Osmanlı’nın mührünü gururla taşıyan şehir Travnik’i gezme rehberi
Bosna-Hersek'in merkezinde yer alan ve Osmanlı şehir siluetini koruyan Travnik 'in vezirler şehri olarak anıldığını biliyor muydunuz? Sizler için Bursa, Amasya, Kütahya gibi Osmanlı'nın mührünü gururla taşıyan şehir Travnik'i gezme rehberi hazırladık.
Giriş Tarihi: 26.06.2019
16:54
Güncelleme Tarihi: 26.06.2019
17:28
Süleymaniye adeta Travnik'in kalbi gibidir. Caminin ön tarafında bir şadırvan, doğu tarafında 1839 tarihli bir çeşme ve güneyinde ise iki gözlü bir köprü bulunur. Lavsa Nehri üzerinde bulunan ve 1590 yılında inşa edilen köprü halen kullanılıyor.
Süleymaniye Camii, Travnik
Travnik'te sokaklar küçük mescitlerle, çeşmelerle ve bahçelerle dolu. Yol üzerinde Osmanlı döneminden kalma Kahvica, Lonçaritça, Varoş, Sumeçe ve Zuliç adlı küçük mahalle mescitleri var. Güvenlik sebebiyle hepsinin kapıları kilitli.
Varoş Mahalle Mescidi'ne yakın bir yerde evlerin arasında bulunan kulenin inşa tarihi ve banisi hakkında pek bilgi yoktur. Şehir merkezinde Hacı Ali Bey Cami'nin yan tarafında bir tane daha saat kulesi sizi bekler.
Bir kartal yuvasını andıran Travnik Kalesi içerisinde bir de cami bulunur. Kale Camii olarak adlandırılan cami 15. yüzyılda Sultan II. Bayezid döneminde inşa edilmiş. Camiden günümüze sadece minare ve duvar temelleri kalmış.
Bosna – Hersek'teki en eski camilerden biri, Yeni Camii ismiyle biliniyor. Kaleden şehri kuşbakışı olarak seyrettikten sonra karşı tarafa geçip, oldukça büyük bir hazire içerisinde yer alan Yeni Camii ile avlusundaki Defterdar ve Silahtar Abdullah Paşa Türbesi'ni ziyaret edebilirsiniz.
Yeni Camii klasik Osmanlı mimari üslubuyla inşa edilen Bosna – Hersek'teki en eski camilerden biri. 1549 yılında Hasan Ağa tarafından yaptırılmış. 18. yüzyılda inşa edilen türbede Defterdar ve Silahtar Abdullah Paşa medfun.
Travnik'teki en önemli yapılardan biri de Lasva Nehri kıyısındaki Elçi İbrahim Paşa Medresesi'dir . Fevziye Medresesi olarak da bilinir. 1705 yılında Hacı İbrahim Paşa tarafından yaptırılmıştır. 1699 yılında elçi olarak Avusturya'ya gönderilmiş olduğundan elçi unvanına sahip olan İbrahim Paşa, Timeşvar ve Sofya Beylerbeyliği, Rumeli ve Bosna Valiliği görevlerinde bulunmuştur. Medrese 1781 yılında Müderris Salih Efendi tarafından tamir ettirilmiştir.
Medreseden sonra Travnik Saat Kulesi'nin de bulunduğu Yukarı Çarşı semtine doğru yürüyebilir, caddenin sağ tarafındaki iki türbe ve tarihî çeşmeyi görebilirsiniz. Türbelerden büyük olanda Celal Ali Paşa ve Abdullah Paşa'nın mezarı , diğer türbede ise Mustafa Paşa'nın mezarı bulunuyor.