Arama

Ramazan’ı sağlıklı geçirmek için 10 öneri

Başı rahmet, ortası merhamet, sonu cehennemden azad olan mübarek Ramazan Ayı'na kavuştuk. Oruçlu geçirilen saatlerin uzun olması nedeniyle her birimizin aklında, "Ramazan'ı nasıl sağlıklı geçiririm?" sorusu var. Bu soruya cevap olabilecek, sağlık problemi yaşamadan orucunuzu tutabileceğiniz 10 yöntemi sizler için derledik.

  • 4
  • 10
YOĞURDU SOFRANIZDAN EKSİK ETMEYİN
YOĞURDU SOFRANIZDAN EKSİK ETMEYİN

◾ Orucunuzu su ve hurmayla açtıktan sonra, çorba ve salata gibi hafif besinlerle iftara devam edin. Ana yemeğe geçmeden önce beş dakika kadar ara vermeniz, midenizi rahatlatır ve daha az yemenizi sağlar.

◾ Aradan sonra ana yemeğinizde etli veya etsiz sebze yemeği ile az miktarda pilav, makarna veya bulgur pilavı tercih edebilirsiniz. Bunların yanında hem protein hem kalsiyum açısından zengin olan yoğurt veya ayran tüketmeyi unutmayın.

◾ Günde bir su bardağı kadar tüketeceğiniz yoğurt, sindirim sisteminizin düzenlenmesine katkıda bulunur, aynı zamanda yağ yakımını da hızlandırır. Yoğurdu iftarda bir su bardağı; iftardan 2 saat sonra yine bir su bardağı miktarında tüketebilirsiniz.

Peygamber Efendimizin sofra adabı ile ilgili 20 hadisi

  • 5
  • 10
GÜNDE 10 BARDAK SU İÇİN
GÜNDE 10 BARDAK SU İÇİN

◾ Yaz aylarında terlemenin çok olması ise, vücuttaki sıvı kaybını artırıyor. Bu nedenle, özellikle bu dönemlerde su tüketimine ağırlık verin.

◾ Gün içindeki su kaybı karşılanmadığında vücutta halsizlik, işte verimsizlik, konsantrasyon güçlüğü, uyuklama, hazımsızlık, tansiyon düşmesi gibi sorunlar yaşanabilir. Su kaybının önlenmesi için özellikle sahurda sıvı alımına önem verin.

◾ İftar ve sahur arasındaki zamanı sıvı açısından sistemli bir şekilde kullanın. Sıvı kaybını karşılamak için, su dışında ev yapımı az şekerli limonatalar, ayran, meyve kompostoları tercih edebilirsiniz.

◾ Ramazan boyunca iki litre su tüketiminin altına düşmeyin. İftardan sahura kadar en az 8-10 bardak su tüketin. Fakat su dışındaki diğer içeceklerle sıvı ihtiyacının karşılanmadığını unutmayın.

Peygamberimizin sevdiği ve övdüğü yiyecekler

  • 6
  • 10
TATLIYI HEMEN TÜKETMEYİN
TATLIYI HEMEN TÜKETMEYİN

◾ İftardan sonra hemen tatlı tüketmeyin. Yemeğinizi yedikten 1-2 saat sonra meyve veya tatlı yiyebilirsiniz. Ancak, tercih edeceğiniz tatlının şerbetli, hamurlu ve kızartılan tatlılar olmamasına dikkat edin.

◾ Özellikle mevsim meyvelerinden yapılan sütlü tatlılar ya da yaz aylarının vazgeçilmezi dondurma, daha hafif ve sağlıklı bir tercih olabilir.

Sezai Karakoç'un kaleminden alıntılarla "İslam"

  • 7
  • 10
YAĞLI VE TUZLU GIDALAR ÖDEMİ ARTIRIYOR
YAĞLI VE TUZLU GIDALAR ÖDEMİ ARTIRIYOR

◾ İftar ve sahur arasındaki saatlerde beslenmenize önem vermeniz, oruç tuttuğunuz saatleri daha rahat geçirmenizi sağlar. Bu nedenle hem iftarda hem de sahurda yağlı ve tuzlu gıdaları asla tüketmeyin.

◾ Bu gıdalar, gün içinde daha çok susamanıza ve su tüketemediğiniz için de yüksek tansiyon ve ödem gibi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olur. Karbonhidrat açısından zengin hamur tatlıları, kurabiyeler, yağlı hamur işleri boş enerji almanıza yol açar ve sizi kısa sürede acıktırır.

◾ İftar ve sahurda tuz içeriği yüksek olan turşu, salamura, yağ ve tuz oranı yüksek olan pastırma, sucuk gibi besinler, şeker oranı ve kalorisi yüksek olan kurabiyeler, hamur tatlıları gibi besinlerden mutlaka uzak durun.

Ayet ve hadislerde tavsiye edilen 10 şifalı besin

  • 8
  • 10
SAHURDA ÇİĞ SEBZE, MEYVE VE KOMPOSTO
SAHURDA ÇİĞ SEBZE, MEYVE VE KOMPOSTO

◾ Sahurda çok yağlı çok tuzlu ve aşırı tatlı besinlerden kaçının. Bunların yerine hazmı kolay, mide-bağırsak sisteminde uzun süre kalabilecek lif içeren sebze, meyve ve tam tahıllı besinleri tercih edin.

◾ Gün boyu kan şekerinin düşmesini engellemek, mide boşalmasını geciktirmek, sahurda protein açısından zengin beslenmekle mümkün. Bu nedenle sahurda yağlı ve kalorili ağır yemekler yerine, daha hafif kahvaltılıkları yiyin.

◾ Sahur için en ideal besinler, zeytin, peynir, yumurta, kepek ekmeği, çiğ sebzeler, süt, yoğurt, meyve veya meyve kompostolarıdır.

Ramazan zikirleri

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN