Modern çağın takıntı haline getirdiği hastalık: Hipokondriyazis sendromu nedir?
Modern çağda hastalığın tedavisinden çok, sağlıklı halin korunması önem kazandı. Fakat bu durum sağlığını takıntı haline getiren ve sürekli endişe halinde olan hipokondriyazise sendromundan muzdarip insanların ortaya çıkmasına yol açtı. Hastalık hastalığı da denilen bu sendromun şizofreni, depresyon, anksiyete bozuklukları gibi rahatsızlıklarla benzer belirtiler gösterdiğini biliyor muydunuz?
Giriş Tarihi: 13.03.2020
08:44
Güncelleme Tarihi: 23.07.2023
12:44
SAĞLIK ANKSİYETESİ NEDİR?
Hasta olma endişesi olarak adlandırılan sağlık anksiyetesi , hemen hemen her toplumda görülüyor. Ancak sağlık anksiyetesi , basit bir hastalık fobisinden, hipokondriyazise (hastalık hastalığına) kadar varabiliyor.
Takıntı; kişinin zihnine girmesine engel olamadığı, zihninden uzaklaştıramadığı düşünce, fikir ve dürtülerdir. Kişinin isteği dışında gelirler, kişi tarafından mantıkdışı olarak değerlendirilirler ve yoğun sıkıntı ve huzursuzluğa yani anksiyeteye neden olurlar.
Sağlık anksiyetesine sahip olan kişilerin hastalıklarla ilgili korkuları, gündelik faaliyetlerini ciddi derecede engeller.
HASTALIKLARI ÇAĞIRAN DÜŞÜNCELER
Hastane veya muayenehanelerde ömür tüketen, sürekli internette hastalıkları araştıran sağlık anksiyetesi sahibi bu kişiler hem kendilerine hem de çevrelerine hayatı oldukça zorlaştırabilir. Bu anksiyete strese, stres panik ve depresyona ve giderek pek çok gerçek sağlık sorununa yol açar.
HİPOKONDRİYAZİS SENDROMU NEDİR?
Kişinin herhangi bir hastalığı olmadığı halde, şiddetli ve ciddi bir hastalığı olduğuna en az 6 ay süreyle inanması ve bu konuda yoğun bir korku yaşamasına hipokondriyazis sendromu denir. Bu sendrom, halk arasında hastalık hastalığı olarak da bilinir.
HASTALIKLARIN TEDAVİSİNE YARDIMCI OLAN 10 TIBBİ BİTKİ
Bir tür takıntı hastalığı olan bu sendromda kişiler tıbben bedensel bir rahatsızlığı olmadığı halde inanmaz ve ciddi bir beden hastalığı olduğunu savunurlar.
Hipokondriyazis sendromuna sahip kişiler, bedensel rahatsızlıklarını yanlış yorumlayarak büyük bir endişe duyar. Tıbbi değerlendirme sonuçlarından da tatmin olmayan hastalık hastaları, hep daha ciddi ve yoğun bir rahatsızlık geçirdiklerini düşünürler.
En küçük rahatsızlıkları bile yanlış yorumlayarak büyük endişe duyan hipokondriyazis sendromuna sahip kişiler sürekli doktora gider. Orada doktorun verdiği güvence ile anksiyetlerinde geçici bir hafifleme olur, fakat daha sonraki günlerde yine kaygılanmaya başlarlar ve doktora başvururlar. Sürekli doktor değiştirmeleri de sık görülen davranışları arasındadır.
HİPOKONDRİYAZİS SENDROMUNUN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Hipokondriyazis farklı şekillerde ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu hastalık her yaş grubunda görülebilir fakat genellikle 20 ile 30 yaş arasında görülür. Hipokondriyazis hastaları genellikle endişe, kaygı ve bunalma gibi belirtiler verir. Sürekli bir kaygı hali vardır. Sık sık bunalma durumları yaşarlar.
EN ÇOK GÖRÜLEN 30 HASTALIK
Eğer bu hastalıkla beraber depresyonda yaşanıyorsa farklı belirtiler de görülebilir. Bunlar iştahta, kiloda değişimler, yorgunluk, hızlı kalp atışları, kalp çarpıntıları, terleme, kas gerilmesi, mide rahatsızlığı ve uyuşma veya vücudun farklı bölgelerinde karıncalanmalar halinde görülür.
Rahatsızlık veren fiziksel hisleri tolere etmemek, vücudu o hislerden uzak tutmaya çalışmamak ve aşırı kontrollü davranmak insanları psikolojik olarak hasta eder.
Fiziksel huzursuzluk, normal ve hayatın bir parçası olmasına rağmen eğer çok fazla bu konuya ilgi gösterilirse sorun gitgide büyür. Vücudun bir yerine fazla hassas olma oradaki sorunu daha da büyütür. Sonuç olarak, dikkat dağıtma teknikleri hastalık hastalığının psikolojik tedavisinde başarının anahtarıdır.
ERTELEME HASTALIĞI NE DEMEK?