Savaş kurbanı Emevi şaheseri Halep Ulu Camii
Halep Ulu Camii, Suriye'nin Halep kentindeki erken İslam mimarisinin ilk ve en ünlü örneklerinden biriydi. Tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapan camide Hz. Zekeriya'nın da türbesi bulunuyordu. Halep şehrinin kalbi olan bu cami, Suriye'de yaşanan savaş nedeniyle harap hale geldi. Yüzyıllarca ayakta duran Selçuklu Sultanı Melikşah'ın yaptığı 50 metrelik minaresi ise muhalif güçler tarafından hunharca yıkıldı. İşte savaş kurbanı Emevi şaheseri Halep Ulu Camii hakkında detaylar...
Giriş Tarihi: 19.10.2020
10:32
Güncelleme Tarihi: 21.02.2022
10:56
OSMANLILAR DÖNEMİNDE ONARIMLAR YAPILDI
📌Cami, tarih boyunca birçok medeniyetin canlı şahidi oldu, Memlüklüler ve Osmanlılar zamanında tamirler ve eklemeler yapıldı.
📌Batı revakı ile harim mekânının büyük bir bölümü 1588'de Osmanlı Sultanı III. Murad'ın emriyle tamir ettirilmiş, cami 1908'de II. Abdülhamid tarafından yeniden elden geçirtilmişti.
CAMİNİN MİMARİ ÖZELLİKLERİ
📌Caminin en dikkat çekici özelliklerinden biri kare planlı mimarisiydi. Mimarisi ve süslemeleriyle tamamen Emeviyye Camii'ne (Şam) benzediği rivayet edilen Halep Ulucamii'nin ilk yapıldığında üç nefli bazilikal bir plan şemasına sahip olduğu sanılmaktaydı.
📌Bugünkü şekliyle cami, geniş bir avlunun üç yanını çevreleyen revaklı mekânlar ve güneydeki harim bölümünden meydana gelir.
Sıra dışı mimarileriyle göz kamaştıran camiler
📌Yatık dikdörtgen prizma şeklindeki yapının dikey ekseni üzerinde yer alan orta mekânı kubbe, diğer kısımları çapraz tonozlarla örtülmüştür.
📌Kıble duvarında derin oyulmuş yuvarlak nişli basit mihrap, sağında minber, solunda da cepheden dışa taşan Hz. Zekeriyyâ Türbesi bulunmaktadır; minberle doğu duvarı arasında köşeye yakın ikinci bir mihrap daha mevcuttur.
📌Caminin en gösterişli bölümü avlusu ile etrafındaki revaklı mekânlardır. Kuzey ve doğu cephelerindekiler derin eyvan şeklinde, batıdaki daha küçük olan üç kapıdan girilen avlunun beyaz mermer zemini geometrik kompozisyonlu renkli taşlarla bezenmiştir.
📌Camide Selçuklulardan kalma bir eser vardı ki mimariyi tamamlayan en güzel unsurdu.
📌Caminin kuzeybatı köşesinden yükselen kare planlı beş katlı minare, üzerindeki süslemeleri ve kitâbeleriyle Suriye'deki Selçuklu sanatının günümüze ulaşan nâdir örneklerinden biriydi. Ta ki geçtiğimiz yıllara kadar...