Salda gölü hakkında bilgiler...
NASA, Salda Gölü'nün özelliklerinin Mars'taki Jezero Krateri ile aynı olduğunu açıkladı. Paylaşımda "Jezero'ya gidemezsiniz, ama Türkiye'yi ziyaret edebilirsiniz" denildi. Türkiye'nin Maldivleri Salda Gölü, ülkemizde koruma altına alınan doğal güzelliklerimizden... Türkiye'nin en derin gölü olma özelliğini taşıyan Salda Gölü'ne 2018'de 500 bin ziyaretçi geldi. Peki, Salda Gölü nerededir, nasıl gidilir? Salda gölü hakkında bilinmesi gerekenleri derledik.
Giriş Tarihi: 04.09.2019
15:01
Güncelleme Tarihi: 01.08.2020
11:07
Salda Gölü özelikleri nedir?
Burdur'un Yeşilova ilçesinde bulunan Salda Gölü , son dönemde turistlerin ilgisini fazlasıyla çekmiş durumda. Salda, yer yer 184 metreye ulaşan derinliğiyle Türkiye'nin en derin gölü olma özelliğini taşıyor. Suyu ise az tuzlu ve yüksek alkali özellikte. Gölden herhangi bir akarsu çıkışı bulunmuyor. Bu da Salda'yı kapalı havza gölü yapıyor.
Göl, barındırdığı endemik türler ile aynı zamanda uluslararası bir öneme de sahip. Önemli kuş, doğa ve bitki alanı. Salda Gölü'nün yaklaşık 2 milyon yıl önce oluştuğu tahmin ediliyor. Göl ve kıyı şeridi 1. Derece Doğal Sit alanı durumunda. Yani bilimsel ve arkeolojik çalışmalar hariç, kesinlikle dokunulmaması gereken bir yer kuyruğunun 2 türü, yalnızca Salda'nın güney kıyılarında yetişiyor.
Kapladığı Alan : 57 km2 Derinlik: 185 metre (ölçülebilen) Ortalama Yükseklik: 1.193 metre
Mars'ın yüzey özelliklerine sahip dünyadaki iki yerden biri olan Salda Gölü, Türkiye'nin büyüleyici güzelliklerinden. Burdur'un Yeşilova ilçe merkezine yaklaşık 4 km mesafede bulunan göl, 44 kilometrekarelik bir alana yayılıyor. Yeşilova ilçesi, Doğanbaba ve Kayadibi köyleriyle çevrili olan Salda Gölü, 184 metreye varan derinliğiyle Türkiye'nin en derin gölleri arasında yer alıyor. Türkiye'nin en temiz gölü özelliğini taşıyan Salda Gölü, Burdur-Denizli-Antalya şehirlerinin tam ortasında konumlanıyor. Burdur'un Yeşilova İlçesine bağlı Salda Gölü, Burdur merkeze yaklaşık 76 km., Isparta merkeze 107 km., Denizli merkeze 100 km. mesafede konumlanıyor.
Göller Bölgesi içinde yer alan göl, stromatolik kayaçlar adı verilen kireçtaşına benzer bir yapıdan oluşuyor. Mars'ın yüzeyinde de görülen bu kayaçlar gölün yapısında magnezyum üretmesini sağlıyor. Bu yüzden gölün dibi de kıyıları da beyaz bir renge sahip.
Tektonik bir krater gölü olan Salda Gölü'nün suyu ve kumunun yapısında soda, kil ve magnezyum bulunduğu için bunlar bazı cilt hastalıklarına iyi geliyor. Yaz aylarında suların çekilmesiyle gölün ortasından görülmeye değer 7 beyaz ada ortaya çıkıyor.
Salda Gölü cilt sağlığına iyi geliyor mu?
Salda Gölü plaj bölgesinde yer alan sığ su tabakasındaki gri renkli jelin; vücuda sürüldükten sonra 10-15 dk. güneşte bekletilmesi ve beyaz renge dönüşünce göl suyu ile duş alınması sonucunda, cilt altı dokusunda kan dolaşımını artırdığı, vücuttaki toksinlerin atılmasını sağladığı, cilde yumuşaklık, elastikiyet ve canlılık kazandırdığı görülmüştür. Jelli suyun bileşimindeki magnezyum (Mg), sülfat (SO4), kalsiyum (Ca), klorür (Cl), sodyum (Na), bikarbonat (CO3H) gibi insan sağlığına yararlı minareller bulunuyor.
Salda Gölü'ne nasıl gidilir?
Burdur'a 76 Denizli'ye 96, Isparta'ya 107, Antalya'ya ise 160 kilometre uzaklıkta olan Salda Gölü'ne havayolu ile en rahat gidebileceğiniz nokta Denizli. Denizli Havalimanı'ndan araçla 1 saatte göl kıyısına ulaşabilirsiniz.