Arama

Ramazan sofranızı süsleyecek yöresel lezzetler

Türkiye'nin dört bir köşesinde Ramazan coşkusu yaşanırken, yöresel lezzetler ve birbirinden leziz yemekler iftar sofralarını süslüyor. On bir ayın sultanı Ramazan'da özenle hazırlanan yemekler iftar sofralarına, hünerli eller ise yemek ve tatlılara ayrı bir lezzet katıyor. Sizler için, Ramazan sofranızı süsleyecek 10 yöresel lezzeti derledik.

  • 3
  • 10
Acem pilavı, Kahramanmaraş
Acem pilavı, Kahramanmaraş

Kahramanmaraş yöresine ait nefis bir lezzet: Acem pilavı! Hem leziz hem de pratik acem pilavı tarifini sizlere sunuyoruz. Peki acem pilavı nasıl yapılır? Acem pilavı yapılırken hangi malzemeler kullanılır?

Malzemeler:

1 Kg kuşbaşı kuzu eti, 2 su bardağı pirinç, 3 çorba kaşığı, 3 tatlı kaşığı tereyağı, 1 adet soğan, 2 adet havuç, 3 su bardağı et suyu, 1 çay bardağı badem, tuz, 1 çay bardağı antep fıstığı.

Yapılışı:
Öncelikle pirinci tuzlu ılık suda 15 dakika bekletin ve süzün. Bol suyla yıkadıktan sonra süzülmesi için bir kenara alın. 2 çorba kaşığı tereyağını eritin ve kıyılmış soğanı kavurun. Et suyunu ilave edin ve kaynayınca tuzunu ayarlayın ve pirinci katın. Tencerenin ağzı kapalı olarak, kaynayana dek harlı sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Diğer taraftan eti 1 çorba kaşığı tereyağında kavurun. Jülyen doğranmış havuç, badem ve antep fıstığını ayrı ayrı tavalarda 1 'er tatlı kaşığı tereyağında kavurun. Servis tabağına önce pilavı alın, üzerine sırasıyla et, havuç, badem ve antep fıstığını yerleştirin. Sıcak olarak servis yapın.

İftar ve sahurda içebileceğiniz sindirimi kolaylaştıracak bitki çayları

  • 4
  • 10
Perde pilavı, Siirt
Perde pilavı, Siirt

Yöresel bir yemek olan perde pilavı biraz zahmetli fakat zahmete değer bir lezzete sahiptir. Siirt yöresine ait olan perde pilavı tarifi...

Malzemeler: Pilavın içi için: 1 kase pirinç, 2 yemek kaşığı tereyağı, 2 kase tavuk suyu, 2 adet tavuk budu, Kuş üzümü, karabiber, tuz.

Hamuru için: 2 adet yumurta, 4 yemek kaşığı yoğurt, 100gr margarin, 1 paket kabartma tozu, tuz, aldığı kadar un

Perde pilavının yapılışı

Öncelikle tavuk butlarını haşlayın, sonra tavuk suyu ile pilavın yapımına başlayın. Margarini pilav tenceresinde eritin ve yıkayıp suyunu iyice süzdüğünün pirinçleri yağda 3-4 dakika kadar kavurun. Haşlanan tavukların suyundan 2 kasesini pirinçlerin üzerine ekleyin, yarım yemek kaşığı da tuz ekleyerek kapağını kapatın. Pilav tam olarak pişmeden, hala diriyken ocaktan alın. Ardından didiklediğiniz tavukları, kuş üzümünü ve karabiberi pilav ile iyice harmanlayın.

Hamurun yapımı:

Tüm malzemeleri karıştırarak hamuru yoğurun. Hamuru biri küçük biri büyük iki parçaya ayırın. Büyük olanı ince açıp kabın tabanına, kenarları da kapatacak şekilde güzelce yerleştirin. İçine pilavı boşaltın. Hamurun küçük parçasını da aynı şekilde açıp pilavın üzerine kapatın. 200 derece ısıtılmış fırında perde pilavını kızarana kadar pişirin. Ters çevirip servis yapın.

  • 5
  • 10
Çökertme kebabı, Bodrum
Çökertme kebabı, Bodrum

Çökertme kebabı, kızarmış kibrit inceliğinde patateslerin üzerine bonfile et yerleştirilir. Sarımsaklı yoğurt ve domates sosu ile birlikte servis edilir. Özellikle Bodrum civarında bulunur. Kimyon, pul biber, soğan, kekik ve benzer malzemeler de kullanılabilir.

Çökertme kebabı nasıl yapılır?

Malzemeler;

400 gram biftek, tuz, kırmızı biber, kekik, 1 adet orta boy soğan, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 2 diş sarımsak, 3 yemek kaşığı sirke, 2 adet orta boy patates, patates kızarması için sıvı yağı.

Domates sosu için gerekli malzemeler;

1 yemek kaşığı domates salçası, 1 su bardağı domates rendesi, 2 yemek kaşığı zeytinyağı.

Son servis için;

4 adet sivri biber, sarımsaklı yoğurt.

Hazırlanışı:

Öncelikle et biftekleri ince bir şekilde doğrayın. Etler, jülyen biçiminde doğranacak. Sarımsak ve soğanı doğrayıp bir kaba alın, üzerine yağı ve sirkeyi de koyduktan sonra etleri ilave edin ve karıştırın. Üzerini streç film ile kapatın ve etleri marine olması için kenara alın. Daha sonra zeytinyağını küçük bir tavaya alıp kızdırın, salçayı ilave ettikten sonra kokusu çıkıncaya dek kavurun. Domates rendesini ilave ederek suyunu çekinceye kadar karıştırarak pişirin. Tuzunu ilave edin karıştırın ve ocaktan alın. Geçelim patateslere... Patatesleri ince ince kibrit çöpü şeklinde doğrayın. Bol yağda kızartmaya başlayın. Büyük ve geniş bir tavaya etler için yağı ekleyin, kızdırın. Etleri ilave edip sotelemeye başlayın. Etler kendini çekmeye başlayınca baharatlarını da ilave edin, 2 dakika daha pişirin. Servis tabağına ilk olarak kızarttığınız ince domatesleri alın, üzerine sarımsaklı yoğurt dökün. Domates sosunu ve sotelediğiniz etleri ilave ederek servis yapın, şimdiden afiyet olsun...

