Arama

Savaş kurbanı Emevi şaheseri Halep Ulu Camii

Halep Ulu Camii, Suriye'nin Halep kentindeki erken İslam mimarisinin ilk ve en ünlü örneklerinden biriydi. Tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapan camide Hz. Zekeriya'nın da türbesi bulunuyordu. Halep şehrinin kalbi olan bu cami, Suriye'de yaşanan savaş nedeniyle harap hale geldi. Yüzyıllarca ayakta duran Selçuklu Sultanı Melikşah'ın yaptığı 50 metrelik minaresi ise muhalif güçler tarafından hunharca yıkıldı. İşte savaş kurbanı Emevi şaheseri Halep Ulu Camii hakkında detaylar...

  • 12
  • 15

📌Bu minare aynı zamanda koca bir imparatorluğa şahitlik eden bir anıt niteliğindeydi. Aynı zamanda sanatsal bir şaheserdi. En dikkat çekici özelliği 6 kattan oluşması ve her katında Selçuklu sultanlarına ait kitabeler bulunmasıydı.

  • 13
  • 15

📌Minare aynı zamanda Halep'teki Selçuklu tarihi hakkında da önemli bilgiler ihtiva ediyordu. Bununla birlikte devrin Müslümanlarının mezhepleri hakkında da ipuçları mevcuttu. Fakat maalesef artık bu eser savaş sırasında insanlarla beraber katledildi.

  • 14
  • 15
RESTORASYON ÇALIŞMALARI
RESTORASYON ÇALIŞMALARI

📌Suriye'deki çatışmalar sırasında yağmalanan ve büyük yıkıma uğratılan Ulu Camii'de 2016'da restorasyon çalışmaları başlatıldı.

UNESCO Dünya Miras Listesi'ndeki tarihi caminin onarımı için mali destek veren Rusya'daki Ahmat Kadirov Vakfı'ndan yapılan açıklamada 2018 Ağustos ayında açılmasının planlandığı belirtildi.

📌Camiyi işgal eden silahlı grupların kendilerinden sonra bıraktıkları tünel ve barikatlar nedeniyle ilk altı ay burada çalışma yapılması adeta imkansızdı. Restorasyonun asıl çalışmaları bir yıl önce başladı.

📌Halep Ulu Camii'nin (Emevi Camii olarak da bilinir) restorasyonuyla ilgili konuşan baş mimar Sahar Elyabi, iyimser olduğunu ve caminin hiçbir parçasının sonsuza dek kaybolmadığını söyledi.

Elyabi, 1090 yılında (Selçuklu döneminde) inşa edilen eski minarenin kalıntılardan yeniden yapılacağını, toz olup dağılan taşların yerine de yenilerinin kullanılacağını belirtti.

  • 15
  • 15

📌Savaşlar yalnızca insanları değil, insanlığın yüzyıllar boyunca ortaya koyduğu tarihi mirasları da katletti.

Aynı inanç, kültür inanç ve medeniyet dairesindeki insanları bir araya toplayan bu eserlerin yıkımı, büyük bir insanlık dramını da gözler önüne seriyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN