Lokman Hekim'den 10 şifalı bitki
Bir yandan hastalara şifa dağıtırken bir yandan da hikmetli sözleri ile nefisleri tedavi eden Lokman Hekim, tıp alanında hekimliğin atası olarak bilinir. Lokman'ın bütün bitkilerin özünü bildiği, dertlere şifa olacak reçeteler yazdığı ve çeşitli formüller geliştirdiği belirtilir. Türk edebiyatında da Lokman, hakim-filozof kimliğinden çok, hekim olarak öne çıkar. Sizler için hekimliğin atası olarak bilinen Lokman Hekim'den 10 şifalı bitki listesi derledik.
Giriş Tarihi: 23.02.2020
09:49
Güncelleme Tarihi: 12.05.2020
22:30
Çalılıklarda, meyve bahçelerinde, çayırlarda yetişir. Boyu 5 ile15 santimetre arasında değişir.
*Kanı temizler, dalağa, böbrek ve mesane, nezle, boğaz şişliği ve baş ağrısına iyi gelir, cildi güzelleştirir, mide ağrısını, barsak gazlarını giderir, makat çıkmasına faydalıdır. Bir bardak sıcak suya bir tatlı kaşığı ufalanmış menekşe konur. Hafif ateşte üstü kapalı olarak 5 dakika kaynatılıp demlenir. Süzülüp sıcak olarak günde iki kez bal ilave edilerek birer fincan içilir.
*Kaynatılıp suyu içilir. Pansuman yapılır. Sıcak olarak lapası uygulanır. Ezilerek lapa haline getirilen yapraklar içerdiği metil salisilattan dolayı ağrı gidericidir. Baş ağrılarında koklanır veya lapası başa konur.
*Göğsü yumuşatır, balgam söktürür, öksürüğü keser. Anjin, zatürre gibi solunum sistemi hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Yapraklarından yapılan çay da içilir. Terletir, vücudu rahatlatır. Çarpıntıyı giderir. Arpa suyu, erik, menekşe birlikte içilirse göğsü yumuşatır, öksürüğü keser.
*Uykusuzluk ve karaciğer hastalıklarının tedavisinde, gut ve romatizma şikâyetlerinin azaltılmasında kullanılır.
Bahçe nanesinin gölgede kurutulmuş yaprakları reçine, tanen, uçucu yağ içerir. Nanenin gövde ve yapraklarından su buharı damıtımıyla uçucu bir yağ olan nane esansı elde edilir. Nane ruhu denen bu esans hafif antiseptik, ferahlatıcı, bulantı kesici olarak bir şeker parçası üzerine 2-10 damla damlatılarak alınır. Kuvvetli kokulu, yakıcı, lezzetli bir sıvıdır.
*Astım, bronşit, öksürük, hıçkırık ve uykusuzlukta kullanılır. Sinirleri yatıştırır, ateş düşürür, ruhsal iktidarsızlığa iyi gelir. Kalbi ferahlatır, tozu organları dinçleştirir. Kalp çarpıntısını durdurur. Süt, bal veya tatlıyla karıştırılarak alınır.
*Migren, baş ağrılarını ve baş dönmesini giderir. Nane lapası veya arpa unu ile karıştırılarak yapılan lapası başa uygulanır.
*Ağız kokusuna, diş ağrılarına iyi gelir, ağızda çiğnenir. Çayıyla gargara yapılır. Nane ruhu dişe konulur.
*Saç dökülmelerinde suyu ile saç yıkanır. Mide ülseri, gastriti olanlar fazla kullanmamalıdır.