Arama

Sağlıklı beslenmenin asırlık ipuçları

Masa başı çalışan insanlar nasıl beslenmeli? Yaşlanmayı hızlandıran besinler neler? Sofrada hangi yiyecekler hangi sırayla yenmeli? İçilecek sularda insan sağlığı için dikkat edilmesi gereken durumlar neler? Bedensel özelliklerinize göre beslenmeniz mümkün mü? Dört mevsimde beslenmeyle ilgili altın değerindeki bilgiler ve daha niceleri asırlar önce Osmanlı hekimi Şirvani tarafından yazıldı. Şirvani'nin tıpla ilgili Türkçe eseri Sultaniyye, Kaşgarlı Mahmud'un yazdığı Divanu Lugati't-Türk'ten sonra, yiyecek ve içecek konusundaki en geniş bilgileri içeren ikinci eser olarak biliniyor.

  • 3
  • 10
SULTANİYYE KİTABINDA HANGİ BİLGİLER YER ALIYOR?
SULTANİYYE KİTABINDA HANGİ BİLGİLER YER ALIYOR?

Sultaniyye, genel olarak insan sağlığıyla ilgili bilgiler veren bir kitaptır. Yazılış tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Ancak eserin başında bu kitabın Osmanlı hükümdarı Çelebi Mehmed'e sunulduğu belirtilir. Sultaniyye adı da bir hükümdara sunulmak için yazıldığını çağrıştırır.

Süleymaniye Kütüphanesi'ndeki iki nüshasını ilk defa 1984 yılında yayımlanan İslami Tıp Yazmaları Kataloğu'nda, Manisa nüshası ise 1998 yılında tanıtılmıştır. Eserin şimdiye kadar tespit edilmiş beş nüshası bulunmaktadır.

Sultaniye bir giriş ve on dört bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler kimi zaman kendi içerisinde değişik alt başlıklara ayrılır. Eserin büyük bir kısmında yiyecek ve içeceklerin insan sağlığıyla ilişkisi örneklerle anlatılır. Kitabın genelinde yeri geldikçe yiyecek ve içeceklerden bahsedilse de özellikle birinci, ikinci, on üçüncü ve on dördüncü bölümleri doğrudan yiyecek ve içeceklerle ilgilidir.

  • 4
  • 10
ÇALIŞMAYAN İNSANLAR NASIL BESLENMELİ?
ÇALIŞMAYAN İNSANLAR NASIL BESLENMELİ?

Altı fasla ayrılan birinci bölümde yiyecekler ele alınmıştır. Bu bölümün birinci faslı çalışmayan insanların beslenmeleriyle ilgilidir. Bu insanlara ekmek olarak iyi yıkanmış ve gölgede kurutulmuş, iyi öğütülüp ibrişim elekten elenmiş, az tuzla yoğrulmuş ve tandırda pişirilmiş buğday ekmeği tavsiye edilir. Ne çok kalın ne çok ince yapılması önerilen bu tür ekmeklerin hazmının iyi ve kolay olduğu insan sağlığına hiçbir zararının bulunmadığı ve vücuda diğer hububattan daha fazla gıda verdiği belirtilmektedir.

Ağır işlerde çalışmayan ve bedensel olarak yorulmayan insanların piliç eti, tavuk eti yiyebileceği belirtilir. Bu etlerin de mutlaka sirke, limon, koruk suyu, nar ekşisi gibi nesnelerle pişirilmeleri tavsiye edilmektedir.

  • 5
  • 10
YORGUN DÜŞEN KİŞİLER NASIL BESLENMELİ?
YORGUN DÜŞEN KİŞİLER NASIL BESLENMELİ?

Birinci bölümün ikinci faslı bedeniyle çalışan ve yorgun düşen kişilerin nasıl besleneceklerine ve ne yemeleri gerektiğine ayrılmıştır. Bu kişilere, ekmek olarak mayasız sac ekmeği yani bazlama ile hamuru iyice yoğurulmuş fırın ekmeği; et olarak ise, sığır eti, su sığırı eti, ciğer, dalak ve bağırsak tavsiye edilmektedir. Çok çalışan ve yorulan kişilerin sindirimi kolay paluze, peynir, patlıcan, köknar içi, kestane, mercimek, börülce, şalgam, kavrulmuş bakla gibi yiyecekleri tercih etmeleri de önerilmektedir.

  • 6
  • 10
SOFRADA YİYECEKLER HANGİ SIRAYLA YENMELİ?
SOFRADA YİYECEKLER HANGİ SIRAYLA YENMELİ?

Üçüncü fasılda çeşitli mizaçlara sahip insanların nasıl beslenmeleri, hangi tür yiyecekleri yemeleri gerektiği üzerinde durulmuştur. Bu bölümün dördüncü faslında sofrada yiyeceklerin hangi sırayla yenileceği, ne tür yiyecekleri nelerle birlikte yemek gerektiği anlatılmaktadır. Burada önem verilen konu, yemeklerin sindirimidir. Bu yüzden sindirimi zor yiyeceklerin sindirimi kolay olanlardan önce yenmesi tavsiye edilir ve bunun sebepleri üzerinde durulur.

Beşinci fasılda yemeklerin hangi vakitte yenmesi gerektiği anlatılır. Yemekten önce mutlaka karnın iyice acıkmış olması, bir önceki yemekten sindirilmemiş bir şey kalmaması istenir. Yenilen yemeklerin iyi ve tez sinmesi için yemekten sonra biraz uyku tavsiye edilir. Özellikle kış mevsiminde daha iyi yemek yenileceği söylenir. Kuşluk öğününden akşam öğünü daha iyidir. İnsan günde iki öğün yemek yemeyi adet edindiyse bu geleneği sürdürmelidir. Günde bir öğüne indirirse sindirim zorlaşır, vücut bundan zarar görür.

  • 7
  • 10
YAŞLANMAYI HIZLANDIRAN BESİNLERDEN UZAK DURUN
YAŞLANMAYI HIZLANDIRAN BESİNLERDEN UZAK DURUN

Altıncı fasılda hangi yiyeceklerin bedene zarar verdiği ve bunları yemekten sakınmak gerektiği anlatılmaktadır. Şirvani, ekşi yiyecekleri çok yemekten kaçınılmasını, çünkü bu tür yiyeceklerin insanı tez yaşlandırdığını belirtir. Yazar, tatlıları çok yemekten de sakınılmasını, çünkü çok yenilen tatlıların mideye zarar verdiğini ve bedeni kurutup incelttiğini anlatır.

Sultaniyye'de yenilen yemeklerin zararlarını yok etmek için de tavsiyelerde bulunulmaktadır. Yazar, tatlının zararlarının ekşiyle, ekşinin zararlarının tatlıyla; tuzlunun zararlarının tuzsuzla, tuzsuzun zararlarının da tatlıyla giderilebileceğini anlatır. Ayrıca birlikte yenilmemesi gereken yiyecekler üzerinde de duran yazar, mesela cüzzam ve titreme hastalığına sebep olacağı için balıkla süt yenilmemesini tavsiye eder.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN