Modern tıp mı, alternatif tıp mı? Bilim dünyası ne diyor?
Modern tıbbı kabul etmeyen bir kesim de var sağlığa zararlı olduğunu ileri sürenler de… Her ne kadar bilimsel metotlara dayansa da modern tıp herkesi memnun etmeye yetmiyor. Kimileri "geleneksel" yöntemlere başvurmanın gerekliliğini vurguluyor kimileri ise modern dönemde karşılaştığımız hastalıkların insan eliyle üretildiğini. Aşı olmayı reddeden de var maske takmaya karşı çıkan da. Peki, modern tıp hayatımızın neresinde? Tüm bu fikir ayrılıkları karşısında bilim ne diyor?
Giriş Tarihi: 18.02.2021
17:16
Güncelleme Tarihi: 11.08.2021
12:38
MODERN TIBBA DAİR KİM NE DİYOR?
Modern tıbba ilişkin eleştiriler, Ivan Illich ile sınırlı değil. Tarihteki pek çok düşünür ve kuramcı modern tıp ile ilgili etkiler üzerine çalıştılar.
🔸🔶
Fransız düşünür ve teorisyen Michel Foucault, tıbba dair pek çok eleştiride bulunan isimlerden biri. Toplumun ve hayatın tıbbileştirilmesi, tıbbın siyasi bir etkinlik olarak iktidar alanına dönüştürülmesi yönünde eleştirilerde bulunan Foucault, bu durumun modern dünyada "biyopolitik bir strateji" olduğunu belirtir.
ABD'li diyetisyen Sylvester Graham, sağlıklı yaşam konusundaki fikirleri ile dikkat çeker. Ona göre insan hastalıklarının çoğu vücudu fazla uyaran gıdalar nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Et, alkol, tütün, kahve, çay, beyaz un ve baharatlı yiyecekler, vücudu ve organları fazla yoran gıdalardır.
📌 Modern tıbbın yöntemlerine karşı çıkanlardan biri de İrlandalı doktor Seamus O'Mahoney'dir. Tıbbın öncelikle tıp camiasını tedavi etmesi gerektiğini düşünen O'Mahoney, tıp dünyasındaki yozlaşmaya dikkat çekiyor. Hastaların, hekimlerin ve tıp endüstrisi denilen yapının kurbanı ve köleleri olarak görüldüğünü ifade ediyor. Birçok hastalığın tedavisinin gerçekleştirildiği tıp döneminin geride kaldığını belirten doktor, modern tıbbın Ortaçağ kilisesinden farksız olduğunu savunuyor.
GELENEKSEL TIP BİLİMSELLİKTEN UZAK MIYDI?
Modern tıp ile ilgili savunuların başında, geleneksel ya da alternatif tıp olarak adlandırılan sağlık çalışmalarının bilimsellikten uzak olduğu iddiası yer alır.
🔸🔶
Oysa Müslüman coğrafyalarda 1000 yıldır uygulanan metotlar , asırlar boyu geliştirilen tedavi yöntemlerinin bir parçasıdır.
📌 830 yılında Tunus'ta tıp tarihinde önemli bir çığır açan El-Kayrevan Hastanesi kurulmuş ve tıbbi faaliyetlerin merkezi haline gelen bu hastane bünyesindeki tabipler, sayfalar ve tomarlar dolusu tıbbî neşriyatı kaleme almışlardı.
🔍 İslam uygarlığında 'tıp eğitimine' dair bilinmeyenler
MÜSLÜMAN ÂLİMLERİN TEDAVİ METODU
Böylece sağlık alanındaki çalışmalar, her yeni çalışma ile biraz daha geliştirilir ve bu eserlerle birlikte gelecek neslin hekimlerine ışık tutardı.
🔸🔶
📌 Müslüman âlimlerin kurduğu sağlık sistemi, teşhis ve tedaviye dayanırdı.
📌 Hastalara şurup, hap veya toz halinde ilaç verilir; ameliyat yapılır ya da kırık bacaklar alçıya alınırdı.
📌 Müslüman hükümdarlar herkesin tedavi olabileceği en iyi hastaneleri yaygınlaştırmak için yarışırdı.
📌 O dönemde bitkisel ilaçlar alternatif tıp olarak değil; şifaya giden yolda en önemli etkenler olarak görülürdü.
📌 Avrupa, cüzzamı şeytanın bir işareti olarak görürken, İslam coğrafyasında bu hastalık tedavi edilirdi.
📌 Tıp eğitimi hem gruplar halinde hem de birebir olarak yapılırdı.
📌 Tıp eğitimi kapsamında öğrenciler, nöbetçi hekim veya cerrah eşliğinde hasta görür; hasta öyküsü alan, muayene eden ve reçete yazan hekimi yakından izlerlerdi.
📌 İbn-i Sina, Zehravi, İbnü'n Nefis, İbnü'n Cezzar, er-Razi gibi isimler, tıp biliminin temellerini atan, İslam uygarlığının yetiştirdiği en büyük hekimlerdendi.
📌 İslam uygarlığında temelleri atılan tıp ilmi, önce Selçuklulara, sonra ise Osmanlı Devleti'ne aktarıldı; şifahaneler ve tedavi yöntemleri gelişme gösterdi.
VIDEO
YAŞADIĞIMIZ YÜZYILDA HASTALIKLARLA İMTİHANIMIZ
İçinde bulunduğumuz 21. yüzyılda sağlığımızı tehdit eden hastalıkların başında kanser, bulaşıcı hastalıklar ve yaşam tarzına bağlı rahatsızlıklar geliyor.
🔸🔶
Hastalıkları, dünya tarihinin hiçbir döneminde belki de bu denli tanımamıştık. İnternet ve bilgi teknolojilerinin de gelişmesi ile hem hastalıklar hakkındaki bilgimiz hem de bu bilgilerin yayılması daha hızlı artıyor.
📌 Yaşadığımız çağda ortaya çıkan hastalıklar kadar bu hastalıkların tedavi süreçleri, yakalanmamaya dair verdiğimiz çaba ve sağlıklı olma takıntısı da bizi yeni hastalıklarla tanıştırıyor.
Modern çağ ile birlikte ismini sık duyduğumuz ve "çağın vebası" olarak adlandırılan kanser, büyük oranda hayatımıza etki eden toksik maddelerle ilişkilendiriliyor.
🔸🔶
Stres, radyasyon, kötü beslenme alışkanlıkları, gıdalardaki katkı maddeleri, sigara ve alkol tüketimi, kimyasal maddeler, kansere sebep olan unsurların başında yer alıyor.
Kanser hem dünyada hem de ülkemizde ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alıyor. Dünya genelinde yaklaşık her 6 ölümden biri, ülkemizde ise her 5 ölümden biri kanser nedeniyle gerçekleşiyor.
📌 TÜİK'in verilerine göre, Türkiye'de kanser tüm ölümlerin yaklaşık yüzde 20'sini oluşturuyor.
🔍 Belirtilerine göre kanser çeşitleri nelerdir?