Sağlık Arası I Hacamat ne zaman yaptırılmalı?
Geçmişi antik çağlara kadar uzanan bu kupa uygulaması olan hacamat, migrenden romatizmal hastalıklara kadar pek çok hastalığa fayda sağlar. "Hacamatın faydaları neler? Hacamat ne zaman yaptırılmalı? Kimler hacamat yaptıramaz? Hacamat detoks mudur? Hacamattan önce ve sonra neler yapılmalı?" gibi pek çok soruyu Prof. Dr. Abdurrahim Koçyiğit ile konuştuk.
Giriş Tarihi: 26.12.2022
15:42
Güncelleme Tarihi: 27.02.2024
15:23
◾ Hacamat için detoks da diyebilir miyiz?
◾ Prof. Dr. Abdurrahim Koçyiğit
Bir nevi detokstur yani preventive medicine dediğimiz önleyici tıptır aslında. Hacamat olan insan daha az hastalanır. Çünkü bağışıklık sistemini de güçlendiriyor . Oradaki hücrelerin uyarılmasıyla birlikte bir taraftan bağışıklık sisteminiz güçleniyor bir taraftan vücuttaki atılan o toksik maddelere bağlı disfonksiyon dediğimiz bozukluklar da düzelmiş oluyor. Ve belli işte yorgunsanız yorgunluğunuz gidebiliyor daha dinç bir vücut kazanabiliyorsunuz.
◾ Peki, yılda kaç defa yaptırmamız gerekiyor?
◾Prof. Dr. Abdurrahim Koçyiğit
Yılda 2-3 defa yapmak yeterli olabilir. Duruma göre yani siz temiz bir ortamda yaşıyorsanız belki yaptırmamanız da gerekebilir ama çok fazla hava kirliliğinin olduğu toksik ortamda, stres ortamında yaşıyorsanız gerekebilir. Bunu çok kurala bağlamak da doğru değil. İhtiyaca, yaşadığınız ortama, çevreye, yaşa göre değişen bir olay.
◾ Hacamat yaptırıldıktan sonra özel olarak bir şey yapmamız gerekiyor mu?
◾ Prof. Dr. Abdurrahim Koçyiğit
Hacamat yaptırıldıktan sonra o yaranın mutlaka steril bir bez ile kapatılması, mümkün olduğu kadar da yara iyileştirici bir kremin de mesela sarı kantaron biz burada yaygın olarak kullanıyoruz, kullanılarak yaranın hızlı bir şekilde kapatılmasının sağlanması lazım. Çünkü açık yaralar her zaman enfeksiyona müsaittir.
◾ Hacamatı kimler yaptıramaz?
◾ Prof. Dr. Abdurrahim Koçyiğit
◾ Özellikle animik dediğimiz kansız insanlar, kanserliler, çocuklar ve gebelere yapılması doğru değil.
◾ Hacamatın belli bir kuralı var mıdır?
◾ Prof. Dr. Abdurrahim Koçyiğit
Maalesef Türkiye'de hekim olmayan insanlar tarafından, hijyen konularına çok dikkat edilmeden, bu işin kuralını bilmeden yapılıyor. Kesinlikle önlenmesi gerekir. Zaten Sağlık Bakanlığı'nın izin verdiği de sadece hekimler ve diş hekimleridir. O da sertifika almak koşuluyla ve Sağlık Bakanlığı'nın izin verdiği merkezler de ancak yapılabilir. Aksi takdirde ciddi komplikasyonlar ciddi malpraktisler ile karşılaşılabiliriz.