Arama

Şeker yemeyi 4 hafta bırakırsak ne olur?

Şeker, hayatımızın hemen hemen her yerinde. Tatlılardan meşrubatlara, işlenmiş gıdalardan soslara kadar birçok gıdanın içinde şeker var. Peki ya size, bu tatlı zehirden uzak durmanın hem vücut sağlığı hem de genel sağlığımız açısından inanılmaz faydaları olduğunu söylesek? Hayatınızdan şekeri sadece 4 hafta çıkartarak ulaşacağınız sonuçları sizler için yazdık.

  • 3
  • 12
Gözleriniz daha az bulanık olacak ve daha net görecek
Gözleriniz daha az bulanık olacak ve daha net görecek

◼ Şeker tüketimini azalttığınızda kesinlikle gözlerinizdeki olumlu değişimleri fark edeceksiniz. Gözleriniz daha az bulanık olacak ve görüşünüz daha net hale gelecektir. Çünkü gözler, şekere karşı oldukça hassastır.

◼ Şekerin göz ile olan ilişkisini şöyle açıklayabiliriz: Şeker hastaları genellikle gözlerinin arkasındaki ana sinir olan retinayı etkileyen diyabetik retinopati adı verilen bir durumla karşılaşırlar. Bu yüzden, şeker tüketimini azalttığınızda göz sağlığınızda iyileşmeler gözlemleyeceksiniz.

Sağlığımız hakkında yanlış bildiklerimiz

  • 4
  • 12
Böbreklerinizin fonksiyonu artacak
Böbreklerinizin fonksiyonu artacak

◼ Şeker tüketimini azalttığınızda böbrekleriniz daha iyi hale gelecek. Böbrekler, yüksek şeker seviyeleri nedeniyle zarar görebilen önemli bir organdır.

Şeker, böbreklerdeki kan damarları gibi tüplerde iltihaplanmaya ve oksidasyona yol açarak böbreklerin işlevini etkileyebilir. Bu duruma diyabetik nefropati denir. Şeker tüketiminizi azalttığınızda, böbrek fonksiyonunuzun temel olarak iyileşebileceği gözlemlenebilir.

  • 5
  • 12
Atardamarlarda iyileşme
Atardamarlarda iyileşme

Atardamarlar, vücudun diğer organlarına kan taşıyan önemli yapılar arasındadır. Atardamarlarda yüksek miktarda şeker birikmesi durumunda, buna diyabetik arter hastalığı veya damar hastalığı denir. Bu durumda, şeker tüketimini azaltmak atardamarlardaki iltihaplanmayı azaltarak ekstra glikozun zararlarını azaltacaktır.

◼ Şeker sadece yağ değil, aynı zamanda kolesterol haline de dönüşebilir, bu nedenle şeker alımını kontrol altına almak kolesterol seviyelerini düzeltebilir. Ardından, sinir sistemi etkilenebilir. Şeker alımını azalttığınızda, sinirlerin iyileşmeye başladığını görebilirsiniz. Eğer diyabetik bir durum olan periferik nöropati, yani sinir uçlarının ve ayak tabanlarının tahrip olduğu bir durumunuz varsa, şeker alımını azaltmak bu durumun düzelmesine yardımcı olabilir. Ayrıca, beyinde çok fazla sinir bulunduğundan, beyin de iyileşecektir.

Meyve sebzelerden gelen sağlık

  • 6
  • 12
Gece sık tuvalete kalkma azalır
Gece sık tuvalete kalkma azalır

◼ Şekeri kestiğinizde gece tuvalete çıkmak için daha az kalktığınızı fark edeceksiniz. Bunun nedeni, suyun şekeri takip etmesidir. Yani, şeker yediğinizde kanınıza karışır ve böbreklere filtrelenmesi için gider. Bu da özellikle geceleri daha fazla idrara çıkmanıza neden olur. Şeker tüketimini azaltmak bu durumu çözebilir. Böylece gece boyunca daha az uyanma ve tuvalete gitme gerekliliği olur.

◼ Geceleri sık sık tuvalete kalkanlarda iyileşme süreci birkaç hafta sürebilir, ancak unutmayın düzenli uyku sağlığınız için çok önemlidir ve gece tuvalete kalkma sorunu nedeniyle bölünen uykularınız azalacağı için daha sağlıklı uyku düzenine geçileceği için bu oldukça önemlidir.

  • 7
  • 12
Yağ yakımı artar
Yağ yakımı artar

◼ İyileşme sürecindeki bir sonraki fark edilebilir değişiklik enerjiniz olacaktır. Daha önce de belirttiğimiz gibi, vücudunuzun kullanabileceği iki ana yakıt var: Şeker ve yağ. Şeker tüketimini azalttığınızda, vücudunuz yağ yakmaya başlar. Yağ yakıldığında, şeker yakılmasından çok daha fazla kalori açığa çıkar. Bu, depolanmış şeker ve depolanmış yağ anlamına gelir.

◼ Ortalama olarak, hatta zayıf bir insan bile yaklaşık 100.000 kalori yağa sahipken, sadece 1700 kalori depolanmış şeker bulundurur. Şöyle düşünebilirsiniz: Yağ yerine şeker yakarsanız, küçük bir pil yerine devasa bir araba aküsü gibi bir enerji kaynağına sahip olursunuz.

İbn-i Sina'dan 1000 yıllık sağlık öğütleri

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN