Arama

Şehir ve medeniyet

Şehir, ruhu olan organik bir yapıdır. Medeniyet mirasının en temel göstergesidir. İçinde yaşayan insanların yön vermesiyle gelişir ve değişir. Kadim kültür mirasının en çok yansıdığı mekanlar olarak şehirler tarihsel belleğimizi yansıtır. Günümüzdeki şehircilik anlayışı geleneksel zihniyete ne kadar uyuyor? İdeal şehir, nasıl oluşur? Bu soruların cevaplarına bakalım…

🔶Tanpınar, medeniyeti şehirlilik üzerinden açıklar. Mekânlar, bütünden parçaya doğru gider. Şehri inşa, mekân, doğa, zaman, varlıklar ve ilişkiler düzleminde emek ve aklın coğrafyaya işlenmiş eseri olarak tanımlar. Bu yüzden medeniyetin kimliği şehirdir.

🔶 İslam alimlerinden İbn Haldun'a göre şehirler, medeniyetin doğup geliştiği, tüm insanlığa fayda sağlamak amacıyla genişleyip yayıldığı ve aynı zamanda şekillenerek somutlaştığı yerlerdir.

Türkiye'nin medeniyet meselesi

🔶Şehrin tarihsel olarak geçirdiği evreler bir bütündür. Birbirinin devamını oluşturmaktadır. Kentler, bir anda oluşmamıştır. Bu nedenle gelenekseli aramaktadır.

🔶 Eserlerinde mekanları bir başkahraman edasında işleyen Tanpınar için de şehirler oldukça önemlidir. Milletin tarih şuurunu oluşturan hafıza mekanlarının olduğunu, aynı zamanda bu yerler aracılığıyla insanda tarihsel bilincin geliştiğini vurgular.

Medeniyet membaı şehir: Herat

🔶Farabi'ye göre insanın gerçek mutluluğa ulaşması, toplumsal düzen içinde mümkün olacaktır. Toplumun gerçek mutluluğa erişmesini sağlayan bu düzenin adı da "erdemli şehir"dir.

🔶 Farabi için şehir sağlıklı bir vücuda ve çeşitli kesimleri de vücudun organlarına benzer. Farabi'ye göre erdemli şehir büyük, rota, küçük olmak üzere üç çeşittir.

Erdemli şehir olarak şeriat

🔶 Farabi'nin ideolojisindeki büyük erdemli şehir, dünyanın mamur yapılabilir tüm bölgelerinde, orta erdemli şehir, dünyadaki tek bir milletin bir araya gelmesiyle, küçük erdemli şehir ise herhangi bir milletin yerleştiği bölgede tek bir şehir meydana getirmesi ile oluşur.

🔶 Erdemli şehir, mutluluğa ulaşma konusunda halkın birbirleriyle yardımlaştığı şehirdir.

Şehirlerin de kimliği var

🔶Mimar Turgut Cansever, şehri "ahlakın, sanatın, felsefenin ve dinî düşüncenin geliştiği" ve "insanın bu dünyadaki vazifesini, en üst düzeyde varlığının anlamını tamamladığı" bir mekân olarak tanımlamaktadır.

🔶Cansever'e göre şehir, insanın hayatını düzenlemek amacıyla inşa ettiği en önemli mekândır ve yaşamın bütününü "çerçeveleyen bir yapı" dır. İnsanın ürettiği nesne, onun düşünce ve inanç kabullerinin yansımasıyla şekillenmektedir. Diğer bir deyişle biçim ile inanç arasında kesinlikle ayrılmayan bir bağ ve bütünlük bulunmaktadır.

Medeniyetin dayandığı temel unsur: Ahlak

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN