Arama

Osmanlı hekiminden hastalıklar ve tedavi yöntemleri

İnsana ve insan sağlığına son derece önem veren Osmanlı'da tıp bilimi oldukça ehemmiyetliydi. Burada âlimler desteklenip, medreseler ve şifahaneler açılırdı. Bu âlimlerden biri de İbn-i Şerîf'ti. Osmanlı Devleti'nde 15. yüzyılda yaşayan önemli hekimlerden İbn-i Şerif, ölümüne kadar tıpla ilgilenmiş, halkın anlayabileceği nitelikte eserler kaleme almıştı. İbn-i Şerîf'in Yadigar eserinden hastalıklar ve tedavi yöntemlerini sizler için derledik.

  • 14
  • 15
TEDAVİSİ
TEDAVİSİ

Öksürük ve sesi açmak için hap: Öksürük yanında sesi temizleyip açar. Bu hapı değirmice ve yassıca yapmak gerekir. Bu hap yassıca akçe kadar, kurs şeklinde yapılır.

Yapılması şöyledir; meyan balı ve nebât şekeri ve sığırdili kökü malzemelerinden onar direm, nişasta ve kesîrâ ve mukaşşer badem içi ve zamg-ı Arabî ve kuru menekşe her birinden beşer dirhem.

Malzemeler dövülüp elenir. Ayva çekirdeği lu'âbıyla karıştırılıp yassıca, yukarıda tarif edildiği gibi haplar yapılır. Ağızda tutulur. Dil üzerinde tutulmalıdır. Gayet faydalıdır.

Sığırdili kökü kurutulup dövülür. Eğer zaruret olursa dövüp suyu çıkartılır, malzemeler ayva çekirdeği lu'âbı yerine onunla yoğurulursa da nazik olur.

  • 15
  • 15
HABER OKUMA KILAVUZU
HABER OKUMA KILAVUZU

Unnâb: Hünnap

Bezr-i katûnâ: Boğa yaprağı dedikleri otun tohumudur. Bazıları sinirli yaprak tohumudur derler.

Matbûh: Kaynatılmış veya haşlanmış ilâç.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN