Arama

Meteoroloji nedir, ne işe yarar? Meteoroloji ile ilgili terimler...

Atmosferi ve atmosferde meydana gelen olayları, hava hareketlerini, iklimleri inceleyen bilim dalı meteoroloji; bu hava olaylarının canlılar ve dünya açısından doğuracağı sonuçları da araştırır. Atmosferin özellikle alt katmanlarında meydana gelen hava olaylarının oluşumunu ve değişimini nedenleriyle inceleyen ve kısa dönemli tahminler yapmayı amaçlayan meteoroloji ile ilgili bilinmesi gereken terimleri derledik.

  • 16
  • 29
ÇUBUK ŞİMŞEK
ÇUBUK ŞİMŞEK

En fazla gözlenen, çubuk şeklindeki ışıkların birbirine bağlı ve kıvrımlı şekilli şimşek. Elektrik boşalımı sırasında şimşekte çatallaşmalar olur. Bu görüntü kollara ayrılan bir ırmağın görüntüsüne benzer. Şimşekte kıvrımların olmasının nedeni elektrik boşalmasının olduğu tabakadaki heterojenlik ve dengesiz iyonlaşmadır.

  • 17
  • 29
DAĞ MELTEMİ
DAĞ MELTEMİ

Soğumuş havanın çekim etkisi nedeniyle dağ yamaçlarından aşağıya doğru esmesiyle oluşan yerel rüzgâr. Kanyon çekimi ve katabatik rüzgârlarla aynıdır. Dağlık alanlardaki radyasyonel soğuma ile gerçekleşir. Dağın yamaçlarının etrafını saran havadan daha soğuk olması nedeniyle alt tabakadaki hava soğur ve yamaçtan aşağıya doğru akmaya başlar. Dağ yamacının dikliğine ve yamacın uzunluğuna bağlı olarak zaman zaman 50 *Knots hıza kadar ulaşır. Dağ meltemi vadi melteminin tam tersi yönünde eser.

* Yaygın olarak denizcilik ve havacılıkta kullanılır. Knot sözcüğü İngilizce'de düğüm anlamına gelir.

  • 18
  • 29
DENİZ MELTEMİ
DENİZ MELTEMİ

Gece ve gündüz boyunca kara ve denizlerin farklı ısınmaları sonucu ortaya çıkan sıcaklık farkından doğan ve denizden karaya doğru esen rüzgâr. Gündüz karalar denizlerden daha çabuk ve daha fazla ısındığından, deniz meltemi gündüz esen bir rüzgârdır ve öğle saatlerinden sonra hızı maksimuma ulaşır. Kara melteminin tam tersi yönünde eser.

  • 19
  • 29
DOLU FIRTINASI
DOLU FIRTINASI

Genellikle orajla beraber oluşan dolu yağışı süresince gözlenen orta kuvvetteki fırtınaya verilen isim.

  • 20
  • 29
GÖKKUŞAĞI
GÖKKUŞAĞI

Güneş ışınlarının yağmur damlaları tarafından kırılması ve yansıması sonucunda oluşan yarım çember şeklindeki renkli yay. Gökkuşağı, görülebilir ışık spektrumlarının (kırmızı, portakal rengi, sarı, yeşil, mavi, indigo ve mor) tüm renklerini içerir. Genellikle bir yağmur sağanağı sonrasında havanın içinde bulunan su spreyi ve damlalarına güneş ışınlarının gelmesiyle görünür hale gelir. Gökkuşağı daima havada güneşin karşı tarafında oluşur. Gökkuşağının renklerin belirgin olması veya kuşakta oluşan renklerin parlaklığı ve renk sayısı tamamen yağmur damlasının çapına bağlı bir durumdur. Çapı 1 milimetreden büyük olan damlalardan oluşan kuşakta hakim ve sınırlayıcı renk kırmızıdır. 0.3 milimetrede ise renk turunculaşır. Daha küçük damlalarda ise renkler arası geçiş ile kuşağın dış hatları netliğini kaybeder.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN