'Ne haber' İstanbul, Kars, Düzce ve Tunceli'de!
Merhaba sevgili Fikriyat okurları, Ne Haber'in bu bölümünde sizlere, Necip Fazıl'ın ifadesiyle "göklerin derinliğini yüklenmiş olan Çamlıca'dan" seslendik. Devamında Kars'taki Ebul Menuçehr Camisi'ne, Düzce'deki Sarıkaya Mağarası'na ve Tunceli'deki tarihi Pertek Kalesi'ne doğru bir yolculuğa çıktık. Yurdumuzdan derlediğimiz haberleri sizlere aktarmaya çalıştığımız formatımızda en beğendiğiniz haberi yoruma yazabilir, görüş ve düşüncelerinizi iletebilirsiniz.
Giriş Tarihi: 31.05.2021
17:05
Güncelleme Tarihi: 01.06.2021
22:21
KARS: Ebul Menuçehr Camisi'nden yıllar sonra ezan sesi yeniden yükselecek
UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Ani Ören Yeri'nde bulunan Ebul Menuçehr Camisi , yapılacak düzenleme ve restorasyon çalışmalarının ardından yeniden ibadete açılacak.👏
📍 Türkiye-Ermenistan sınırında yer alan Kars'ın Arpaçay ilçesi yakınındaki Ani Ören Yeri, 961-1045 yıllarında Pakraduni Hanedanlığı döneminde Ermeni hükümdarlarına başkentlik yaptı.
📍 11. ve 12. yüzyıla ait İslam mimarisi eserlerini de bünyesinde barındıran antik şehir, 15 Temmuz 2016'da UNESCO'nun Dünya Miras Listesi'ne dahil edildi.
📍 Ani, 85 hektarlık alanda, Ebul Menuçehr Camisi gibi önemli eserler yer alıyor.
📍 Sultan Melikşah'ın emriyle Ebul Menuçerh tarafından 1072-1092 yılları arasında yapılan Ebul Menuçehr Camisi'nin ilk etapta Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) desteğiyle restore edilerek ağustos ayında ibadete açılması planlanıyor.
📍 İlk etapta kapı ve pencere takılıp, minber ve mihrap konularak küçük çaplı düzenleme çalışması yapılacak cami, 64 yıllık aranın ardından ibadete açılacak. 👏
📍 Rus işgali döneminde depo olarak kullanıldığı için içerisinde aslına uygun olmayan duvarlar örülen camideki bu duvarlar da kapsamlı restorasyon yapılırken kaldırılacak. 👏
DÜZCE: Sarıkaya Mağarası doğa tutkunlarını bekliyor
📍 Batı Karadenizin en büyük mağarası olan ve "kesin korunacak hassas alan" ilan edilen Düzce'nin Yığılca ilçesindeki Sarıkaya Mağarası, doğa tutkunlarını cezbediyor.
📍 Birinci derecede sit alanı olarak tescillenen ve son dönemde yapılan projelerle turizme kazandırılan Sarıkaya Mağarası, tam kapanma süreci sonrası ziyaretçilerini ağırlamaya başladı. 👏
📍 Paleosen-Alt Eosen yaşlı kireç taşları içinde yarı yatay eğimli olarak gelişmiş, düden konumlu, yarı aktif fosil bir mağara olan ve bölgede "saklı cennet" olarak bilinen Sarıkaya Mağarası, yaklaşık 2 ay önce Cumhurbaşkanı kararı ile kesin korunacak hassas alan ilan edildi.
📍 Toplam uzunluğu 717 metre olan, yapılan metal merdivenler ve korkuluklarla tamamen gezilebilir hale getirilen mağara, kireç taşlarıyla oluşmuş sarkıtı ve içinde barındırdığı şelaleleriyle görenleri büyülüyor.
📍 Fosiller, damla taşlar, şelale, küçük kanyon ve vadiyi içinde barındıran mağara, doğa tutkunlarının uğrak noktaları arasında yer alıyor.
Batı Karadenizin en büyük mağarası olan Sarıkaya Mağarası, kademeli normalleşmeye geçilmesiyle daha çok ziyaretçi bekliyor.
TUNCELİ: Tarihi Pertek Kalesi mavi suların ortasında ziyaretçilerini bekliyor
📍 Tunceli'nin Pertek ilçesinde geçmişte bazı medeniyetlere ev sahipliği yapan Pertek Kalesi, eşsiz manzarasıyla ziyaretçilerini bekliyor.
📍 Yapılış tarihi bilinmeyen, Osmanlı Devleti'nin de bir dönem kullandığı Pertek Kalesi, yörenin en önemli tarihi değerlerinden biri olarak öne çıkıyor.
📍 Murat Nehri'nin kıyısındaki bir tepenin üzerine inşa edilen ve bölgenin Keban Baraj Gölü'nün suları altında kalması nedeniyle ada görünümüne kavuşan kale, kademeli normalleşmeye geçilmesiyle ziyaretçilerini ağırlamayı bekliyor.