Robotlar ve yapay zekâ hangi meslekleri elimizden alacak?
Geçtiğimiz yüzyılda hayatımızı kolaylaştıran ürünlerle ortaya çıkmıştı robot teknolojisi. Otomobil, telefon, uçak, televizyon, bilgisayarlar derken, kendimizi bir anda teknolojiyle bütünleşen bir hayatın içinde bulduk. İlerleyen yıllarda, bilgisayar tabanlı teknolojinin gelişmesiyle, dünya için de yeni bir sayfa açıldı. Hayal gücünün sınırlarını zorlayan yapay zekâ, gündelik yaşamımızın içine sızdı ve bugün pek çoğumuzun mesleğini elinden alacak seviyeye ulaştı. Peki, yaklaşık 500 milyon insanın işsiz kalmasına sebep olacağı tahmin edilen bu teknolojiler, gelecekte hangi meslekleri tehdit ediyor?
Giriş Tarihi: 09.10.2018
17:44
Güncelleme Tarihi: 10.10.2018
12:31
SANATA YANSIMALARI NASIL OLACAK?
Yakın bir zamana kadar, yapay zekânın sanat yapamayacağına ve düş kuramayacağına inanılıyordu. Ancak araştırmacılar besteci Nick Collins'in, uzun yıllar boyunca teknolojiyi kullanarak müzik ürettiğini kanıtladı.
Yapay zekânın en hızlı büyüyen dalı olan derin öğrenme, bilgisayarların görüntü, metin ve ses formatında bulunan sonsuz oranda veriyi anlamlandırmasını sağlıyor. Bu bilgisayarlar oldukça farklı katmana sahip ağları kullanarak, karmaşık durumları insanlardan daha iyi bir şekilde görme, doğru tepki verme ve öğrenme kapasitesine sahipler.
Sürecin en önemli kısmı ise yapay zekânın belirli bir medya türünden öğrenecek olduğu ve özümsediği öğrenme. Bir kez eğitilmiş olduktan sonra, notaları ile anlamlı bir müzik parçası olarak yorumlayabiliyor. Bu işlemin çıktısı, müziğin ne kadar yaratıcı olacağını tanımlayan değişkenler ile ayarlanıyor.
SİNEMANIN YAPAY ZEKÂSI BENJAMIN
Google'ın sanat ve müzik odaklı geliştirdiği Magenta, yapay zekânın müzik kulağını geliştirmeye çalışıyor. Sinirsel ağlar ile 4 müzik notasını öğrenen yapay zekâ, bu notalar ile 90 saniyelik bir piyano melodisi oluşturdu.
Benjamin adı verilen yapay zekâ ise, daha önce çekilmiş olan onlarca bilim kurgu ve fantastik filmlerle beslendi. 12 Maymun, Avatar, Matrix, Dune, Star Trek, Terminatör, Mad Max, Armageddom, A Space Odyssey, Interstellar, Ironman bu filmlerden yalnızca birkaçı.
Şimdiye kadar yazılmış olan neredeyse tüm bilim kurgu senaryolarındaki her bir kelimeyi, her bir cümleyi tek tek incelemiş, diğer kelimelerle olan ilişkilerine, cümle içinde kullanımına bakmış ve bir kısa film senaryosu yazmıştı.
MİLYONLARCA İNSAN İŞSİZ KALABİLİR
Günümüzde ABD'de 250 bin robot insanların yaptığı işleri yapabiliyor. Oxford Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, gelecek 20 yıl içinde var olan işlerin yüzde 35'inde insanlar yerlerini robotlara bırakacaklar.
Oxford Üniversitesi'nden bir grup araştırmacının yaptığı araştırma sonuçlarına göre yapay zekâ 2053 yılına kadar cerrahların işini elinden alacak.
YAPAY ZEKÂNIN İNSANI YENECEĞİ SIRADAKİ ALAN NE?
"Yapay zekâ GO oyununda insanı yenemez çünkü GO hissiyata dayanan bir oyun" deniyordu ancak geçtiğimiz yıl Google'a ait DeepMind şirketi tarafından geliştirilen AlphaGo isimli yapay zekâ, dünyanın en iyi GO oyuncusunu üç maçta da mağlup etti.
Bu sonuç, pek çok kişinin aklına "Yapay zekânın insanı mağlup edeceği sıradaki alan ne?" sorusunu getirdi.
Oxford Üniversitesi İnsanlık Geleceği Enstitüsü'nden bir grup araştırmacı bu sorunun yanıtını bulmak için kapsamlı bir araştırma yaptı. Yüzlerce makine öğrenme uzmanıyla görüşen ekip, bazı önemli işlerin ne zaman yapay zekâ tarafından yapılabilir hale geleceğine dair öngörülerini paylaştı.
120 YIL İÇİNDE TÜM İŞLER OTOMATİK OLACAK
Araştırmaya göre, makine öğrenme uzmanlarının büyük bir çoğunluğu, yapay zekânın 45 yıl içinde neredeyse bütün işleri insanlardan daha iyi yapacağını tahmin ediyor.
Araştırmacıların yüzde 50'si ise, 120 yıl içinde insanların yaptığı bütün işlerin otomatik hale geleceğini, yani otomasyonun insan hayatının tamamına gireceğine inanıyor.
Araştırma sonucuna göre 2026 yılında öğrenciler, yapay zekâ programlarını makale veya tez yazmak için kullanabilecek. Bu durumda öğretim görevlilerinin daha dikkatli olması gerekecek.
2027 yılına gelindiğinde ise artık TIR şoförü görmemiz pek mümkün olmayacak, zira bu işi de yapay zekâ üstlenmiş olacak.