Arama

Mart ayında hangi meyve ve sebzeler tüketilmeli?

Meyve, sebze ve yeşilliklerin tüketiminde en önemli hususlardan biri de besinleri mevsiminde tüketmek. Günümüzde tarım alanında gerçekleştirilen yenilikler, neredeyse tüm meyve ve sebzeleri her mevsimde tüketme imkanı sunuyor. Bu besinlerin yetiştirilmesinde kullanılan hormon takviyeleri ve kimyasal ilaçlar, insan vücuduna büyük zararlar veriyor. Mevsiminde tüketilen besinler ise hem vitaminler bakımından zengin hem de bağışıklığı güçlendirmede aktif rol oynuyor. Peki, Mart ayında hangi meyve ve sebzeler tüketilmeli? Mart ayında hangi sebze çıkar? Mart ayında hangi meyve çıkar? İşte Mart ayı meyve ve sebzeleri...

  • 12
  • 28
KEREVİZ
KEREVİZ

Kereviz C vitamini, beta karoten ve flavonoidler içerir, ancak tek bir sapta bulunan en az 12 ek antioksidan besin türü vardır. Aynı zamanda, sindirim sistemindeki, hücrelerde, kan damarlarındaki ve organlardaki iltihaplanma vakalarını azalttığı kanıtlanmış olan harika bir besin kaynağıdır.

Kereviz, vücutta böbrek üstü bezleri çalıştırarak sinir ve yorgunluğa iyi geliyor. Kanı pisliklerden arındıran kereviz, yüz bölgesi başta olmak üzere vücutta çıkan sivilcelerin giderilmesine de fayda sağlıyor. Vücutta en çok efor sarf eden organlar arasında olan karaciğerin şişliğini de gideren kereviz, organın yorgunluğunu da alıyor.

Sarılığın giderilmesinde de önemli rol oynayan kereviz, böbreklerin aktif olarak çalışmasını sağlıyor ve fazla suyu dışarı atıyor. Böbreklerde yer edinen kum ila taşı döküyor.

  • 13
  • 28
BAKLA
BAKLA

Vitamin ve protein açısından çok zengin olan baklalar tazeyken de kuruyken de vitamin ve minerallerini koruyor. Bakla, içeriğinde B1, B2, B6 ve K vitaminleri bulundurmakla birlikte magnezyum, demir, kalsiyum ve potasyum açısından da oldukça zengindir bir gıdadır.

Bakla vücudumuzda bulunan kötü kolesterolu atarak düzeyine normale getirir. Böbreklere de oldukça yararı vardır. Böbrekte oluşan ağrıları keserek böbrek taşlarının ve kumlanmasının dökülmesini sağlar.

İçerisinde bulundurduğu lifle oranı kabızlık çekenlere direk olarak etki eder. Demir ve kalsiyum mineralleri sayesinde kemikleri güçlendirir. Baklanın besleyici ve iştah açıcı özelliği vardır.

  • 14
  • 28
HAVUÇ
HAVUÇ

Havuç, muhteşem bir A vitamini kaynağıdır. A vitamini karaciğer için çok faydalıdır, içerdiği diğer besinler aynı zamanda göz ve kemik sağlığına faydalı olduğu bilinmektedir. B6 vitamini, bakır, folik asit, tiamin ve magnezyum içermektedir. Zengin mineral ve besin kaynaklarından dolayı aşırı şekilde tüketilmemesi gerekir.

Havuç, kanın temizlenmesi ve sürkilasyonunu hızlandırma noktasında önemli görevler üstlenir. Damarlarda tıkanmaya izin vermediği için kalp sağlığını korur, tıkanmadan dolayı kaynaklanan aşırı yorgunluğu engeller. Zengin miktarda beta karoten içeren havuç, kanseri önlemede çok önemli bir rol oynayabilir. Havucun prostat kanserine karşı koruyucu özelliğinin olduğunu ortaya koymuştur.

A vitamini eksiği gözlerimizde bazı görme sorunlarına neden olur. Havuç, A vitaminini bol miktarda içerdiği için göz sağlığına direkt katkıda bulunmaktadır.

  • 15
  • 28
ŞALGAM
ŞALGAM

Bileşiminde kalsiyum ve demir ile A, C ve B grubu vitaminler bulunan şalgam, birçok hastalığa iyi geliyor. Kilo almak isteyenler için şifadır. İştah açar. Laktik asit içermesi nedeniyle sindirimi kolaylaştırıyor. Mide ve karaciğere de iyi geliyor.

Kalsiyum, potasyum ve demir içeriyor. Böylelikle kemik ve dişleri kuvvetlendiriyor. Şalgam, A-B-C vitamini içeriyor. Kalp, damar ve göz sağlığı için faydalıdır. Vücuttaki toksinleri atmak, kolesterolden uzaklaşmak, stresten kurtulmak için bolca yenip, suyu içilebilir.

İdrar söktürücü, romatizma, mafsal şişliklerine, böbrek taşının düşmesine, apse, dolama, kan çıbanı, donma, egzama, göğsü yumuşatıcı, akciğer ve bronşları temizler, boğaz iltihabına, pekliğe iyi gelir.

  • 16
  • 28
ENGİNAR
ENGİNAR

Enginar, antioksidan, vitamin ve mineral açısından olan zenginliği sayesinde sindirim sistemi ve kan basıncını düzenler. Kanı temizlediği ve iyi kolesterolü dengede tutup kötü kolesterolü düşürdüğü söylenir.

Enginar lifli bir yapıya sahiptir. Vücudumuzdaki sindirim sistemi fonksiyonlarını yüksek oranda destekler. Bu nedenle mide ve bağırsak hareketlerini hızlandırır. Amino asit bakımından ciddi anlamda zengindir. Bu yüzden de midenin asit oranını dengede tutmaya yardımcı olur. Mide ve bağırsakları temizleyen bu sebze şişkinlik ve gaz oluşumunu azaltır.

Sodyum, potasyum, kalsiyum, demir, bakır bakımından zenginliğiyle kan hücrelerini güçlendiren enginar, antioksidan içerdiğinden sadece kan hücrelerinde değil vücuttaki tüm organların temizlenmesini ve fonksiyon arttırmasını sağlar.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN