Sağlıklı beslenmenin 12 kısa yolu
Günümüzde sağlıklı beslenmek, her geçen gün daha da mühim bir hal alıyor. Fakat sağlıklı beslenmek, sadece kilo kontrolü ile ilgili bağlantılı değildir. Sağlıklı beslenmenin 12 kısayolunu keşfetmek, vücudunuzun gerçek ihtiyaçlarını anlamak, doğru yaklaşımı benimsemek insan sağlığı ve uzun bir yaşam için oldukça önemlidir. Sizler için sağlıklı beslenme konusunda neler yapabileceğimizi araştırdık.
Giriş Tarihi: 11.11.2024
17:22
◾ Yaşadığımız çağda hızlı işlenmiş gıdalar maalesef hayatımızın temel bir parçası haline gelmiş durumda. Genel olarak katkı maddesi içeren, uzun ömürlü paketler de tutunan, yapay tatlandırıcılar ve renklendirici ler bulunduran işlenmiş gıdalar belli bir metabolik bedel ile tüketilir.
Metabolizma nedir?
Metabolizma, vücudun her bir hücresinde meydana gelen, vücudun enerji ihtiyacını karşılayan reaksiyonların bütününe denmektedir.
◾ İbn-i Sina meşhur eseri el-Kanun fi't-Tıp'da bu hususu dile getirmiştir:
"Tam olarak acıkma hali olmadan asla bir şey yemeyin."
◾ Yeme ve atıştırma gibi alışkanlıklar, çoğu zaman beslenme ihtiyacından çok farklı amaçlara hizmet eder. Bazı zamanlar ne zaman, ne yiyeceğimize vücudumuz değil duygusal çalkantılarımız hükmeder.
HAFIZAYI KORUYAN VE HASTALIKLARA ŞİFA OLAN SEBZELER
◾ Sağlıklı yaşam ve dengeli beslenme konusunda özellikle karbonhidrat alımının kontrol altına alınması, kilo yönetimi ve genel sağlık açısından çok önemlidir.
◾ Karbonhidratların insan vücudunda enerjiye dönüştüğü bilinse de fazla tüketildiğinde yağ olarak depolanması kaçınılmaz sonucudur. Mümkün olduğunca karbonhidrat alımını azaltmak gerekir.
◾ Lifli ve yeşil gıdaları tercih etmek, sağlıklı beslenmenin temel yapılarından biridir. Bu gıdalar sindirimi destekler, tokluk hissi verir ve insan vücudunun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri sağlar.
◾ Sindirimi kolaylaştıran lifli gıdalar ise:
↪ Tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi besinler yüksek posa (lif) içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini artırarak, sindirilmiş besin artıklarının kalın bağırsaktan geçişini hızlandırır.
SPOR YAPMANIN 10 FAYDASI
PROBİYOTİKLER VE KALİTELİ PROTEİNLER
◾ Probiyotikler , insanlarda bağırsak florasında yaşayan ve sindirime yardımcı olan bakteriler, mikro organizmalar dır. Bağırsak sağlığınızı korumak için probiyotik tüketmek önemlidir.
◾ Probiyotikler, insan vücudunun içerisinde doğal olarak bulunan iyi, canlı maya ve bakteriler den yapılmaktadır. Vücudumuzda sürekli olarak iyi ve kötü bakteriler bulunur. Probiyotik takviyeleri, vücuda iyi bakterileri eklemenin yollarından birisidir.