Ortodontik tedavi estetik midir? Diş tedavisinde merak edilenler...
Son zamanlarda sıklıkla tercih edilen ortodontik tedavi, ağız ve dişteki yapısal bozuklukların giderilmesi amacıyla yapılır. Ortalama iki yıl boyunca devam eden süreç sonunda dişlerin sağlıklı bir yapıya kavuşması hedeflenir. Peki ortodontik tedavide nelere dikkat etmeli? Tedavi sonrası bozulma görülür mü?
Giriş Tarihi: 28.11.2022
10:33
Güncelleme Tarihi: 28.11.2022
10:37
Ortodonti ihtiyacı nereden doğar?
🔸 Ortodonti ihtiyacı, çene bozuklukları ve erken süt dişi kaybı nedenlerinden dolayı oluşabilir. Genetik, çapraz kalıtım ve ağız solunumu yapma gibi durumlar da ağız ve diş şeklini olumsuz etkiler.
🔸 Çene darlığı gibi sebepler de ortodonti ihtiyacını doğurur.
🔸 Dişlerde var olan çapraşıklıklar, fırçanın çapraşıklığın bulunduğu yerleri temizleyememesine neden olarak çürük oluşturur. Oluşan çürükler, diş taşına sebep olur. Domino gibi birbirini etkileyen bu durumun oluşmaması için çapraşıklığın ortodontik tedaviyle düzeltilmesi gerekir.
'Çapraşık dişler için tek tedavi yöntemi diş teli değil'
Ortodontik tedavide nelere dikkat etmeli?
🔸 Çocuğun dişleri çıkmaya başladıktan sonra ya bebek diş fırçası veya temiz tülbentle temizlenmelidir.
🔸 Süt dişler, kendinden sonra gelecek daimi dişlere yer hazırlar. Dolayısıyla süt dişlerine çok dokunulmamalı ve kendi kendilerine doğal akışında düşmeleri beklenmelidir.
🔸 Süt dişlerinin çürümesi durumunda muhakkak tedavileri yapılmalıdır. Erken süt dişi çekimi olmaması için diş bakımına dikkat edilmeli, kaybedildiği takdirde yer tutucular yapılmalıdır.
Uzun süre emzik kullanımı iş bozukluğuna neden olabilir
Ortodontik tedavi ne zaman başlar?
🔸 Ortodontik yani klasik tel tedavisi 12 yaşından sonra yapılır. Çünkü kalıcı dişler bu yaştan sonra tam olarak oturmaktadır. 8-10 yaşlarında ise plak şeklinde tedavi yapılmaktadır.
🔸 Gençlerde ve yetişkinlerde istenen yaşta ortodontik tedavi yapılabilir. Fakat erken teşhis, tedavi, takip süreciyle var olan durumun ilerlemeden erken yaşlarda tedavi edilmesi tercih edilmelidir.
Eksik dişler yüzde kırışıklığa neden oluyor
Ortodontik tedavi çeşitleri nelerdir?
🔸 Ortodontide günümüzde iki farklı yöntem kullanılır: Braket ya da şeffaf plak. Klasik yöntemde sabit braketlerin üstündeki telin değiştirilmesiyle dişlerin düzelmesi sağlanır.
🔸 Yeni nesil tedavi yöntemi olan plak tedavisinde ise dijital tarayıcılar ve ağız içi görüntülemeler sayesinde tedavi planlanır.
🔸 Takibi yapılmamış ve ilerlemiş ortodontik problemlerde ağız dışı apereyler kullanılması ve diş çekimi yapılması gerekir.
Braket, dişlerin üzerine yapıştırılan, yüksek kalite paslanmaz çelikten üretilen metal aygıtlardır.
Aparey, aygıt demektir. Ortodontik tedavide kullanılan bütün aygıtlar aparey olarak adlandırılır.
Ağız ve diş sağlığına faydalı bitkiler
Ortodontik tedaviyi her diş hekimi yapabilir mi?
🔸 Ortodontik tedaviyi, diş hekimliği mezunu herkes yapabilir. Fakat okunan bölüm içerisinde verilen ortodontik eğitim kısıtlıdır. Dolayısıyla tedavinin o alanda uzman doktorlara yaptırılması tavsiye edilir.
🔸 Ortodontik tedavi, aktif bir süreçtir. Çene ve diş yapısı özelliklerine göre bir veya dört yıl sürebilir. Ortodontik tedavi, uzun soluklu olduğundan doktor seçimi noktasında hassas davranılmalıdır.
Ağız sağlığına dikkat!