Arama

'Ne haber' Bilecik, Mersin, Giresun ve Van'da

Merhaba sevgili Fikriyat okurları, Ne Haber'in bu bölümünde; Bizans tekfuru iken Müslüman olan Abdullah Mihal Gazi'nin Türbesi'ne; annesi kabullenmeyince kuvözde büyütülen yavru maymun "Nisan"ın doğal yaşamına; Giresun'un seyir terası konumundaki Giresun Kalesi'ne, Van'da "kuş cenneti" olarak adlandırılan fakat kuruması nedeniyle kuşların göç ettiği Akgöl'e doğru bir yolculuğa çıkıyoruz. Yurdumuzdan derlediğimiz haberleri sizlere aktarmaya çalıştığımız formatımızda en beğendiğiniz haberi yoruma yazabilir, görüş ve düşüncelerinizi iletebilirsiniz.

  • 5
  • 7
GİRESUN: Giresun Kalesi yaz mevsimi için hazır
GİRESUN: Giresun Kalesi yaz mevsimi için hazır

📌 Giresun'un seyir terası konumundaki Giresun Kalesi, yapılan bakım ve temizlik çalışmalarının ardından yaz mevsimi için hazır hale getirildi.

📌 Giresun'un önemli mesire alanları arasında yer alan Giresun Kalesi, yerli ve yabancı turistleri ağırlaması için yaz sezonuna hazırlandı.

📌 Giresun Belediyesi tarafından ziyaretçilerin uğrak noktası olması için aydınlatma sistemi, güvenlik kameraları konulması, Giresun yazılı tabela yerleştirme, korkuluk çalışması, seyir terası yenileme, yürüyüş yolu yapımı, bordür taşları boyama ve yön tabelaları takılması gibi çalışmalarla Giresun Kalesi'nin çehresi değiştirildi. 👏

  • 6
  • 7
VAN: Akgöl'ün kuruması kuşları göçe zorladı
VAN: Akgöl’ün kuruması kuşları göçe zorladı

😥 Van'ın Özalp ilçesinde 407 hektar alanı kaplayan ve "kuş cenneti" olarak adlandırılan Akgöl'ün kuruması nedeniyle bölgede barınan kuş türleri başka alanlara göç etmek zorunda kaldı.

📌 İlçeye 30 kilometre mesafede yağmur ve kar sularıyla beslenen, renkli katmanlara sahip görüntüsüyle Tuz Gölü'nü andıran 9 kilometre kıyı uzunluğuna sahip Akgöl, bu yıl etkili olan kuraklıktan olumsuz etkilendi.

📌 Göç mevsiminin başlamasıyla her yıl onlarca türden binlerce kuşa ev sahipliği yapan göl, küresel ısınma, yağışların azlığı ve hızlı buharlaşma nedeniyle kurudu.

📌 Kıyısındaki sazlık alanlarında her yıl koloniler halinde görüntülenen başta flamingo olmak üzere dikkuyruk, kılıç gaga, cılıbıt, angıt ve suna gibi kuşlar, yaşam alanlarının çoraklaşması nedeniyle gölü terk etti.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, tüm dünyada olduğu gibi bölgede de ciddi bir iklim değişikliğinin yaşandığını söyledi.

Küresel ısınmaya bağlı olarak kuraklığın da canlıların hayatında önemli değişikliklere yol açtığını ifade eden Alaeddinoğlu, "Keşke geçmişte olduğu gibi yağışlara bağlı dönemler olsaydı ama şimdi öyle bir durum yok. Bu kez kuraklık hakikaten hayatımıza giriyor. Bu, artık bir salınım değil hayatımızın bir parçası haline dönüşüyor. Bu durum belli bölgeler için, yani su kaynağına ulaşılamayan yerler için risk. Kuraklık, kapalı havzalar için çok daha büyük bir risk." dedi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN