Arama

Sağlıklı beslenmenin ilk koşulu: Gıda okuryazarlığı

Sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda bildiklerimize her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Yeni yapılan araştırmalar, gıda hakkındaki haberler, bu alandaki bilgilerimizi arttırsa da yeterli değil. Gıda okuryazarlığı, beslenme bilincimizin oluşması, sağlığın korunması, ekolojik unsurların gözetilmesi ve arzu edilen yaşam kalitesine ulaşılması için oldukça önemli. Bu noktada Müslümanlar olarak göz önünde bulundurmamız gereken bir konu da "helal gıda" konusu. Peki, helal gıda sağlık açısından nasıl değerlendirilir? Geçmişte var olmayan gıdalara "helal" hükmü nasıl verilir? Gayrimüslimler neden helal sertifikalı ürünleri tercih ediyorlar?

  • 3
  • 14
GIDA OKURYAZARLIĞI NEDİR?
GIDA OKURYAZARLIĞI NEDİR?

Beslenme bilincinin oluşmasında başat role sahip olan gıda okuryazarlığı, üç ana bilgi alanını kapsayan bir kavram.

💠

Gıda okuryazarlığı, beslenme ve sağlık; tarım, çevre ve ekoloji; sosyal kalkınma ve eşitlik gibi konuları kapsayan bu kavram, beslenme dili, beslenme uygulamaları ve beslenme ekolojisi gibi unsurlardan oluşuyor.

Gıda okuryazarlığının en büyük amacı, bireylerin sağlıklı beslenmelerini güvence altına almak, bu minvalde uygulamalar geliştirmek ve gıda sisteminde gerçekleşen değişikliklere uyum sağlamaları konusunda yardım etmektir.

  • 4
  • 14
GIDA OKURYAZARLIĞI NEDEN GEREKLİ?
GIDA OKURYAZARLIĞI NEDEN GEREKLİ?

Sağlık okuryazarlığına benzer şekilde gıda okuryazarlığı da kişinin temel beslenme bilgisine sahip olma ve bu bilgiyi işleme yeteneğini geliştirmeyi hedefler.

💠

📌 Gıda okuryazarlığı sayesinde birey sağlıklı beslenmeyi sürdürür, diyet kalitesinin korunmasını sağlar.

📌 Besin alımı sırasında planlama, yönetme, seçme ve hazırlamaya dair farklı süreçlerde bilgi, beceri ve davranış geliştirme imkânı bulur.

📌 Beslenme sistemi ile biyolojik, sosyal ve ekolojik sistemlerin ilişkisi hakkında bilgilenir ve bu bilincin toplumda yayılması konusunda da etkili olur.

📌 Bireyler, gıda ve beslenme hakkındaki temel bilgiler sayesinde kendi besin ihtiyaçları doğrultusunda sağlıklı kararlar alabilirler.

  • 5
  • 14
ÖLÇÜ, PORSİYON VE BESİN DEĞERİNİ BİLMEK ÖNEMLİ
ÖLÇÜ, PORSİYON VE BESİN DEĞERİNİ BİLMEK ÖNEMLİ

Sağlıklı beslenmek ve gıda okuryazarlığı konusunda bilgi sahibi olmak, toplumun her kesimini yakından ilgilendiren bir ihtiyaç.

💠

Bireylerin karmaşık bilgilerle sunulan gıdalar ve beslenme türleri hakkında bilgiyi anlayabilmesi ve bu konuları eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirerek sağlığına uygun uygulamalara dönüştürmesi için gıda okuryazarlığı hakkında bilgi sahibi olması gerekir.

Yiyecek ve içecek satın alırken farklı ölçütleri göz önünde bulundurma, ürün yetiştirme, besin seçme, hazırlama, pişirme ile ilgili becerilerin geliştirilmesi son derece önemlidir.

📌 Bunun yanında gıdalarla ilgili istatistiklerin, tüketilmesi gereken günlük miktarların, porsiyon ölçülerinin ve etiketlerde yer alan enerji ve besin değerinin bilinmesi gerekir.

  • 6
  • 14
BESLENME ALIŞKANLIKLARIMIZI NASIL DEĞİŞTİRELİM?
BESLENME ALIŞKANLIKLARIMIZI NASIL DEĞİŞTİRELİM?

Gelişen dünya ile farklılaşan yaşam tarzı; hareketsizlik, düzensiz beslenme, kilo alımı gibi pek çok olumsuz durumu beraberinde getirse de bazı hastalıklar, yaşam tarzının değiştirilmesi ile önlenebilir.

📌 İnsanların yaşamını sürdürebilmesi için önemli bir yere sahip olan sağlığın korunması öncelikle bireylerin kendi bilincini geliştirmesi ile mümkün olur.

🔸 Sağlıklı bir yaşam için hastalıklara karşı temel beslenme kuralları

  • 7
  • 14
HELAL GIDA VE SAĞLIKLI BESLENME İLİŞKİSİ
HELAL GIDA VE SAĞLIKLI BESLENME İLİŞKİSİ

Helal gıda, hem ülkemizde hem de başta İslam ülkeleri olmak üzere tüm dünyada önemini her geçen gün biraz daha hissettiren bir konudur.

💠

Bir besinin helal gıda olarak adlandırılması, onun yalnızca İslami hükümlere uygunluğu anlamına gelmez. Zira helal olanın temiz olduğu, insan sağlığına zararı olacak unsurlar içermediği kabul edilir.

İslam'da besin maddelerinin helal olma durumu geniş tutulmuş ve "insan sağlığı" ön planda tutularak zorunlu hallerde yiyeceklerle ilgili bazı sınırlamalara yer verilmiştir.

📌 Öte yandan eski inançlara dair bazı batıl inançlar kaldırılmış, eski ümmetlere yasak olan bazı yiyecekler helal kılınmıştır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN