Ramazan’da kalp hastaları oruç tutabilir mi? Kalp sağlığımız için Ramazan’da nasıl beslenmemiz gerekir?
Kalp hastası oruç tutabilir mi? Ramazan ayında kalp hastalarının nelere dikkat etmesi gerekir? Ramazan ayında kalp hastaları oruç tutabilir mi? Kalp hastalarının oruç tutmaları sakıncalı mıdır? Kalp hastaları için her yönüyle ramazanı nasıl geçirilmeli? Bu gibi düşünceler, on bir ayın sultanı Ramazan ayının gelmesiyle birlikte akıllarda soru işareti bırakıyor.
Giriş Tarihi: 01.04.2022
15:22
Güncelleme Tarihi: 22.03.2023
10:55
RAMAZAN AYINDA KALP-DAMAR HASTALARININ DİKKAT ETMESİ GEREKENLER
➡ Ama dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Kişi zaten tansiyon, kalp-damar hastasıysa gün boyu aç ve susuz kalmış öncesinde çok iyi bir hazırlık yapmalı . Biz kalp damar hastalarımızın birçoğunda iki buçuk litre suyu bir kriter olarak görüyoruz.
➡ Şu anda zaten biraz daha erken, iftar biraz daha erkene geliyor. Yani çok geç saatte iftar açılmıyor. Hastalarımızın çoğu bu yüzden oruç tutabilir diyoruz.
➡ Ama bu süre uzarsa hava da sıcak olursa sıvı kaybı artabilir sadece iftardan sonra sahura kadar içtiği su sürede yeterli gelmeyebilir.
➡ Her hasta kalp doktorundan bu konuda kendisi için özel öneriler almalı. Ama dediğim gibi genellikle bu hastalık kontrol altındaysa oruç tutabilir diyoruz.
VIDEO
Burcu Sandıkçı:
◾ Kalp sağlığımız için Ramazan'da nasıl beslenmemiz gerekir?
Kardiyolog Doç. Dr. Muhammed Keskin:
➡Mide, her şeyi öğrenen bir organdır. Ramazan'da uzun süre aç kalmış bir bünye bir anda yemek girdiğinde mide aslında bunu bir anda sindirmekte zorlanacaktır. Oruç tuttu diyelim akşam yedi, yemeğe oturdu. Öncesinde ufak başlangıçlar yapılmalı.
➡ Yemek yeme süresi, olabildiğince otuz ile kırk beş dakika arasında tutulmalıdır. Biz çok uzun süre yemek yenmesini istemiyoruz.
İFTARDA ÖNCE ÇORBA İLE BAŞLANMALI
➡ Ramazan ayında mümkünse önce bir çorbayla başlanmalı, sonrasında beş-on dakika ara verilebilir. Uzun süre hiçbir şey hiçbir yiyecek girmemiş bir midenin beslenmeye, sindirmeye hazırlanması için zaman tanınabilir.
➡ O çorba hızlıca sindirilecek ve mideden kolaylıkla boşalacaktır. O bir tas çorba, sonrasındaki sindirimi ciddi anlamda kolaylaştıracaktır.
LİFLİ BESLENMEYİ İHMAL ETMEYİN
➡Gün boyunca susuz kalmış aç kalmış birinin lifli beslenmeyi ihmal etmemesi gerekiyor. Bağırsak hareketi, aç kalmış birinin sınırlanacağı için yemekten hemen sonra yiyeceğimiz yiyecekten bir anda midede ve bağırsak sisteminde birikebilir ve bu ciddi dispepsik dediğimiz hani huzursuz bağırsak sendromlarına neden olabilir. Bu süreyi, sindirim süresini kontrol altına almak için lifli beslenme şart.
➡ Her yemekte salata mutlaka olmalı. Lifli beslenme demek yeşillikler ile beslenme demek, bağırsaklarımızın huzurlu olması demektir.
HAFTADA İKİ GÜN BALIK ETİ TÜKETİLMESİNİZ
➡ Tokluk süresini uzun tutmak için protein ağırlıklı beslenmeliyiz. Fakat sonuçta her proteinin vücuda bir bedeli var. Kişinin böbrek yetersizliği olabilir, vücuttan bu proteinleri elimle etmekte zorlanabilir bünyesi. Protein günlük yani et miktarı olarak 150 ile 200 gr arasında tutulmalıdır.
➡ Et tüketebilirsiniz, bizim için yasak değil.
➡ Haftada iki gün minimum balık eti tüketilmesiniz. Balık eti bizim için bir tedavi. Kalp-damar hastalığı kılavuzlarının tedavisinde yazıyor.