Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Yaşam
  • Modern çağın takıntı haline getirdiği hastalık: Hipokondriyazis sendromu nedir?

Modern çağın takıntı haline getirdiği hastalık: Hipokondriyazis sendromu nedir?

Modern çağda hastalığın tedavisinden çok, sağlıklı halin korunması önem kazandı. Fakat bu durum sağlığını takıntı haline getiren ve sürekli endişe halinde olan hipokondriyazise sendromundan muzdarip insanların ortaya çıkmasına yol açtı. Hastalık hastalığı da denilen bu sendromun şizofreni, depresyon, anksiyete bozuklukları gibi rahatsızlıklarla benzer belirtiler gösterdiğini biliyor muydunuz?

  • 5
  • 12
HİPOKONDRİYAZİS SENDROMUNUN BELİRTİLERİ NELERDİR?
HİPOKONDRİYAZİS SENDROMUNUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hipokondriyazis farklı şekillerde ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu hastalık her yaş grubunda görülebilir fakat genellikle 20 ile 30 yaş arasında görülür. Hipokondriyazis hastaları genellikle endişe, kaygı ve bunalma gibi belirtiler verir. Sürekli bir kaygı hali vardır. Sık sık bunalma durumları yaşarlar.

EN ÇOK GÖRÜLEN 30 HASTALIK

Eğer bu hastalıkla beraber depresyonda yaşanıyorsa farklı belirtiler de görülebilir. Bunlar iştahta, kiloda değişimler, yorgunluk, hızlı kalp atışları, kalp çarpıntıları, terleme, kas gerilmesi, mide rahatsızlığı ve uyuşma veya vücudun farklı bölgelerinde karıncalanmalar halinde görülür.

Rahatsızlık veren fiziksel hisleri tolere etmemek, vücudu o hislerden uzak tutmaya çalışmamak ve aşırı kontrollü davranmak insanları psikolojik olarak hasta eder.

Fiziksel huzursuzluk, normal ve hayatın bir parçası olmasına rağmen eğer çok fazla bu konuya ilgi gösterilirse sorun gitgide büyür. Vücudun bir yerine fazla hassas olma oradaki sorunu daha da büyütür. Sonuç olarak, dikkat dağıtma teknikleri hastalık hastalığının psikolojik tedavisinde başarının anahtarıdır.

ERTELEME HASTALIĞI NE DEMEK?

  • 7
  • 12
HASTALIK HASTALIĞI NEDEN OLUŞUR?
HASTALIK HASTALIĞI NEDEN OLUŞUR?

Hipokondriyazis sendromunun nedeni tam olarak bilinmez. Fakat bu konuda farklı açıklamalar vardır. Bunlardan biri de psikiyatride bilinç dışı çatışmaların yarattığı endişenin, kaygının bedensel olarak ifade edilmesidir.

Hipokondriyazis sendromuna sahip hastalarına bakıldığında, genellikle çok büyük tramva yaşadıkları görülür. Örneğin, bir ölüm, ciddi ekonomik bir sorun ya da kişiler arası ilişkilerde önemli problemler yaşamışlardır. Bunlar ile birlikte korku, kaygı, endişe gibi anksiyete bozuklukları da eşlik etmektedir.

Az gelişmiş toplumlarda, bireysel baskının çok yoğun olduğu ailelerde, kişinin kendini ifade edemediği durumlarda hastalık hastası olma riski yükselir. Asıl ilgili olan hekime ulaşmanın zor olduğu, tanının konmasında gecikme gibi koşullar bu hastalığın ilerlemesine neden olarak hastalık hastalığını şiddetlendirir.

Birçok takıntı hastalığında olduğu gibi hipokondriyazis sendromunun temelinde genellikle kısa süre önce yaşanmış önemli bir travmatik olay vardır. Bunun yanı sıra genel bir huzursuz yaşam tarzı sendromun oluşmasında etkilidir. Bu tür hastalar genellikle titiz, dikkatli, şüphecidir.

Hastalık hastalığının teşhisi ancak diğer rahatsızlıkların olmadığı görülerek başlar. Hipokondriyazis sendromu bazen migren, mide ülseri gibi hastalıklarla karıştırılabilir. Fakat diğer rahatsızlıklarda, hastalık hastalığında olduğu gibi anksiyete, endişe ve ölüm gibi korkular ön planda değildir.

Ayrıca Akdeniz ateşi hastalığı gibi belirtilere ve şikayetlere neden olan romatolojik hastalıklar da bu hastalık ile karışmaktadır. Bazende bu tür hastalıklar nedeni ile kişilerde depresyon oluşur ve bu gibi bir durumda hastalık hastalığı zannedilebilir.

Hastalık hastalığı şizofreni, depresyon, anksiyete bozukluğu gibi hastalıklar ile benzer belirtiler gösterdiği için bunlar ile de karışabilir. Bu hastalarda organik bir hastalığın varlığını anlamanın diğer bir yolu da, anlatış biçimlerindeki farklılıktır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN