Arama

Oruç tutarken bağışıklık sistemini güçlendirmenin yolları

Oruç tutmak, sağlıklı kişilerde bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Hatta yapılan bilimsel çalışmalar, üç günlük orucun yaşlı insanlarda bile bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve hastalıklara direnci artırdığını göstermiştir. Oruç tutmak, öncesinde sağlıklı olan bir kişinin direncini düşürmez. Bu nedenle yeterli ve dengeli beslenmeyle koronavirüs salgını sürecinde bağışıklık sistemini koruyarak oruç tutmak mümkündür. Peki, bunu nasıl sağlayacağız?

  • 5
  • 11
SAHURDA YUMURTA VE CEVİZ TERCİH EDEBİLİRSİNİZ
SAHURDA YUMURTA VE CEVİZ TERCİH EDEBİLİRSİNİZ

Bağışıklık sistemini güçlü tutmak için sahurda hafif bir kahvaltı yeterli olabilmektedir. Uzun süre tokluk sağlayacak yumurta gibi saf proteinler ve yağlı tohumlardan ceviz, badem veya zeytin tercih etmek bağışıklık sistemine önemli katkılar sağlamaktadır. İftar ve sahur arasında meyve yiyerek vitamin ihtiyacı karşılanmalı, normalden daha az çay kahve tüketilmelidir.

  • 6
  • 11
YÜKSEK KALORİLİ YİYECEKLERDEN UZAK DURUN
YÜKSEK KALORİLİ YİYECEKLERDEN UZAK DURUN

Yüksek kalorili yiyecekler yerine, kepekli, yulaflı, lif içeriği yüksek mide sindirimi kolay olmayan, erken mide boşalmaları yaşatmayan kompleks karbonhidratlar tercih edin. Yüksek kalorili içecek ve yiyeceklerin yerine, iftar ve sahur saatlerinde bağışıklık sistemimizi destekleyici meyve sebzelere yer verin.

Bağışıklık sistemini güçlendirmenin yolları nelerdir?

  • 7
  • 11
C VİTAMİNİ İÇEREN BESİNLERİ TERCİH EDİN
C VİTAMİNİ İÇEREN BESİNLERİ TERCİH EDİN

Antioksidan ve C vitamini kaynağı sebze ve meyveler vücudumuzu kalkan gibi koruyarak zinde kalmamızı sağlar. C vitamini, bağışıklık siteminizi güçlü tutarak hastalanmanızı engeller. Kuşburnu, turunçgillerden, domates, biber, maydanoz, soğan, dutsu meyveler dediğimiz berryler, kabak, brokoli ve yeşil salatalar C vitamin almanızı sağlayacak besinlerdir.

  • 8
  • 11
VİTAMİN TAKVİYESİ ALIN
VİTAMİN TAKVİYESİ ALIN

Güçlü bir bağışıklık için ise sağlıklı ve dengeli beslenmek oldukça önemli. Bunun için günlük tüketilmesi gereken protein, yağ ve karbonhidrat dışında yiyeceklerden vitamin ve mineralleri de yeterli miktarda almalıyız. Aksi takdirde vücudumuzun viral enfeksiyonlara yakalanma riski artacaktır.

Koronavirüs salgını sürecinde evde olduğumuz için D vitamininden mahrum kalıyoruz. D vitamini, gıdalarla takviyesi pek mümkün olmayan bir vitamindir. Ayrıca, demir gibi bazı mineral veya vitamin depolarınız çok düşükse bağışıklığınızı güçlendirmek için bu eksikliklerin giderilmesi gerekir. Ramazan boyunca multi vitamin takviyesi alınması uygun olacaktır. *Metabolik bir rahatsızlığı olanlar veya düşük bağışıklık öyküsü olanlar doktor onayıyla oruç tutmalıdırlar.

  • 9
  • 11
BOL SU İÇİN
BOL SU İÇİN

Beslenmede dikkat edilmesi gereken konuların başında yeterli sıvı alımı gelmektedir. Toksin atımını hızlandırmak ve vücudumuzu canlandırmak için günlük su tüketimini ihmal etmemekle beraber taze sıkılmış bazı meyve ve sebze sularının da tüketimini arttırmak çok doğru olacaktır. Az sıvı tüketmek enfeksiyonlara karşı vücudu savunmasız bırakabilmektedir. Bu nedenle iftar ve sahurda sıvı gıdalar tüketilmesi, bağışıklığı güçlendirmek için protein ağırlıklı beslenilmesi, mutlaka yeterli miktarda su içilmesi önemlidir.

Bağışıklık sisteminin zayıfladığı nasıl anlaşılır?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN