Arama

Sağlıklı gıda hazırlayabilmek için altın değerinde 20 kural

Beslenme, bir canlının hayatını devam ettirebilmesi için en önemli unsurlardan bir tanesidir. İlkel zamanlarda avcılık ve toplayıcılıkla başlayan beslenme hayatımız sanayileşme ile pratik ve az zamanda yemek olarak dünyamızda yerini koruyor. Ancak bu sanayileşme ve paketlenmiş gıdaların tehlikesi ise çok daha fazla ve ağır. Hazır ve paketli gıdalar ile sağlıklı beslenmek, besinlerin hormonsuz ve güvenilir olması artık çok da mümkün değil. Bu konuyla alakalı olarak Dünya Sağlık Örgütü, çalışmalar yaparak sağlıklı gıda tüketimini yaygınlaştırmak için uyarılarda bulundu. İşte, sağlıklı gıda hazırlayabilmenin altın değerindeki kuralları…

  • 12
  • 20
GIDALARINIZI TEMİZ SUYLA YIKAYIN
GIDALARINIZI TEMİZ SUYLA YIKAYIN

Gıdaları hazırlarken temiz su kullanmak, temiz su içmek kadar önemlidir. Eğer kullandığınız su ile ilgili şüpheleriniz varsa, bu suyu kullanmadan önce mutlaka kaynatmalısınız. Bebekler için hazırlayacağınız gıdalarda kullandığınız suya ise özellikle dikkat etmelisiniz.

Bu tavsiyelerin yanında sağlıklı gıda hazırlama ve pişirme teknikleri adına uzmanların tavsiye ettiği birkaç adım daha var. Tüketilecek gıdaları hazırlarken oluşabilecek vitamin ve mineral kayıplarını en azına indirmek için dikkat edilmesi gereken birkaç kolay öneri:

  • 13
  • 20
MEVSİMİNE GÖRE BESİN
MEVSİMİNE GÖRE BESİN

Mevsiminde tüketilecek kadar sebze ve meyve almak gerekir.

  • 14
  • 20
YEŞİL SEBZELERE BIÇAK DEĞDİRMEYİN
YEŞİL SEBZELERE BIÇAK DEĞDİRMEYİN

Özellikle yeşil yapraklı sebzeleri pişirmeye yakın elle doğrayın ve hemen tüketin. Sebzeleri yemeği pişirmeden hemen önce doğrayın, doğranıp bekletilen sebzelerde vitamin kayıpları olur.

Meyvelerin yenilebilen kabuklarını soymayın, eğer gerekli ise ince soyun. Birçok sebze ve meyvenin vitamin ve minerali kabuğunda ve kabuğunun hemen altında bulunur. Dilimlenmiş meyveleri ve taze meyve sularını, vitamin kayıplarını önlemek adına hemen tüketin.

  • 15
  • 20
BESİNLERİ KENDİ SUYUNDA PİŞİRİN
BESİNLERİ KENDİ SUYUNDA PİŞİRİN

Besinleri kavurmadan çiğden ve buharda veya kendi suyunda ya da fırında pişirin. Yağda kızartma yönteminden olabildiğince uzak durun.

  • 16
  • 20
HAYVANSAL GIDALARI YAĞSIZ ALIN
HAYVANSAL GIDALARI YAĞSIZ ALIN

Et, tavuk gibi hayvansal kaynaklı gıdaları yağsız alın ve pişirirken ekstra yağ ilave yapmayın. Eti yakmayın ve tütsülemeyin.

Gıdaları ızgarada, fırında, düdüklü tencerede pişirmeyi tercih edin. Şayet mangal yapılacaksa et ile ateş arasında en az 20 cm kalmasına özen gösterin.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN