Osmanlı mutfağında pişen en özel 20 yemek
Osmanlı mutfağında kimi yemekler var ki, tarih boyunca en özel sofraların baş tacı oldular. Orta Asya, Anadolu, Selçuklu ve devamında Osmanlı ile şekillenen kültür, mutfakların da bir parçası oldu ve Osmanlı mutfağı, dünyanın en büyük füzyon mutfağı haline geldi. Fikriyat olarak, Osmanlı mutfağında pişen en özel 20 yemeği sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 22.05.2019
09:37
Güncelleme Tarihi: 28.05.2019
08:49
Kirde kebabı nasıl yapılır?
Kirde kebabı tarifi:
Jülyen kesilmiş kuzu etini 2 yemek kaşığı zeytinyağında rengi değişene kadar soteleyin. Soğanları ufak ufak küp şeklinde doğrayın, orta ateşte pişirmeye devam edin. Domatesin kabuklarını soyup küp küp doğrayın ve salça ile birlikte ekleyin. 1 su bardağı su ekleyin. Tuz ve karabiber ekleyip etler pişene kadar pişirin.
Krep İçin: Bir kaseye tüm malzemeleri ekleyip karıştırın. Ufak ebattaki krep tavasına çok dolu olmayacak şekilde karışımı dökün. İnce bir krep olmalı. ( tavanızın büyüklüğüne göre ölçüyü siz ayarlayabilirsiniz) Tüm krep malzemesini aynı şekilde önlü, arkalı pişirin.
Servis tabağına önce krep, arasına et olmak üzere 4 kat yapın. En üste yoğurt ve tereyağında kızdırılmış pul biber dökerek servis yapın. Afiyet olsun.
Kuzu etli, yumurtalı lezzet ve şifa dolu bir çorba...
Ekşili lohusa çorbası nasıl yapılır?
Ekşili lohusa çorbası tarifi:
Et suyunu ve 2 bardak suyu büyük bir tencereye alıp kaynamaya bırakın. Su kaynamaya başladığında çorbanın terbiyesini hazırlamaya başlayın.
Yumurta sarısı, limon suyu ve unu bir kasede karıştırın. İçine az bir miktar et suyu ekleyin. Çıprmaya devam edin.
Homojen bir karışım elde ettikten sonra kaynayan et suyuna terbiyeyi ilave edin ve hızlıca karıştırın. Sıra geldi köfteleri hazırlamaya... Kıyma, tuz ve karabiberi yoğurup minik minik köfteler yapın.
Tereyağında köfteleri kızartın ve ardından çorbaya ekleyip yaklaşık 15 dakika daha kaynatın. Çorbayı ocaktan almadan önce tuzunu ilave edin.
Servis yaparken üzerine kuru reyhan ya da pul biber eklemeyi unutmayın. Dilerseniz üzerine tereyağı eritip gezdirebilirsiniz.
Ekşisiyle etli sarmaların baştacı...
Vişneli yaprak sarma nasıl yapılır?
Vişneli yaprak sarma tarifi:
Pirinci sıcak suda 5 dakika dinlendirin. Ayrı bir yerde kıyılmış soğanı yarım su bardağı ısıtılmış zeytinyağında pembeleşene dek soteleyin. Suyu iyice süzülmüş pirinci ilave edip karıştırın. Kuş üzümü ve dolmalık fıstık ekleyip karıştırmaya devam edin. Nane, dolma baharatı, kıyılmış maydanoz, 1 adet kesme şeker, karabiber, tuz ve blenderden geçirilmiş yarım su bardağı vişneyi ekleyip karıştırın. 1 su bardağı su ilave edip, kısık ateşte suyunu çekene dek pişirin.
Kapağı kapalı olarak 10 dakika demlenmeye bırakın. sma yapraklarını kaynar suda 1 dakika bekletip çıkarın. Her bir yaprağı ikiye bölüp içlerine dolma harcından pay edin. Açılmayacak şekilde sarıp, tencereye bitişik şekilde yerleştirin. Ayrı bir yerde limon suyunu, kalan 1 adet kesme şekeri, kalan yarım su bardağı zeytinyağını, 1 çay bardağı suyu ve tuzu karıştırın.
Bu karışımı sarmaların üzerine gezdirin. Tencerenin kapağını kapatıp, asma yaprağı ve pirinç yumuşayana dek pişirin. Ocaktan alıp, sarmaların üzerlerine kalan vişneyi serpiştirin. Tencerenin kapağını yeniden kapatıp, soğumaya bırakın. Soğuk olarak servis yapın.