Sağlık Arası I Hacamat ne zaman yaptırılmalı?
Geçmişi antik çağlara kadar uzanan bu kupa uygulaması olan hacamat, migrenden romatizmal hastalıklara kadar pek çok hastalığa fayda sağlar. "Hacamatın faydaları neler? Hacamat ne zaman yaptırılmalı? Kimler hacamat yaptıramaz? Hacamat detoks mudur? Hacamattan önce ve sonra neler yapılmalı?" gibi pek çok soruyu Prof. Dr. Abdurrahim Koçyiğit ile konuştuk.
Giriş Tarihi: 26.12.2022
15:42
Güncelleme Tarihi: 27.02.2024
15:23
◾ Hacamatın belli bir kuralı var mıdır?
◾ Prof. Dr. Abdurrahim Koçyiğit
Maalesef Türkiye'de hekim olmayan insanlar tarafından, hijyen konularına çok dikkat edilmeden, bu işin kuralını bilmeden yapılıyor. Kesinlikle önlenmesi gerekir. Zaten Sağlık Bakanlığı'nın izin verdiği de sadece hekimler ve diş hekimleridir. O da sertifika almak koşuluyla ve Sağlık Bakanlığı'nın izin verdiği merkezler de ancak yapılabilir. Aksi takdirde ciddi komplikasyonlar ciddi malpraktisler ile karşılaşılabiliriz.
◾ Kesi yaparken bistüri ile yapılıyor ve kesinlikle kullanılan bisturinin tekrar kullanılmaması da gerekiyor. Her hasta için özeldir.
İki milimetreyi üç milimetreyi maksimum geçmemesi gerekiyor. Aksi takdirde damarlara isabet eder. Dermis tabakası dediğimiz derinin üst tabakasının altına çok geçmemesi gerekiyor ki, bizim hedefimiz orada damardan kan almak değil, kanatmak değil, damarın olmadığı hücreler arası mesafedeki sıvıyı almaktır . Çünkü vakum oluşturularak bu iş yapılıyor.
Vakum oluşturularak bir taraftan siz kan alıyorsunuz, bir taraftan da damarların daha iyi çalışmasını,toksik maddelerin lenfatik sistem tarafından absorbe edilmesini sağlıyorsunuz. Yani sadece mesele orada kan almak değil. O bölgede kan damarların lenfatik sistemin daha iyi çalışmasını da sağlıyorsunuz hacamat yaparak. O açıdan kesinlikle derin yapılmamalı, derin yapılırsa o mesafeden değil de kan damarlarından kan alma ihtimali çok yüksek.