Oruç hakkında 15 bilimsel gerçek
On bir ayın sultanı Ramazan'ı ihya ettiğimiz şu günlerde en çok gündeme gelen konulardan biri de oruç hakkındaki bilimsel gerçekler. Orucun sağlığa faydaları sık sık tartışılıyor; bilim insanları, oruç tutmanın insan vücudunda oluşturduğu etkilere dair araştırmalarına her geçen gün bir yenisini ekliyor. Müslümanlar olarak, orucun manevi olarak sağladığı katkıları ve beden sağlığımıza olumlu etkilerini biliyoruz. Peki, bilim insanları oruç hakkında neler söylüyor? Dünyada oruç hakkında yapılan bilimsel araştırmalar hangi noktaya dikkat çekiyor?
Giriş Tarihi: 29.04.2020
18:01
Güncelleme Tarihi: 29.04.2021
14:13
‘ORUÇ, DOKU VE ORGANLARDAKİ ZEHİRLERİ ATIYOR’
🔸 Hristiyanlıkta orucun olmamasını büyük bir kayıp olarak nitelendiren Prof. Pier Mulen, insanların beslenme düzenini oruç ile yeniden kurgulamaları gerektiğini söylüyor:
"Hristiyan dininde orucun olmaması büyük bir kayıptır. Aslında insanların her hafta bir gün oruç tutmaları, başka bir deyimle diyet etmeleri ve sadece meyve suyu içmelerinde büyük yarar var. Böylece vücut, doku ve organlardaki zehirleri atar, beden dinçleşir."
VIDEO
ORUCUN FAYDALARINI KANITLAYARAK NOBEL KAZANDI
🔸 Oruç hakkında bilim dünyasına çarpıcı gerçekler sunan bir diğer araştırmacı ise Japon biyolog ve bilim insanı Yoshinori Ohsumi.
🔸 Ohsumi, orucun insan sağlığı açısından oldukça iyi olduğunu bilimsel olarak ispat eden bir isim. Yoshinori Ohsumi, bu alandaki çalışmalarıyla 2016 Nobel Tıp Ödülü kazanmıştı.
🔸 Çığır açan bu araştırmaya göre üç günlük oruç, yaşlılarda bile vücudun bağışıklık mekanizmasını komple yenileyerek vücudun dinçleşmesini sağlıyor.
ORUÇ SAYESİNDE BÜTÜN VÜCUTTA YENİLENME OLUYOR
🔸 1940 Nobel Tıp Ödülünü kazanan ünlü bilim insanı Dr. Alexis Carrel, "L'hamme Cet İnconnu" adlı eserinde, oruç sırasında organizmalarda depo edilmiş besin maddelerinin harcandığını, sonradan bunların yerine yenilerinin geldiğini belirtiyor.
🔸 Böylece bütün vücutta bir yenilenme olduğunu anlatarak, orucun sağlık bakımından çok faydalı olduğunu söylüyor.
ORUÇ, KASLARI KORUYARAK KİLO KAYBI SAĞLIYOR
🔸 İngiltere'deki Cambridge Üniversitesi Hastanesi'nin Anestezi ve Yoğun Bakım Danışmanı Dr. Razeen Mahroof, orucun vücuttaki olumlu etkileri olduğunu söyleyen bir başka bilim insanı.
🔸 Mahroof, oruçla ilgili şöyle diyor:
"Gündelik hayatta çok daha fazla kalorili gıda alıyoruz ve vücudumuz hastalıkları atlatmak gibi önemli görevleri yerine getiremez oluyor. Oruç sırasında bu durum yeniden dengeleniyor. Vücut yeniden daha önemli fonksiyonlarına odaklanıyor, enfeksiyonlarla savaşması ve hastalıklardan iyileşmesi de kolaylaşıyor."
HAFIZA VE KONSANTRASYONU GÜÇLENDİRİYOR
🔸 Dr. Mahroof bu dönemde organların maksimum kapasitesine döndüğünü söylüyor.
🔸 Hafıza ve konsantrasyon yeniden güçlenirken, enerjinin de arttığını vurguluyor. Dr. Mahroof sözlerine şöyle devam ediyor:
"Oruç şafak vaktinden gün doğumuna kadar olan dönemi kapsar. Böylece enerji veren gıda ve sıvıları alabilme fırsatı olur. Oruç kasları korurken kişinin kilo vermesine de yardım eder."
Sahurda tüketilmemesi gereken besinler 🍯🍵🍞