Arama

Ramazan’da en sık yapılan yanlışlar

Ramazan, Kur'an-ı Kerim'de anılan tek aydır. Cennet kapılarının açılıp cehennem kapılarının kapandığı bu mübarek ayı oruçla geçirenlerin bütün günahlarının bağışlanacağı müjdelenir. Ramazan denildiğinde akıllara ilk önce binbir çeşitten oluşan yemek ziyafetleri geliyor. Gün boyunca yaşanılan aç kalma durumu, insanları sahur ve iftar sofralarında aşırı yemeye ve sağlıksız beslenmeye yönlendirebiliyor. Bu tür yanlışlar da vücutta bazı sağlık problemlerinin yaşanmasına zemin hazırlıyor. İşte Ramazan'da en sık yapılan yanlışlar...

  • 5
  • 14
YANLIŞ
YANLIŞ

Uzun süren açlıktan sonra iftarda tüm yiyecekler yenilebilir.

  • 6
  • 14
DOĞRU
DOĞRU

İnsanların büyük bir çoğunluğu, uzun saatler aç kaldığı gerekçesiyle iftar saatinde tüm yiyecekleri yiyebilme hakkına sahip olduğunu düşünür. Fakat iftarda yalnızca vücudun ihtiyaç duyduğu kadarının karşılanması gerektiği unutulmamalıdır. Örneğin; normal kiloya sahip bir kişinin iftarda ve sahurda yaklaşık olarak iki su bardağı süt/yoğurt, avuç içi büyüklüğünde et, tavuk ya da balık, her iki öğünde de pişmiş sebze ve salata tüketmesi yeterli olacaktır.

Ayrıca yine iftarda ve sahurda bir kase çorba, bir dilim pide veya küçük bir tabak bulgur ya da makarna, sahurda ve iftardan sonraki ara öğünlerde meyve tercih edilebilir. Bunun yanı sıra bir adet yumurta, 10 adet fındık, ceviz ya da badem ve 50 gram kadar peynir de tüketilebilir.

Mide-bağırsak sisteminin yorulması, tansiyonun aniden yükselmesi ve şekerin hızla yükselmesi gibi durumlardan kaçınmak için yemekleri doğru sırayla ve az miktarlarda tüketmek gerekir. Örneğin; iftarda az çorba, küçük iftariyeliklerle birlikte bir dilim pide (25 gram), içerisinde et bulunan bir sebze veya çok yağlı olmayan bir et yemeği yenilebilir. Ya da altı kaşık kadar bir sebze yemeği, arzu ediliyorsa küçük bir tabak bulgur veya makarna, taze salata, yoğurt, ayran veya cacıktan oluşan bir menü tercih edilebilir.

Ramazan'ı sağlıklı geçirmek için 20 öneri

  • 7
  • 14
YANLIŞ
YANLIŞ

İftar yemeğinin hemen ardından tatlı yenilebilir.

  • 8
  • 14
DOĞRU
DOĞRU

Ramazan'da en sık yapılan yanlışlardan biri de iftarın üzerine bir de tatlı yemektir. Bu eylem her şeyden önce sağlıklı beslenme düzenine aykırıdır. İftarda yenen yiyecekler vücuda yeteri kadar enerji, protein, karbonhidrat ve yağ yüklemesi yaptığından bir de üzerine tüketilen tatlı, kilo artışına zemin hazırlayabilir. İftar sonrası tatlı gereksinimi duyuluyorsa; hurma, kuru üzüm ya da kuru incir seçenekleri çözüm olabilir. Fakat mutlaka bir tatlı yemek isteniyorsa, Ramazan tatlısı olarak bilinen güllaç iyi bir alternatif olabilir.

Çünkü güllaç, içerisinde yağ bulundurmadığı gibi şeker seviyesi de ayarlanabilir bir tatlıdır. İftardan iki saat sonra, şeker yoğunluğu çok fazla olmamak kaydıyla bir dilim güllaç yenilebilir. Fakat tatlı alternatifi, menüye haftada yalnızca bir gün eklenmelidir.

16 kavram ışığında Ramazan

  • 9
  • 14
YANLIŞ
YANLIŞ

Oruç tutmak kişinin zayıflamasını sağlar.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN