Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Yaşam
  • Parkinson nedir, belirtileri nelerdir? Parkinson hastalığı tedavisi hakkında bilgiler…

Parkinson nedir, belirtileri nelerdir? Parkinson hastalığı tedavisi hakkında bilgiler…

Kademeli olarak ilerleyen Parkinson hastalığında tehlike, koronavirüs nedeniyle daha da artmış durumda. Kişinin basit günlük ihtiyaçlarını dahi karşılayamayacak duruma gelmesine neden olan hastalık için uzmanlar koronavirüs uyarısında bulundu. Parkinson hastalarının sosyal izolasyon sürecinde evin içinde fiziksel olarak aktif olmaları ve olabildiğince ayakta durmaları gerekiyor. Peki, Parkinson hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Parkinson hastalığı tedavisi nasıldır? 11 Nisan Dünya Parkinson Hastalığı Günü'nde hastalık hakkında bilinmesi gerekenleri derledik.

  • 4
  • 13
PARKİNSON HASTALIĞI NE ZAMAN, NASIL TANIMLANDI?
PARKİNSON HASTALIĞI NE ZAMAN, NASIL TANIMLANDI?

Parkinson hastalığı ilk kez 1817 yılında İngiliz hekim James Parkinson tarafından, "titrek felç" adıyla tanımlanmıştır. Başlangıç yaşı ortalama 60'tır ve görülme sıklığı yaşla birlikte artar. Hastaların yüzde 5 kadarında 40 yaşın altında başlar. Bu gruba "genç başlangıçlı Parkinson" denilir. Hastaların büyük çoğunluğu, genelde ileri yaşlarda başlayan ve ailesel olmayan "sporadik" denilen gruptalar. Küçük yaşta başlamış olan hastalığın genetik olma olasılığı daha yüksektir.

  • 5
  • 13
PARKİNSON HASTALIĞININ BAŞLANGIÇ BELİRTİSİ
PARKİNSON HASTALIĞININ BAŞLANGIÇ BELİRTİSİ

İstirahat titremesi en sık rastlanılan, hasta ve hasta yakınları tarafından en önce fark edilen başlangıç belirtisidir. Genellikle bir taraf el-koldan başlayıp hastalık ilerledikçe o taraf bacağa ve daha sonra da karşı taraf ekstremitelere yayılır. Çenede ve dudaklarda da gözlenebilir.

Bağışıklık sistemi nasıl düşer?

  • 6
  • 13
PARKİNSON BELİRTİLERİ NELERDİR?
PARKİNSON BELİRTİLERİ NELERDİR?

Parkinson hastalığı kademeli olarak ilerleyen (progresif) bir hastalık türü olup ve yol açtığı el, kol, bacak, çene ve yüzün titremesi gibi belirtiler zaman geçtikçe kötüleşir. Hastalık ilerledikçe kişi yürüme, konuşma zorluğu yaşayabilir ve günlük basit ihtiyaçlarını tek başına karşılayamayacak duruma gelebilir. Hastalık genellikle sinsi başlar ve belirtileri yıllar içinde, son derece yavaş ama giderek artan biçimde ilerler, öyle ki hastalar çoğu zaman hastalığın başlangıç tarihini kesin olarak belirtemeyebilir. Hasta yakınları bazı belirtileri yaşlılığa özgü doğal özellikler olarak kabul edebilir. Hastalar ilk belirtinin farkına vardıkları zaman, hastalığın bazı belirtileri uzun zaman önce başlamış olabilir.

Parkinson'un diğer belirtileri

Koku alma yeteneğinin azalmasına bağlı olarak keskin kokuları dahi almada yaşanan sorunlar.

Parkinson'a bağlı olarak duruş bozulabilir, kişi kambur durabilir, denge ve koordinasyon sorunları yaşayabilir.

Derin uykudayken tekme atmak, yumruk atmak veya yataktan düşmek Parkinson belirtileri arasındadır.

Bağırsak hareketlerinin azalmasına bağlı olarak sıklaşan kabızlık sorunu Parkinson hastalığının ilk dönem belirtilerindendir.

Mimikler azaldığı için kişinin ruh halini yüzünden anlamak zorlaşır. Sürekli ciddi bir yüz ifadesi olabilir.

Hastalık ilerledikçe yutkunma güçlüğü görülebilir.

Hastalığa bağlı olarak kişinin duygu durumunda dalgalanmalar oluşabilir. Depresyon sık görülen bir durumdur.

İdrara çıkamama ve idrarı tutmakta zorlanma görülebilir.

Tansiyon düşebilir ve buna bağlı olarak baş dönmesi, gözlerin kararması gibi sorunlar sıklaşabilir.

  • 8
  • 13
PARKİNSON HASTALIĞI NEDENLERİ NELERDİR?
PARKİNSON HASTALIĞI NEDENLERİ NELERDİR?

Parkinson hastalığının tam nedeni, yani neden bazı insanlarda görüldüğü ve diğerlerinde görülmediği net olarak bilinmemektedir. Ancak bazı faktörlerin Parkinson riskini arttırdığı bilinmektedir. Uzmanlar genlerde meydana gelen mutasyonların Parkinsona yol açabileceğini belirtiyor ancak dünya genelindeki Parkinson hastalarının sayısı düşünüldüğünde nadir olarak görülen bu mutasyonların hastalığın tek sebebi olduğunu söylemek güç.

Parkinson hastalığına yol açtığı söylenen bir diğer faktör ise belirli bazı toksinler. Ancak yine oldukça az sayıda insan bu toksin maddelere maruz kalıyor.

Tedavi amaçlı kullanılan 20 şifalı bitki

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN