Arama

Parkinson hastalığı, belirtileri ve tedavi yöntemleri

Dünyada üzerine araştırmaların yoğunlaştığı hastalıklardan bir tanesi Parkinson'dur. Kademeli olarak ilerleyen bu rahatsızlık, el, kol, çene, yüz gibi uzuvların titremesi gibi belirtilere sahip. Ancak belirtileri hastalığın derecesine ve kişisine göre değişiyor. 11 Nisan tarihi, toplumsal farkındalık ve bilinçlenme yaratmak adına "Dünya Parkinson Hastalığı Günü" olarak belirlendi. Buna göre, Parkinson hastalığı nedir? Parkinson hastalığı kimlerde görülür? Parkinson hastalığı teşhisi ne zaman konur? Parkinson hastalığının tedavi yöntemleri nelerdir? Parkinson hastalığının nedenleri nelerdir? Parkinson hastalığının belirtileri nelerdir? Sizler için derledik…

  • 19
  • 26
KOKU ALMA, DENGE VE DURUŞ BOZUKLUĞU
KOKU ALMA, DENGE VE DURUŞ BOZUKLUĞU

Koku alma yeteneğinin azalmasına bağlı olarak keskin kokuları dahi almada yaşanan sorunlar Parkinson hastalığının belirtileri arasında. Ayrıca, Parkinson'a bağlı olarak duruş bozulabilir, kişi kambur durabilir, denge ve koordinasyon sorunları yaşayabilir.

  • 20
  • 26
MASKE YÜZ DURUMU
MASKE YÜZ DURUMU

Bu hastalarda 'Maske yüz' dediğimiz bir durum gelişir. Hastalarda mimik hareketleri azalır, donuk bir ifade olur. Bu hastalar duygularını belli edemedikleri için çoğu kez bu hastalara depresyon tanısı da konabiliyor. Parkinson hastalarının konuşması da belli bir süre sonra etkilenir ve monoton konuşmaya başlarlar. Konuşmalarında duygular anlaşılmaz. Ses şiddeti azalır, daha kısık sesle konuşurlar.

  • 21
  • 26
UYKU ESNASINDA TEKME ATMAK
UYKU ESNASINDA TEKME ATMAK

Derin uykudayken tekme atmak, yumruk atmak veya yataktan düşmek Parkinson belirtileri arasındadır.

  • 22
  • 26
YAŞAM TARZININ DÜZENLENMESİ
YAŞAM TARZININ DÜZENLENMESİ

Yaşam tarzında yapılacak bazı değişiklikler hastalığın yol açtığı sorunların hafiflemesine yardımcı olabilir. Örneğin daha çok taze sebze ve meyvenin, tam tahıllı gıdaların ve yüksek lif içeren besinlerin tüketildiği bir beslenme şekli hastalık nedeniyle görülen kabızlığı ortadan kaldırabilir.

Düzenli egzersizler kasların gücünün, esnekliğinin ve dengenin korunmasına yardımcı olabilir. Egzersiz Parkinson hastalarında sık görülen kaygı ve depresyonun tedavisinde de oldukça etkilidir. Ancak denge sorunları nedeniyle egzersiz sırasında hızlı hareket etmemek, yürürken yere önce topukların değmesine dikkat etmek ve yürürken yere değil ileri bakmak düşmeye bağlı yaralanmaların önlenmesi açısından önemlidir.

  • 23
  • 26
ALTERNATİF VE DESTEKLEYİCİ TEDAVİ YÖNTEMLERİ
ALTERNATİF VE DESTEKLEYİCİ TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Bu alanda yapılan çalışmalar bazı alternatif tedavi yöntemlerinin ve besin takviyelerinin bazı hastalarda etkili olduğunu ortaya koymaktadır.

Koenzim Q10

Hücreler arası elektron taşınmasına yardımcı, vitamin benzeri doğal bir madde olan Koenzim Q10 özellikle hastalığın ilk dönemlerinde fayda sağlamaktadır. Koenzim Q10 içeren besin takviyeleri reçetesiz olarak satılmaktadır. Ayrıca balık, kırmızı et, sakatatlar, kümes hayvanları, yer fıstığı ve soya yağı koenzim Q10 bakımından zengin gıdalar arasındadır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN