Munchausen sendromu nedir?
Psikolojik rahatsızlık olan Munchausen sendromu, teşhisi çok zor olan saplantılı bir hastalıktır. Bu kişiler, birçok kez hastaneye yatar ve acı verici tedavi yöntemlerinden zevk alır. AIDS'i taklit edebilecekleri gibi ölüm ya da intihar dâhil ciddi sorunlara yol açabilirler. Peki, Munchausen sendromu nedir? Munchausen sendromuna sahip kişiler nasıl teşhis ve tedavi edilir?
Giriş Tarihi: 16.10.2019
09:35
Güncelleme Tarihi: 16.10.2019
09:56
Yapay bozukluğun geçerli sınıflandırma sistemindeki kriterleri şöyledir:
Hastalık veya yaralanma ile ilgili psikolojik ya da fiziksel belirtiler uydurulmaktadır. Davranış, başka bir ruhsal rahatsızlık ile açıklanamaz. Yapay bozuklukta, benlikte zorlanma söz konusudur ve kişi kendisini, diğer kişilere karşı hasta, yaralanmış veya zarar görmüş olarak göstermektedir. Bakım verenin yapay bozuklukta, kişi bakımını yaptığı başka bir kişide hastalık belirtileri uydurur ve sonra başkalarına o kişiyi hasta, engelli veya yaralı olarak sunar.
MUNCHAUSEN SENDROMU HASTALARININ GENEL ÖZELLİĞİ
Bu kişiler belli bir miktar tıp bilgisine sahip oldukları için kendilerine doktorları inandıracak kadar belirtileri yaratarak hastaneye başvururlar.
Bu kişiler "hastalık hastası" denilen vakalarla karıştırılmamalıdır. Çünkü Munchausen sendromuna sahip kişiler sağlıklı olduklarını bildikleri halde yalan söylerler.
Bu hastalar en zeki gözlemcileri bile aldatabilecek psikiyatrik sorunları olan kişilerdir. Boğazlarını keskin bir aletle yaralayıp kanı yutabilir ve kan kusabilirler.
Munchausen Sendromlu hastalar değişik biçimlerde hekimlerin karşısına çıkabilirler.
Büyük miktarda havuç yiyerek karotenemi adıyla bilinen erinin en dış katmanında birikerek, özellikle avuç içleri, ayak tabanları, dizler ve burun çevresindeki derinin sarı ya da turuncu bir renge dönüşmesine neden olabilir.
HIV enfeksiyonu ya da AIDS'i taklit edebilecekleri gibi ölüm ya da intihar da dahil ciddi sorunlara yol açabilir.
Şaşırtıcı sayıda hastaneye gittiği ve sağlık çalışanını aldattığı görülür. Hemen her zaman doktorlar ve hemşirelerle şiddetli tartışmalardan sonra kendi kendine ayrılır.
MUNCHAUSEN SENDROMU KİMLERDE GÖRÜLÜR?
Çocukken istismara uğramış ya da ihmal edilmiş, Daha önce ciddi bir hastalık atlatmış, Arkadaş ya da ailesinden birinin ciddi bir rahatsızlığına şahit olmuş, Sürekli suçluluk hisseden ve cezalandırılması gerektiğini düşünen, Öz güveni düşük, kronik depresyon ya da bağımlılık problemi olan genç yetişkinlerde görülür.
NASIL TEŞHİS VE TEDAVİ EDİLİR?
Hasta bir süre sonra hastane ve doktor değiştirdiği için teşhis edilmesi zor olan bu sendroma sahip kişiler, ancak gerçekten ağır bir hastalığa yakalanır, psikolojik tedavi görür veya hayatta gerçek bir motive kaynağı bulursa tedavileri mümkün olabilir.
Teşhis ve tedavi zordur çünkü hasta bir süre sonra doktor ya da hastane değiştirebilir.
Son derece ikna edici olan bu kişiler, hastalıkları çok iyi taklit ettikleri için genelde fark edilmezler.