemeklerden bir saat önce yenir.
*Keten tohumları şeker hastalarına da tavsiye edilir. 1 yemek kaşığı keten tohumu 1 litre suda su 7/2 litreye dönüşünceye kadar kaynatılır. Elde edilen maya günde 3 kere içilir.
*Bağırsak iltihaplarını ve karın ağrılarını giderir. Sindirim yolarını dezenfekte eder.
Maydanoz bir provitamin A (Beta karoten ) kaynağıdır. Bu özelliği ile görme gücüne, kılcal damar sistemine, adrenal bezine ve troid bezine iyi gelir. Ayrıca potasyum, kükürt, kalsiyum, magnezyum ve klorin yönünden de zengindir. Maydanoz suyundaki yüksek klorofil miktarı kanı arttırarak oksijeni metabolize eder ve böbreklerin, karaciğerin, idrar yollarının temizlenmesine yardım eder. Sindirim enzimlerini uyararak sindirim rahatsızlıklarını dindirir.
*Kanı temizler, kansızlığa, mesane iltihaplanmasına, kum, böbrek taşı ile tansiyona, şişmanlığa, böbrek ve karaciğer rahatsızlıklarına, damar sertliğine etkilidir. Maydanoz suyuna bal ve limon ilave edilerek günde 1-2 bardak içilir. Böbrek rahatsızlıklarında; 4 bardak suya 1 demet maydanoz yıkanır konur, 5 dakika kaynatılır, süzülür, günde 3 kere 1'er çay bardağı içilir.
*Grip ve nezleyi geçirir, balgam söktürür, terletir, ateş düşürür. Kan şekerini normal seviyede tutar, kansere karşı koruyucudur, vücuttaki zehirli maddeleri dışarı atar, romatizma hastalığına iyi gelir. Sarılığa iyi gelir.
*Sivilceli, lekeli, pürüzlü ve kırışık ciltlerde parlaklık ve pürüzsüzlük verir. Saçları besler, parlatır, dökülmeyi yavaşlatır. Saçlar maydanoz suyu ile yıkanır.
*Maydanoz suyu 60 gramdan fazla ve tek başına içilmemeli. Havuç-elma suyuyla içilebilir. Böbrek iltihabı olanlar yememelidir.
Çalılıklarda, meyve bahçelerinde, çayırlarda yetişir. Boyu 5 ile15 santimetre arasında değişir.
*Kanı temizler, dalağa, böbrek ve mesane, nezle, boğaz şişliği ve baş ağrısına iyi gelir, cildi güzelleştirir, mide ağrısını, barsak gazlarını giderir, makat çıkmasına faydalıdır. Bir bardak sıcak suya bir tatlı kaşığı ufalanmış menekşe konur. Hafif ateşte üstü kapalı olarak 5 dakika kaynatılıp demlenir. Süzülüp sıcak olarak günde iki kez bal ilave edilerek birer fincan içilir.
*Kaynatılıp suyu içilir. Pansuman yapılır. Sıcak olarak lapası uygulanır. Ezilerek lapa haline getirilen yapraklar içerdiği metil salisilattan dolayı ağrı gidericidir. Baş ağrılarında koklanır veya lapası başa konur.
*Göğsü yumuşatır, balgam söktürür, öksürüğü keser. Anjin, zatürre gibi solunum sistemi hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Yapraklarından yapılan çay da içilir. Terletir, vücudu rahatlatır. Çarpıntıyı giderir. Arpa suyu, erik, menekşe birlikte içilirse göğsü yumuşatır, öksürüğü keser.
*Uykusuzluk ve karaciğer hastalıklarının tedavisinde, gut ve romatizma şikâyetlerinin azaltılmasında kullanılır.
Bahçe nanesinin gölgede kurutulmuş yaprakları reçine, tanen, uçucu yağ içerir. Nanenin gövde ve yapraklarından su buharı damıtımıyla uçucu bir yağ olan nane esansı elde edilir. Nane ruhu denen bu esans hafif antiseptik, ferahlatıcı, bulantı kesici olarak bir şeker parçası üzerine 2-10 damla damlatılarak alınır. Kuvvetli kokulu, yakıcı, lezzetli bir sıvıdır.
*Astım, bronşit, öksürük, hıçkırık ve uykusuzlukta kullanılır. Sinirleri yatıştırır, ateş düşürür, ruhsal iktidarsızlığa iyi gelir. Kalbi ferahlatır, tozu organları dinçleştirir. Kalp çarpıntısını durdurur. Süt, bal veya tatlıyla karıştırılarak alınır.
*Migren, baş ağrılarını ve baş dönmesini giderir. Nane lapası veya arpa unu ile karıştırılarak yapılan lapası başa uygulanır.
*Ağız kokusuna, diş ağrılarına iyi gelir, ağızda çiğnenir. Çayıyla gargara yapılır. Nane ruhu dişe konulur.
*Saç dökülmelerinde suyu ile saç yıkanır. Mide ülseri, gastriti olanlar fazla kullanmamalıdır.