Arama

Radyasyon nedir? Radyasyonun canlılara etkisi nelerdir?

Dünyanın oluşumundan bu yana tüm canlılar iyonlaştırıcı radyasyon ile iç içe yaşıyor. Radyasyonun tıbbi gerekliliklerden dolayı alınması gereken dozun dışında, insanların doğrudan iyonlaştırıcı etkisine maruz kalması ise kesinlikle önerilmiyor. Asıl mesele ise radyasyonun iyonize edici olup olmamasıdır. Peki, günlük hayatımızda radyasyonsuz yaşamak mümkün mü?

  • 12
  • 14
RADYASYONUN KAYNAKLARI NELERDİR?
RADYASYONUN KAYNAKLARI NELERDİR?

Radyasyon üreten birçok kaynak vardır. Bunlardan televizyon gibi elektronik cihazlar, X-ışını üreten tıbbi ve endüstriyel röntgen cihazları en sık karşılaşılanlardır. En önemli bir başka radyasyon kaynağı da nükleer reaksiyonlardır. Nükleer denemelerde (atom ve hidrojen bombaları) reaksiyon sonucu oluşan ürünler radyoaktif olduklarından reaksiyonları dursa da radyasyonları uzun yıllar boyunca devam eder.

  • 13
  • 14

Yapılan çalışmalar cep telefonlarının piyasa çıkmasından sonra beyin tümörlerinin sayısında herhangi bir artış olmadığını göstermektedir.

  • 14
  • 14
RADYASYONUN FAYDASI VAR MIDIR?
RADYASYONUN FAYDASI VAR MIDIR?

Radyoaktif ışınların zararları yanında bir çok yararları ve kullanım alanları da mevcuttur. Radyoaktifliğin isinim etkilerinden yararlanılan uygulamaların başında ışın tedavisi gelir. Bu yöntem kanser ve benzeri kötü tümörlerin yok edilmesinde kullanılır. Radyoaktif izotoplar hastalıkların teşhisinde de kullanılır. Örneğin günümüzde yaygın olarak kullanılan pozitron ışın tomografisi (PET) özellikle beyindeki bazı hastalıkların teşhisinde kullanılır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN