Arama

Sahurda tüketilmemesi gereken besinler🍯🍵🍞

Ramazan orucunun günlük hayatımıza kazandırdığı önemli güzelliklerden biri de sahura kalkmaktır. Sahura kalkmak, oruç tutmak için güç kazanmak olduğu gibi, bu yönüyle bir şükrün de edası niteliğindedir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), sahur yemeğinin "mübarek bir yemek" olduğunu ifade eder ve sahura kalkılmasını tavsiye buyurur. Peki, sahurda tüketilmemesi gereken besinler nelerdir?

  • 13
  • 18
RAMAZAN PİDESİ
RAMAZAN PİDESİ

Ramazan ayında satışları artan iftar sofralarının olmazsa olmazlarından ramazan pidesini iftarın aksine sahurda tüketmek gün boyu olumsuz etkilenmenize neden olur. Glisemik indeks yani karbonhidratların kandaki şeker miktarına etkisi yüksek yiyecekler çabuk acıkmaya neden olur.

Ramazan pidesi glisemik indeksi yüksek bir besin. Bundan dolayı sahurda tüketmeniz tavsiye edilmez. Sahurda tam tahıllı ekmek tüketerek tokluk sürenizi uzatabilirsiniz. Pideyi ise haftada 2-3 kere az miktarda iftarda tüketebilirsiniz.

  • 14
  • 18

Sahur yapmak kadar sahurda doğru yiyecekler yemek de önemlidir. İster klasik yemekler yiyin isterseniz de kahvaltı olarak sahurunuzu yapın ancak doğru bir şekilde bunları yapmanız gerekiyor.

  • 15
  • 18
MUZ
MUZ

Muzda sağlık açısından oldukça yararlı bir meyvedir ancak mısırda olduğu gibi muzunda içerisinde glisemik indeks fazladır. Bu nedenle sahurda tükettiğinizde kısa sürede sizi acıktırabilir.

Glisemik indeks: Glisemik indeks karbonhidratların kandaki glukoz düzeylerine olan etkisini ölçme sistemidir.

  • 16
  • 18
SAHURDA NE TÜKETMELİYİZ?
SAHURDA NE TÜKETMELİYİZ?

1-Ekmek ve tahıllar

2-Süt veya yoğurt

3-Peynir, yumurta

4-Meyve

5-Sebze veya salatalık domates vb

6-Yağlı tohum

7-Bol su

  • 17
  • 18
SAHURDA TOK TUTAN BESİNLER NELERDİR?
SAHURDA TOK TUTAN BESİNLER NELERDİR?

Zeytin
Zeytin sahurda yenmesi gereken yiyecekler arasında. Sindirim sistemine yardımcı olan zeytin, tok tutması ile de sahur sofralarının en gözde besinleri arasında bulunuyor. Sahurda birkaç tane zeytin tüketmeyi unutmayın.

Çorba
Tokluk hissinizi hemen sağlayacak, yaz sebzeleri ile hazırlanmış mercimek çorbası veya soğuk ayran aşı çorbası tavsiye edilen seçimler.

Yumurta
Sahur zamanında vazgeçilmez besinlerden olan yumurta, tok tutan besinlerin başında geliyor. İster rafadan ister sahanda olsun ama sahurda mutlaka yumurta yemeye özen gösterin.

Çörek otu
Sağlıklı yağlar açısından zengin olan çörek otu, salata veya yoğurtla birlikte tok tutucu özelliğini gösteriyor. Çörek otu ayrıca mide sorunlarına da birebir.

Çavdar ekmeği
Çavdar ekmeği hem bağırsak dostu olması ile hem de tok tutması ile sahurda tüketilmesi gereken besinler arasında yer alıyor.

Süt
Çay ve kahve yerine sahurda süt içmek hem rahat uyumanızı sağlar hem de size gerekli proteinleri sağlayarak, gün boyu tok hissetmenize de yardımcı olur.

Yoğurt
En besleyici gıdalardan biri olan yoğurt uyku problemlerine iyi gelir. Yoğurt aynı zamanda sizi tok tutarak acıkmanızı önleyici bir etki gösterir. Yoğurdunuzun içine bir çay kaşığı tarçın ekleyerek kan şekerinizi de dengeleyebilirsiniz.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN