Ortodontik tedavi estetik midir? Diş tedavisinde merak edilenler...
Son zamanlarda sıklıkla tercih edilen ortodontik tedavi, ağız ve dişteki yapısal bozuklukların giderilmesi amacıyla yapılır. Ortalama iki yıl boyunca devam eden süreç sonunda dişlerin sağlıklı bir yapıya kavuşması hedeflenir. Peki ortodontik tedavide nelere dikkat etmeli? Tedavi sonrası bozulma görülür mü?
Giriş Tarihi: 28.11.2022
10:33
Güncelleme Tarihi: 28.11.2022
10:37
Ortodontik tedavi çeşitleri nelerdir?
🔸 Ortodontide günümüzde iki farklı yöntem kullanılır: Braket ya da şeffaf plak. Klasik yöntemde sabit braketlerin üstündeki telin değiştirilmesiyle dişlerin düzelmesi sağlanır.
🔸 Yeni nesil tedavi yöntemi olan plak tedavisinde ise dijital tarayıcılar ve ağız içi görüntülemeler sayesinde tedavi planlanır.
🔸 Takibi yapılmamış ve ilerlemiş ortodontik problemlerde ağız dışı apereyler kullanılması ve diş çekimi yapılması gerekir.
Braket, dişlerin üzerine yapıştırılan, yüksek kalite paslanmaz çelikten üretilen metal aygıtlardır.
Aparey, aygıt demektir. Ortodontik tedavide kullanılan bütün aygıtlar aparey olarak adlandırılır.
Ağız ve diş sağlığına faydalı bitkiler
Ortodontik tedaviyi her diş hekimi yapabilir mi?
🔸 Ortodontik tedaviyi, diş hekimliği mezunu herkes yapabilir. Fakat okunan bölüm içerisinde verilen ortodontik eğitim kısıtlıdır. Dolayısıyla tedavinin o alanda uzman doktorlara yaptırılması tavsiye edilir.
🔸 Ortodontik tedavi, aktif bir süreçtir. Çene ve diş yapısı özelliklerine göre bir veya dört yıl sürebilir. Ortodontik tedavi, uzun soluklu olduğundan doktor seçimi noktasında hassas davranılmalıdır.
Ağız sağlığına dikkat!
Ortodontik tedavi sırasında hastalar neye dikkat etmelidir?
🔸 Hastaya gerekli bilgi verilmeli ve tedaviyi sekteye uğratacak katı ve sert yiyecekleri tüketmemesi ifade edilmelidir. Bu gibi yiyecekleri tüketmek istediğinde küçük parçalara bölerek tüketmesi önerilmelidir.
🔸Diş minesine zarar veren, braketlerin yapıştırılmasında kullanılan maddeyi eriten ve tedavinin aksamasına sebep olan, asitli tüm içeceklerden uzak durulmalıdır.
🔸Tedavi sırasında, ağız hijyeni çok önemlidir. Hasta diş fırçalamaya dikkat etmeli, ağız içinde gereken yerlerde arayüz fırçası kullanmalıdır.
🔸 Hasta ve doktor iş birliği içerisinde olduğu takdirde tedaviden olumlu bir sonuç alınacaktır.
Diş temizleyicilerine dikkat edin
Tedavi sonrası bozulma görülür mü?
🔸 Ağız içi ve dişler statik değildir, dolayısıyla bozulma yaşanabilir. Bunun için pekiştirme tedavisi yapılmaktadır.
🔸 Pekiştirme tedavisi süresince, dişlerin ideal halini korumak için sabit tel, gece plağı ve damaklıklar kullanılır. Aparatlar, doktorun önerdiği şekilde kullanılmalıdır. Pekiştirme tedavisi tamamlandığında ise ara ara plaklar takılıp dişlerin dizisini koruyup korumadığı kontrol edilmelidir.