Robotlar ve yapay zekâ hangi meslekleri elimizden alacak?
Geçtiğimiz yüzyılda hayatımızı kolaylaştıran ürünlerle ortaya çıkmıştı robot teknolojisi. Otomobil, telefon, uçak, televizyon, bilgisayarlar derken, kendimizi bir anda teknolojiyle bütünleşen bir hayatın içinde bulduk. İlerleyen yıllarda, bilgisayar tabanlı teknolojinin gelişmesiyle, dünya için de yeni bir sayfa açıldı. Hayal gücünün sınırlarını zorlayan yapay zekâ, gündelik yaşamımızın içine sızdı ve bugün pek çoğumuzun mesleğini elinden alacak seviyeye ulaştı. Peki, yaklaşık 500 milyon insanın işsiz kalmasına sebep olacağı tahmin edilen bu teknolojiler, gelecekte hangi meslekleri tehdit ediyor?
Giriş Tarihi: 09.10.2018
17:44
Güncelleme Tarihi: 10.10.2018
12:31
MİLYONLARCA İNSAN İŞSİZ KALABİLİR
Günümüzde ABD'de 250 bin robot insanların yaptığı işleri yapabiliyor. Oxford Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, gelecek 20 yıl içinde var olan işlerin yüzde 35'inde insanlar yerlerini robotlara bırakacaklar.
Oxford Üniversitesi'nden bir grup araştırmacının yaptığı araştırma sonuçlarına göre yapay zekâ 2053 yılına kadar cerrahların işini elinden alacak.
YAPAY ZEKÂNIN İNSANI YENECEĞİ SIRADAKİ ALAN NE?
"Yapay zekâ GO oyununda insanı yenemez çünkü GO hissiyata dayanan bir oyun" deniyordu ancak geçtiğimiz yıl Google'a ait DeepMind şirketi tarafından geliştirilen AlphaGo isimli yapay zekâ, dünyanın en iyi GO oyuncusunu üç maçta da mağlup etti.
Bu sonuç, pek çok kişinin aklına "Yapay zekânın insanı mağlup edeceği sıradaki alan ne?" sorusunu getirdi.
Oxford Üniversitesi İnsanlık Geleceği Enstitüsü'nden bir grup araştırmacı bu sorunun yanıtını bulmak için kapsamlı bir araştırma yaptı. Yüzlerce makine öğrenme uzmanıyla görüşen ekip, bazı önemli işlerin ne zaman yapay zekâ tarafından yapılabilir hale geleceğine dair öngörülerini paylaştı.
120 YIL İÇİNDE TÜM İŞLER OTOMATİK OLACAK
Araştırmaya göre, makine öğrenme uzmanlarının büyük bir çoğunluğu, yapay zekânın 45 yıl içinde neredeyse bütün işleri insanlardan daha iyi yapacağını tahmin ediyor.
Araştırmacıların yüzde 50'si ise, 120 yıl içinde insanların yaptığı bütün işlerin otomatik hale geleceğini, yani otomasyonun insan hayatının tamamına gireceğine inanıyor.
Araştırma sonucuna göre 2026 yılında öğrenciler, yapay zekâ programlarını makale veya tez yazmak için kullanabilecek. Bu durumda öğretim görevlilerinin daha dikkatli olması gerekecek.
2027 yılına gelindiğinde ise artık TIR şoförü görmemiz pek mümkün olmayacak, zira bu işi de yapay zekâ üstlenmiş olacak.
ROBOTLAR HANGİ MESLEKLERİ ELİMİZDEN ALACAK?
Önümüzdeki yıllarda, bugün yapılan rutin işlerin ve bazı mesleklerin birçoğunu robotlar ve yapay zekâ tarafından yapılacak. Öngörülere tehdit altındaki meslekler şunlar:
Sigortacılık, emlak komisyoncuları, kredi analistleri, posta hizmeti çalışanları, laboratuvar teknisyenleri, muhasebeciler, denetçiler, ofis personeli, çağrı merkezi çalışanları, sosyal medya uzmanları.
“İNSAN ISKARTAYA ÇIKACAK” FİKRİ
Sosyolog Zygmunt Bauman "Iskarta Hayatlar: Modernite ve Safraları" adlı eserinde, moderniteden hareketle çağın krizlerini irdeliyor. Onun bu eserini, yapay zekânın işsiz bırakacağı insanlarla birlikte düşünerek incelemek gerekiyor.
Bauman, "ıskarta" kavramı üzerinden felsefi bağlamı, güncel ile irtibatlandırarak, okuyucuyu eleştirel bir okumaya davet ediyor. Ona göre, asıl sorun ise "gezegenin dolmuş" olması.
Dünyaca ünlü sosyolog Bauman'ın ortaya attığı fikir, "Fiziksel coğrafya hatta nüfus yoğunluğu ile ilgili bir saptama" değil. Modernleşmenin getirdiği her türlü üretim-tüketim olgusunu piyasa aracılığı ile zapt etmesinin doğurduğu bir "metalaşma, ticarileşme ve parasallaşma süreci" .
Ona göre "doluluk" görünür iki sonuç getiriyor: ıskarta insan (işsiz insan) ve tüketilmiş mal ve eşyanın çöpleri.