Arama

Öğrenme yeteneğinizi geliştirecek etkili yöntemler

Öğrenme zamana, mekâna ve kişiden kişiye değişen bir dizi süreci ihtiva eder. Hayatımız boyunca pek çok şey öğrenmeye çabalar, yoğun emek ve zaman harcarız. Ancak pek çoğumuz "öğrenmenin de öğrenilecek bir süreç" olduğunun farkına varmayız. Kimi zaman isteksizlik, tembellik, motivasyon kaybı ya da zamanı iyi değerlendirememe gibi unsurlar da öğrenme sürecimizin önündeki en büyük engeller olarak karşımıza çıkar.

  • 6
  • 11
ETKİLİ ÖĞRENME NASIL GERÇEKLEŞİR?
ETKİLİ ÖĞRENME NASIL GERÇEKLEŞİR?

Yeni bir şeyler öğrenmek için etkili öğrenmenin nasıl işlediğini de bilmemiz gerekir ve bu kişiden kişiye değişiklik gösterir.

💠

Eğitim teknikleri konusunda yapılan araştırmalarda, bireysel olarak öğrenme sürecinde farklılıklar olsa da şu genel maddeler üzerinden kendi etkili öğrenme metodunuzu geliştirebileceğiniz belirtiliyor:

📌 Bireylerin gün içinde öğrenmeye açık oldukları zaman dilimi birbirinden farklıdır. Bu nedenle kişinin kendi "öğrenme saatini" fark etmeleri gerekir.

📌 Bildiklerinizi pekiştirmek için kendinizi sınava çekebilir ya da o bilgileri başka birilerine aktarmayı deneyebilirsiniz.

📌 Kalabalık ve gürültülü ortamlarda da konsantrasyon sağlamak istiyorsanız bazı dikkat dağıtıcı unsurlardan faydalanmak avantaj olabilir.

📌 Ekip halinde çalışmak kimi zaman konuyu daha iyi ve hızlı kavramanızı sağlayabilir.

📌 Öğrenmeyi kesintisiz sürdürmek iyi bir yöntem değildir. Kısa molalarla zihnin dinlenmesi ve öğretileri düşünmesi gerekir.

📌 Tembellik edilen süreçlerde kendinizi acımasızca yargılamanız, motivasyonunuzu tamamen kaybetmenize sebep olabilir.

📌 Zihin sağlığını arttıran 12 ipucu

  • 7
  • 11
MÜSLÜMAN ÂLİMLER ÖĞRENME İLE İLGİLİ NE DİYOR?
MÜSLÜMAN ÂLİMLER ÖĞRENME İLE İLGİLİ NE DİYOR?

Öğrenme ve eğitimle ilgili süreçlere dair Müslüman âlimlerin görüşleri de bugünlere ışık tutar niteliktedir.

💠

📌 İbn Haldun'a göre eğitim ve öğretimin öğrenci merkezli olması gerektiğini belirtir. İbn Haldun, "ilim öğrenenlere göredir" diyerek öğretimin öğrenciyi merkeze alarak planlanmasını, öğretim yöntem ve metotlarının öğrencilerin seviyelerine göre seçilmesini, öğretimin kolaydan zora, basitten karmaşığa düzenlenmesini tavsiye eder.

📌 İbn-i Sina eğitim alanında araştırma metotları oluşturan bir başka Müslüman âlimdir. İbn-i Sina deneye, gözleme, nedenleri araştırmaya dayanan bir eğitim-öğretim önermiştir. Onun bu önerileri daha sonra pedagoji ilkesi olarak Avrupalı bilim insanları tarafından da yinelenmiştir.

📌 Gazali'nin ortaya koyduğu eğitim görüşünde ise "Bütün kötü huylar ilim ve amel ilacı ile tedavi edilir" anlayışı hâkimdir. Yaparak ve yaşayarak öğrenmenin önemine dikkat çeken Gazali, bir insanın uzun zaman bir şeye devam etmekle ondan zevk almaya başladığına ve eğilimlerinin o yönde geliştiğine değinir.

  • 8
  • 11
19-02 KURALI NEDİR?
19-02 KURALI NEDİR?

Pek çoğumuz okul, iş ya da farklı sorumluluklarımız nedeniyle kendimize ya da geliştirmek istediğimiz konuya yeterli vaktimiz olmadığından şikâyet ederiz.

💠

Bu noktada, yapmamız gereken sorumlulukların ardından kalan sürede ne yaptığımız sorusunun cevabını dürüstçe vermemiz gerekir. Birçoğumuz sabah 9'dan akşam 6'ya kadar çalışıyor ve kendinize ayıracak zamanımızın olmadığını söylüyoruz.

Yapılması gereken şey, 19.00 ila 02.00 arasındaki 7 saat boyunca neler yaptığımıza bakmak.

Bu zaman dilimi arasında yapmak istediğimiz şeye 2 saat ayırmamız, haftada 14 saatimizi, ayda 56 saat, yılda ise 672 saatimizi o işe odaklamamızı sağlar.

📌 Daha fazlasını başarmak istiyorsanız bu zaman dilimini gözden geçirerek hareket geçmemiz gerekir.

  • 9
  • 11
SORU SORMANIN ÖĞRENMEYE ETKİSİ NEDİR?
SORU SORMANIN ÖĞRENMEYE ETKİSİ NEDİR?

Eğitim ve öğrenme süreçleri içinde soru sormanın önemi büyüktür. Bireyin neyi, ne kadar ve nasıl anladığı, sorduğu sorular üzerinden ölçülür.

💠

Kişinin ilgi ve üst düzey düşünme becerilerinin aktif olduğunu gösteren soru sorma yeteneği, öğrenme sürecini iyileştiren bir durumdur. Merak gidermenin en önemli yöntemlerinden biri olan soru sorma becerisi, eğitimin merkezinde yer alan bir durumdur.

📌 İyi sorular ise ancak düşüncenin aktif oluşu ile ortaya çıkar. Sorulan soruların açık uçlu olmaması, öğrenilmek istenen konuya odaklanması gerekir.

Öte yandan etkili soru sorma, merak duygusu oluşturarak karşınızdaki kişinin ilgisini size yönelten bir metottur. Bu da öğrenme ve öğretme süreçlerini pozitif olarak etkiler.

📌 Sosyal medya ile geçen süreyi kısıtlamanızı sağlayacak ipuçları

  • 10
  • 11
TEKRAR ETMEK ÖĞRENME SÜRECİNDE NE KAZANDIRIR?
TEKRAR ETMEK ÖĞRENME SÜRECİNDE NE KAZANDIRIR?

Öğrenme sürecinde yeni şeyler inşa etmek kadar var olan bilgilerin tekrarı da oldukça önemlidir. Zira öğrenilen bilgilerin kalıcı hafızada yer alması, tekrar ile ilişkilidir.

💠

Öğrenme sonrası bilgilerin pek çoğu zihnimizden gider. Unutmanın önüne geçmek ve bilgileri kalıcı hale getirmek için kısa süre içinde o bilgiyi tekrar etmek oldukça etkili bir yöntemdir.

📌 Zira yapılan araştırmalara göre en fazla unutma, yüzde 60-80 oranında ilk günün sonunda gerçekleşmektedir.

En etkili olan ise günlük, düzenli ve sürekli olan tekrardır. Tekrar, kimileri tarafından zaman kaybı olarak görülebilir ancak öğrenmeyi olumlu yönde etkileyen bir yöntemdir. Zaman kaybını önlemek içinse konuyu küçültmeniz ya da kısa ve kapsayıcı özetler çıkartmanız avantaj sağlayacaktır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN