Arama

Ramazan ayında tok tutan besinler

Oruç tutmak bilindiği üzere vücut sağlığı açısından da büyük bir önem taşır. Ramazan'da oruç tutarken uzun süreli açlıkla başa çıkmak için sahurda sizi tok tutacak besinleri tüketmeniz gereklidir. Örneğin, tam buğday unuyla yapılan ekmek, protein yönünden besleyici olan peynir veya sahur sofralarında vazgeçilmez besinlerden olan yumurta, tok tutan yiyeceklerin başında gelir. Peki, Ramazan'da tok tutan besinler nelerdir, sahurda ne yenmelidir?

  • 11
  • 18
Yulaf ezmesi veya kepeği
Yulaf ezmesi veya kepeği

Yulaf kepeğinin su emme özelliği vardır. Su veya süt ile karıştırıldığında, yulaf kepekleri kalınlaşır ve sindirim sisteminden geçişi daha yavaş olur, bu şekilde daha uzun süre tok kalırız. Bitkisel proteinler ve liften zengin glisemik indexi düşük olduğu için uzun süre tok kalmayı sağlayarak kan şekerinin düşmesini engeller. İçeriğindeki B grubu vitaminleri oruç tutarken stresi azaltır ve hafızayı güçlendirir.

Yulaf; tok tutucu özelliği ve kolesterol düşürmedeki önemli etkisi nedeniyle, Ramazan ayında bol bol tüketilebilecek bir besin maddesidir. Yulafı, 1 dilim ekmek hakkınızın yerine, 2-3 yemek kaşığı kadar sütün veya yoğurdun içine karıştırarak, rahatlıkla tüketebilirsiniz.

Oruç tutarken bağışıklık sistemini güçlendirmenin yolları

  • 12
  • 18
Yeşillikler
Yeşillikler

İçerisindeki vitaminlerle yeşillik tüketimi uzmanlar tarafından şiddetle tavsiye edilmektedir. Özellikle salatalık, marul, roka, maydanoz gibi sebzelerin tüketilmesi hem vücutta antioksidan etkisi oluşturur hem de zengin besin değerleriyle daha zinde hissetmenizi sağlar. Domates, salatalık ve yeşillik tüketimi hem tokluk hem de su ihtiyacını gidererek gününüzün daha rahat geçirmenizi sağlar.

  • 13
  • 18
Bol su
Bol su

Su hem tok tutma hem de toksin atma özelliğiyle dikkat çekmektedir ve günde en az 2 en fazla 3 litre su içmeniz önerilir.

Susuzluk durumunda ortaya çıkabilecek birçok sağlık sorununun önüne geçebilmek için Ramazan ayı boyunca iftarla başlayıp sahur bitimine kadar geçen sürede en az 2 litre su içilmesi önerilir. Uzun süreli açlık sonrası gerekli olan sıvıyı yerine koyabilmek için iftar ile birlikte belirli aralıklarla gerekli olan su içimi büyük önem kazanmaktadır. Özellikle yaşlılarda, böbrek hastalığı bulunan kişilerde, kalp ve tansiyon hastalarında sıvı tüketiminin doktor kontrolü ve takibinde hesaplanması, bu doğrultuda uygulanması daha sağlıklı olacaktır.

Osmanlı şerbetleri nasıl yapılır? Ramazan'a özel Osmanlı şerbetleri

  • 14
  • 18
Meyve
Meyve

Özellikle sahurda tüketilmesi önerilen meyveler; muz ve elmadır. Vücudun ihtiyaç duyduğu şekeri en sağlıklı şekilde almaya ve tok kalmanıza yardımcı olurken gerekli vitaminlerin de alınmasını sağlarlar.Yapılan araştırmalar sonucunda yapısında triptofan aminoasidi fazla olan besinlerin iştahı azalttığı belirtilmiştir. Muz, avokado, yulaf ve süt triptofan bakımından zengin gıdalardır. Meyveler doğal şeker kaynağıdır. Sahurda tüketeceğiniz 2-3 porsiyon meyve sizi gün içinde rahatlatacaktır. Kan şekerinde hızlı iniş çıkışlar açlık hissinin oluşmasındaki en önemli faktörlerden birisidir.

  • 15
  • 18
Kefir
Kefir

Ramazan ayında özellikle bağırsak sağlığının korunması için kefir tüketilmesi daha sağlıklı oruç tutmayı destekleyecektir. Sahurda tüketilen bir bardak kefir hem içerdiği zengin bileşenlerle kişiyi tok tutar hem de uykuya geçişi kolaylaştırır.

Kefir sindirimi ve hazmı kolay, besleyici bir içecektir. Tıpkı yoğurt gibi sindirim sisteminin desteklenmesine yardımcı bir fermente edilmiş süt ürünüdür. Yoğurttan daha yoğun olan probiyotik içeriği ile barsaktaki iyi huylu bakterilerin artmasına yardımcı olur, kötü huylu bakterilerin yerleşmesini önler.

Kefirin, diğer şekerli, gazlı içecekler gibi kan şekerini yükseltici etkisi bulunmuyor. Bu nedenle pankreas hücrelerinden insülin salınımı normal düzeyde gerçekleşiyor. Kefir, hem kolay sindirilebilmesi hem de probiyotik kaynağı olarak sindirim sistemini düzenlemesi ve bağışıklık sistemini desteklemesi bakımından çeşitli hastalıklardan, vücut savunma sisteminin zayıf düşmesinden korur. Ramazan ayında öğün zamanlarının değişimi ve lifli gıdaların yetersiz tüketimiyle gelişebilen kabızlığı da probiyotik özelliğiyle engeller.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN