Prematüre bebeklerin gelişiminde müzik desteği
Bazı bebekler, henüz gelişimini tamamlayamadan dünyaya merhaba der. Anne karnındaki gelişimleri erken doğum sebebiyle yarıda kalır ve birtakım yöntemlerle büyümeye çalışırlar. Fiziksel büyümenin yanında zihinsel büyümeyi de tamamlamak durumunda olan prematüre bebeklerin en büyük yardımcısı ise müzik. İşte, tüm anne adaylarının ve prematüre bebek sahiplerinin müzik ve bebek gelişimi hakkında bilmesi gereken o detaylar…
Giriş Tarihi: 14.07.2019
11:42
Güncelleme Tarihi: 14.07.2019
16:11
Bebeklere her gün müzik dinletildi
Bazıları planlanandan aylar önce doğmuş prematüre bebekler arasında her gün düzenli olarak müziğe maruz bırakılanlarda beyin işlevlerinin diğerlerine göre daha iyi geliştiği gözlemlendi. Makalenin yazarlarından biri olan ve Cenevre Üniversitesi ile Cenevre Üniversite Hastaneleri sinirbilimcilerden Lara Lordier, "Gün boyu uygun zamanlarda keyifli uyaranlar planladık. Uyanma ve uyku zamanlarına müzik eşlik etti ve uyanma safhalarını etkileşimi müzikle destekledik." der. Ekip bu araştırma için 39'u prematüre, yüzde 24'ü normal zamanda doğmuş bebekle çalıştı.
Yenidoğan bebekleri hangi müzik sakinleştiriyor?
Erken doğan bebekler arasından yalnızca 20 tanesi müzik desteği aldı. Bebeklere zil, arp ve Şehnai yani Hint kavalı (Hint fakirlerinin yılanları dans ettirdikleri flütün bir türevi) ile haftada 5 kez 8 dakika boyunca sakinleştirici fon müziği dinletildi. Yenidoğanları en çok sakinleştiren enstrümanın Şehnai olduğu görüldü.
Her durum için ayrı müzik
Kullanılan müzik, günün farklı bölümleri için özel olarak düzenlendi; örneğin uyanma ve beslenme için ayrı müzikler kullanıldı. Yapılan çalışmalarda hangi bebeğin müzik tedavisi aldığı, ailelere ya da sağlık çalışanlarına bildirilmedi. Denemelerde tüm bebeklere uyandıkları fark edildiğinde kulaklık takıldı ancak kontrol grubunun kulaklıkları müzik çalmıyor, dışarıdan gelen sesleri geçiriyordu.
Beyindeki mutluluk merkezine ulaşan sinyaller
Yapılan deneyde her üç grupta bulunan bebeklerin MR görüntüsü alındığında araştırmacılar için bekledikleri sonuca tam olarak ulaştıkları görüldü. Müzik dinleyen bebeklerin beyinlerindeki nöral ağların bilinenden çok daha fazla işlevsel bağlantı kurmuş olduğu ve normal doğumlarla büyük benzerlikler meydana geldiği gözlemlendi.
Müzik zihinsel aktiviteleri etkiliyor
Özellikle alınan bilginin değerlendirilerek tepki için ilgili alana yönlendirilmesinden sorumlu olan "Salience" ağındaki bağlantıların önemli ölçüde değiştiği fark edildi. Müzik dinletilen bebeklerde bu ağda sinirsel aktivitelerin güçlendiği; ayrıca işitsel, duyu-motor, frontal, talamus ve mutluluk hissinden sorumlu olan precuneus ağlarına yayıldığı da izlendi.