Arama

Plasebo Etkisi nedir?

Plasebo her ne kadar tıbbi bir terim olarak bilinse de etki, "zihin gücümüzün bir tezahürü" olarak karşımıza çıkar. Bu tesir, vücudumuzun kontrolünü elinde tutmasının yanı sıra ruhumuzun derinliklerine de iner ve hayatımıza adeta yön verir. Hatta bazen öyle bir boyut kazanır ki "yapılmayan işleri yapmış, yapılan işleri yapmamış olarak" bize gösterir. Peki, tüm bunlar nasıl gerçekleşir? Plasebo etkisi kim tarafından keşfedilmiştir? İşte, plasebo etkisine dair bilinmesi gerekenler...

  • 3
  • 10
Plasebo Etkisi'ni kim buldu?
Plasebo Etkisi’ni kim buldu?

🔹 Plasebo etkisinin dünyada tanınmasını sağlayan olay, II. Dünya Savaşı'nda doktor olarak görev alan Henry Knowles Beecher'in morfin stoklarının bitmesiyle başlar.

🔹 Morfin olmadığı için hastalara tuzlu su veren doktor, askerlerin kendilerini toparladılarını ve sanki morfin yemiş gibi iyileşmeye başladıklarını görmesi üzerine "plasebo etkisi" ortaya çıkmış olur.

ÇOCUK İMPARATORLAR! KÜÇÜK İMPARATOR SENDROMU HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

  • 4
  • 10
Plasebo Etkisi nasıl ortaya çıktı?
Plasebo Etkisi nasıl ortaya çıktı?

🔹 Beecher, savaşın bitmesiyle yaşadığı bu olayı derinlemesine araştırır ve daha detaylı bilgi sahibi olmak adına türlü deneyler yapar. Edindiği bilgiler ile "The Powerful Placebo" makalesini kaleme alan doktor; "Ben savaş sonrası 1955'li yıllarında da deney yaptım ve plasebonun başarı oranı %35.2" şeklinde açıklama yapar.

🔹 Henry K. Beecher, plasebo sayesinde dünya çapında bir ün kazanmıştır.

  • 5
  • 10
Henry Knowles Beecher
Henry Knowles Beecher

🔹 Henry K. Beecher, bu etkinin inancın gücünü geliştirdiğini ve insanlarda fizyolojik değişimlere neden olacağını aktarmıştır.

HENRY K. BEECHER KİMDİR?

🔹 Anestezi uzmanı olarak tanınan Henry Beecher, Harvard Tıp Okulu'nda öncü bir tıp etiği uzmanıdır ve plasebo etkisinin ilk araştırmacısı olarak adı tarihe geçer.

  • 6
  • 10
Plasebo ilacı nedir?
Plasebo ilacı nedir?

🔹 Plasebo ilacı, hasta olduğumuz dönemlerde kullandığımız hapların aynısıdır fakat tek farkı içeriğinde bir şey olmamasıdır. Kısacası plasebo hapları "aslında hiçbir etkisi olmayan" tıbbi bir prosedürden ibarettir.

🔹 Buradaki amaç hastaya ilaç verildiğinde "ben ilacımı aldım ve iyi olacağım"ı düşündürtmektedir. Çünkü bazı hastalar ilaç almadan iyi olacaklarını düşünmezler ve ilaçsız tedaviyi de reddederler. İşte, bu noktada "plasebo etkisi" devreye girer.

  • 7
  • 10
Plasebo etkisinin fizyolojik ve psikolojik sonuçları
Plasebo etkisinin fizyolojik ve psikolojik sonuçları

🔹 Plasebo etkisini gözlemlemek amacıyla yapılan deneylerde, deneklerin beyin aktiviteleri dışında fizyolojik değişimlerin yaşandığı gözlemlenmiştir. Bunlar; kalp hızı, kan basıncı, kaygı düzeyi, ağrı algısı, fiziksel bitkinliktir.

🔹 Yapılan son araştırmalarda ise plasebonun; mide bulantısı, güç, dayanıklılık, fobi ve odaklanma gibi hem fizyolojik hem de psikolojik durumlarda etkili olduğu görülmüştür.

Çağımızın ilginç hastalığı: Paris Sendromu

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN