Osmanlı’nın mührünü gururla taşıyan şehir Travnik’i gezme rehberi
Bosna-Hersek'in merkezinde yer alan ve Osmanlı şehir siluetini koruyan Travnik 'in vezirler şehri olarak anıldığını biliyor muydunuz? Sizler için Bursa, Amasya, Kütahya gibi Osmanlı'nın mührünü gururla taşıyan şehir Travnik'i gezme rehberi hazırladık.
Giriş Tarihi: 26.06.2019
16:54
Güncelleme Tarihi: 26.06.2019
17:28
Travnik-Bosna Hersek'teki eski kaleden panoramik manzara
Nüfusun büyük çoğunluğu küçük el sanatlarıyla (dokumacı, terzi, ayakkabıcı, tabakçı, saraç, ibrikçi, nalbant ve demirci) meşguldü. 1562-1604 arasında geçen kırk iki yıl boyunca Travnik hemen hemen iki kat büyüdü. Üç yeni mahalle ortaya çıktı. Ayrıca dört cami (Sultan Bayezid, Hasan Dizdar, Osman Bey, Hacı Câfer), beş mescid ve % 95 nisbetinde eskisinden daha kalabalık bir müslüman nüfusu mevcuttu. 663 müslüman ve otuz sekiz hıristiyan hanesi olmak üzere toplam hâne sayısı 701'e (yaklaşık 3500 kişi) yükseldi. Bu haliyle Bosna'nın en büyük ikinci şehri konumuna geldi.
17. yüzyılda şehrin büyümesi durdu. 1660'ta Travnik'i ziyaret eden Evliya Çelebi burayı "cennet bahçeleri kadar güzel bir yer " diye tanımlar. Mahalle sayısını on bir olarak doğru şekilde verir, cami ve mescid sayısını da yine doğru bir şekilde on yedi diye belirtir.
Travnik, Bosna Hersek'teki tarihi kentin kalesi
Travnik küçük bir şehir olduğu için yürüyerek kolayca gezilebilir . Şehir, etrafını çevreleyen dağların yamaçlarında kurulduğu için alışkın olmayanlar biraz yorulabilir fakat yine de Travnik en iyi yürüyerek gezilebilir.
Varoşka Camii
Şehrin en merkezi yerinde yer alan Süleymaniye Camii , Rumeli'ye has alaca diye adlandırılan bezemeli camilerden biridir. Makedonya'nın Kalkandelen şehrindeki Alaca Camii ile benzer özellikler taşır. Bu nedenle halk arasında daha çok "Alaca Camii" olarak adlandırılır. Daha önce yıkılan Kamil Ahmed Paşa Mescidi'nin yerine 1816 yılında Süleyman Paşa tarafından yaptırılmıştır. Cami kuzeyden güneye doğru meyilli bir arazi üzerine kurulmuştur.
Kuzey taraftaki giriş yüksek tutularak, kottan kalan güney cephesine yükseklik kazandırılmış ve caminin alt tarafına on dükkândan oluşan bir çarşı yapılmıştır. Cami içerisinde mihrap duvarı hariç, ahşap direklere oturan U şeklinde bir mahfil ve minberde, iç ve dış duvar yüzeylerinde 19. yüzyıla ait kalem işi süslemeler bulunmaktadır. Her vakit kalabalık bir cemaati olan cami, Travnik Müslümanlarının buluşma yeri gibidir.