Paranoid kişilik bozukluğu hakkında bilinmeyenler
İyi düzenlenmiş ve saçma olmayan bir kurguyla herkesten şüphelenme hastalığı olan paranoid kişilik bozukluğuna sahip insanlar, diğer ruhsal rahatsızlıklara sahip olan hastalardan biraz daha farklı yaklaşımlar sergiler. Peki, tedavi edilmezse şiddet eğilimlerinin artmasına ve şizofreniye neden olan paronaya nasıl anlaşılır? Sizler için paranoid kişilik bozukluğu hakkında merak edilenleri ve bilinmeyenleri derledik.
Giriş Tarihi: 04.10.2019
11:55
Güncelleme Tarihi: 04.10.2019
12:17
KENDİ YALANLARINA İNANIYORLAR!
Paranoid kişilik bozukluğu olan paranoyak kimseler diğer ruhsal rahatsızlıklara sahip olan hastalardan biraz daha farklı yaklaşımlar sergiler. Genel olarak bu kişiler, farklı nedenlerle geliştirdikleri şüpheleri dışarıya belli bir mantık örgüsü içerisinde anlatabilme özelliklerine sahiptirler. Örneğin paranoyak birey; kendisinin takip edildiğini ve zarar göreceğine inanır. Çevresindekilere bunu anlatırken de uygun bir mantık çerçevesinde, etrafındakiler inanabileceği nedenler bulur. Örneğin hasta eşinin kendisini aldattığına inanır ve bunu nasıl anladığı sorulduğunda bağlantısız yorumlarla açıklamaya çalışır.
PARANOYA BELİRTİLERİ NELERDİR?
Paranoyak kişiler, kimseye güvenmezler, karşısındaki insanlarla sırlarını paylaşmazlar bu sırların kendilerine karşı kullanılacağına inanırlar. Gittikleri, psikoterapistlerine bile güvenmezler.
PARANOYA BELİRTİLERİ NELERDİR?
Kısa sürede sonra psikoterapilerden uzaklaşıp çevrelerine, eşlerine, çocuklarına güven duyma konusunda problem yaşayabilirler. Paranoyak kişiler, ortada hiçbir problem ve şüphe yokken en ufak olaylardan kendilerinin aldatıldığı, kandırıldığı düşüncelerine kapılabilirler.
Paranoid kişilik bozukluğu olan hastaların en temel özelliklerinden biri de kin tutma özelliğidir. Bu kişiler evrenin merkezi olarak kendilerini gördükleri için yeryüzündeki her olayı kendilerine göre yorumlarlar. Herkesin kendileri hakkında olumsuz şeyler düşündüğünü sanırlar.
Paranoid kişilik bozukluğu, pek çok psikiyatrik rahatsızlıklarda olduğu gibi genetik, biyolojik, sosyolojik ve nörolojik nedenlerle ortaya çıkabilir. Özellikle beynin ön kısmında yer alan Frontal Cortex (doğru yanlışı ayırt edebilme) kısmında yapısal bir bozukluk olabileceği gibi yetiştirme tarzı da paranoid kişilik bozukluğun ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle kesinlikle paranoid kişilik bozukluğu kesinlikle organik bir beyin hastalığıdır.