Sahurda tüketilmemesi gereken besinler

  • 6
  • 10
İçli köfte, Adana
İçli köfte, Adana

Hatay başta olmak üzere başka yörelerde de yapılan içli köftenin hazırlanışı Adana'da farklılık gösterir. Türk mutfağında önemli yer tutan bu yemek türü iki farklı şekilde yapılır. İsteğe göre haşlanır veya kızartılır.

İçli köfte tarifi:
İç harcı için gereken malzemeler:

Tuz, karabiber, 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber, 2 yemek kaşığı tereyağı,1 su bardağı dövülmüş ceviz (isteğe göre), 650 gr orta, yağlı kıyma, 2 adet soğan.

İlk olarak bir tavaya tereyağı alınarak eritilir. Tereyağı eridikten sonra kıyma eklenir. Kıyma yaklaşık 15-20 dakika kavrulduktan sonra doğranmış soğanlar eklenir ve pişmesi için bırakılır. Kıymanın tamamen pişmesine yakın tuz ve baharatlar eklenir. İyice karıştırıldıktan sonra ocaktan alınır ve dövmüş cevizler eklenir. Soğuduktan sonra iç harcınız kullanıma hazırdır.

İçli köftenin hamurunun tarifi:

1 adet yumurta, 1 su bardağı irmik, 1 yemek kaşığı biber salçası, 1 yemek kaşığı domates salçası, karabiber, tuz, 500 gr köftelik bulgur, yarım su bardağı un.

İçli köfte hamuru yapılışı:

İlk önce bulgur ve irmik bir kaba alınarak karıştırılır. Bulgur irmik karışımını biraz geçecek seviyeye kadar sıcak su ilave edilir. Yumuşayıncaya kadar dinlendirilir. Daha sonra çiğ köfte yoğurulur gibi yoğrulur. Ardından kalan malzemeler eklenir ve karıştırılarak yoğrulmaya devam edilir. Hamur ele yapışmayacak kıvama geldiğinde artık köfteleri yapmaya başlayabilirsiniz.
Hamurdan cevizden biraz büyük miktarda hamur koparılır. Daha sonra parmakla bir tarafından çukurlaşana kadar yoğurmaya devam edilir. Çukur oluştuktan sonra 1-2 kaşık iç harcından koyulduktan sonra çukur düzgün bir şekilde kapatılır.

İçli köfte yapımındaki en önemli püf nokta hamurunun ince olmasıdır. Bu işlemlerden sonra yapılan tüm köfteler bir tepsiye dizilir. En son aşama olarak içli köfteler kızartma tenceresine alınır. İyice kızardıktan sonra içli köfteleri kâğıt havluya koyarak fazla yağı çektirilir. İçli köfteniz artık hazır afiyet olsun…

Haşlama yapmak isteyenler için 2. tarif:

Yukarıdaki talimatları uyguladıktan sonra tencereye su koyarak kaynamaya bırakılır. Su kaynadıktan sonra suyun içine yine isteğe göre 1 çay kaşığı limon tuzu ve bir miktar tuz attıktan sonra köfteler yan yana yapışmayacak şekilde köfteleri haşlamaya bırakın. Köfteler yavaş yavaş su yüzeyine çıkmaya başlar. Çok fazla bekletirseniz eğer köfteler dağılabilir o yüzden bu aşamanın dikkatli yapılması gerekmektedir. Köfteler haşlandıktan sonra artık sunuma hazırdır. İçli köfteleri sunum tabağına aldıktan sonra yanında limon ile servis edebilirsiniz.

  • 7
  • 10
Sini köftesi, Mersin
Sini köftesi, Mersin

Mersin'e özgü bu yöresel tat, Antakya ve Gaziantep yörelerinde de yapılıyor. Görüntü olarak olmasa da içli köfteyi andıran tadıyla yiyenlerin bir daha yemek isteyeceği bu lezzet, Ramazan'da mutlaka sofranızda yer almalı.

Sini köftesi malzemeler: 4 su bardağı ince bulgur, 2 su bardağı ılık su, 250 gram kıyma, 2 adet soğan, 1 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı, tuz, karabiber.

Harç için:100 gram ceviz içi, 500 gram kıyma, 2 tatlı kaşığı zeytinyağı, 1 adet soğan, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı tuz.

Yapılışı:

Bulguru su ile ıslatın. Kıyma, rendelenmiş soğan, karabiber ve tuz ekleyip iyice yoğurun. Bulgur hamurunu bir kenara alın. Harç için kıymayı zeytinyağında kavurun. Küp doğranmış soğan ilave edip kavurmaya devam edin. Ceviz, karabiber, tuz ekleyip ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Yarım çorba kaşığı tereyağı ile yağlanmış yuvarlak bir tepsinin içine bulgur hamurunun yarısını incecik yayın. Üzerine soğuyan harcı, sonra da kalan bulgur hamurunu yayın. Kalan yarım çorba kaşığı tereyağını gezdirin. Dilimleyip, önceden ısıtılmış 180 derece fırında pembeleşene dek pişirin. Sıcak olarak servis yapın.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN