Arama

Parkinson hastalığı, belirtileri ve tedavi yöntemleri

Dünyada üzerine araştırmaların yoğunlaştığı hastalıklardan bir tanesi Parkinson'dur. Kademeli olarak ilerleyen bu rahatsızlık, el, kol, çene, yüz gibi uzuvların titremesi gibi belirtilere sahip. Ancak belirtileri hastalığın derecesine ve kişisine göre değişiyor. 11 Nisan tarihi, toplumsal farkındalık ve bilinçlenme yaratmak adına "Dünya Parkinson Hastalığı Günü" olarak belirlendi. Buna göre, Parkinson hastalığı nedir? Parkinson hastalığı kimlerde görülür? Parkinson hastalığı teşhisi ne zaman konur? Parkinson hastalığının tedavi yöntemleri nelerdir? Parkinson hastalığının nedenleri nelerdir? Parkinson hastalığının belirtileri nelerdir? Sizler için derledik…

Günümüzde Parkinson hastalığının, genetik yatkınlık ve çevreden gelen etkiler sonucu ortaya çıkan ve birden çok faktöre bağlı olduğu bir hastalık olduğu kabul edilir. Ancak beslenmenin bu hastalık üzerinde etkisi yoktur. Parkinson hastalığı erkeklerde kadınlara oranla biraz daha sık görülür.

Parkinson hastalığı her hastada farklılık gösterir ve farklı belirtilerle ortaya çıkar. Semptomlar herhangi bir yaşta görülebilir ancak Parkinson'un ortaya çıkma yaşı genellikle 40-75 yaşları arasında, sıklıkla da 60 yaşın üzerindedir. Tüm Parkinson hastalarının sadece % 5 ila 10'unda hastalık başlangıç yaşı 20 ila 40 yaşları arasındadır.

  • 6
  • 26
PARKİSON HASTALIĞI TEŞHİSİ NE ZAMAN KONUR?
PARKİSON HASTALIĞI TEŞHİSİ NE ZAMAN KONUR?

Bu hastalığı net bir biçimde tanımlamak için özel bir test mevcut değildir. Parkinson teşhisi, benzer belirtilere sahip diğer hastalık olasılıkları elendiği veya hasta Parkinson ilaçlarına yanıt verdiği zaman konulur.

  • 7
  • 26
PARKİNSON HASTALIĞINDA ERKEN TEŞHİS
PARKİNSON HASTALIĞINDA ERKEN TEŞHİS

Hastalığın mevcut bulguları, yaşam kalitesi üzerinde etkili olabilir. Parkinson ilerleyici bir hastalıktır. Zaman ilerledikçe hastalığın seyri de kötüleşebilir. Doğru tedavi ve takip sayesinde çoğu hasta normal hayatını uzun yıllar boyunca sürdürebilir. Bu nedenle hastalığın ilk belirtileri saptanır saptanmaz tıbbi görüş almak önemlidir. Böylece tedavi seçeneklerini en iyi şekilde değerlendirmek mümkün olur. Erken tedavi ile hastalığın gidişatını yavaşlatmak mümkün hale gelir.

  • 8
  • 26
PARKİNSON HASTALIĞININ TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?
PARKİNSON HASTALIĞININ TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Parkinson hastalığının tedavisinde önemli olan konu, her hastaya aynı tedavinin uygulanamayacak olmasıdır. Çünkü hastanın yaşı, hastalığın belirtileri ve kişinin hastalığın hangi döneminde olduğu farklılık gösterdiği için tedavi yöntemleri de farklılık gösterir.

Tedavi sırasında kullanılan ilaçların oluşabilecek yan etkilerini belirleyip ortadan kaldırmak önemlidir. Fakat her ne olursa olsun ilacın yan etkisi görüldü diye ilacı bırakmak yanlıştır, çünkü hastalık belirtileri tekrar ortaya çıkar. Cerrahi tedavi ilk tercih yolu olarak kabul edilmez. Ancak hastalık düzeltilemiyorsa ya da ilaç kullanımı ile ilişkili yan etkiler ortaya çıkmış ise uygulanabilir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN